Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Luckor

Olov Wimark

Utmarsch - Foto av Christian Öhrman

Att musikkåren har lite bekymmer med besättningen har jag berört tidigare. Den här veckan red vi för första gången högvakt med luckor. Och det är ovanligt. Under mina fyra år vid musikkåren kan jag bara minnas att det har hänt vid enstaka tillfällen, och då för att vi haft sjuka hästar.

Nu är läget ett annat. Hästarna finns, men vi kan inte riktigt täcka upp musikerplatserna. Igår saknade vi flera trumpetare, och gick därför bara med tre skimlar. Skimlarna är de vita hästarna som går längst fram i musikkåren och det blir väldigt tydligt när musikkåren saknar en av sina galjonsfigurer.

Multikompetenta

Som tur är så kan många av våra musiker täcka upp i flera olika roller. Saknar vi till exempel en bastrumpetare kan en av våra eufonister rycka in. Vi har många som är multikompetenta. Idag saknade vi både eufonist och bastrumpetare, så en av våra vikarierande tubaister fick hoppa in och göra en insats. Adam Sahlin gjorde tjänstgöring som GSS så sent som i vintras på bastrumpet, så han kände sig nästan som hemma i bastrumpetledet.

Det mest spektakulära inhoppet idag var dock ändå musikkårens ställföreträdande kårchef som kunde hoppa in och täcka upp för vår regementstrumpetare Anders Alhbin. Sven har ridit som musikanförare under flera år vid Dragontrumpetarkåren som det hette på den tiden. Hans senaste beridna högvaktsavlösning var 2002, och då red han som sergeant. Nu tio år senare fick han sitta upp som löjtnant och anföra musikkåren genom Stockholm.

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

5 kommentarer

 • Gillberg 5 maj 2012 10:43

  Behöver ni fanfartrumpetare i sommar så är det bara att säga till =)

 • Gillberg 5 maj 2012 10:42

  Behöver ni fanfartrumpetare i sommar så är det bara att höra av sig =)

 • Brandt 4 maj 2012 10:04

  Mina tjänster som sadlingshantlangare står alltid till ert förfogande. Tyvärr svarar inte chefen när jag ringer ;)

 • pukslagarn 3 maj 2012 22:09

  Lt Lundberg gjorde en fin insats i täten. Kul attt ha en fd musiksoldat som sen blivit MPofficer och därefter återvänt. Betyg-väl godkänt!

 • Filip 3 maj 2012 21:30

  Hosta upp lite deg så kommer jag!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *