Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Arméns Jägarbataljon – Bakom kulisserna

Combat Camera

Nyligen slutförde vi filmen om Arméns Jägarbataljon som är ett av de större projekten vi genomfört under de senaste åren.

Filmen är en så kallad förmågebeskrivning som berättar om förbandet, vilka förmågor det har, vad som krävs av personalen och hur de arbetar.

Kontakt togs redan 2014 i ärendet men arbetsbelastningen hos oss, utbildningen av nya medarbetare, en utlandsmission (ME04) och andra förmågebeskrivningar, gjorde att arbetet med planeringen kom igång först sent 2015 och första inspelningen kom till skott i januari 2016.

Ambitionen var redan från början hög. Jägarbataljonen verkar i en krävande miljö, starkt påverkade av elementen och vi ville spegla detta genom alla årstider.

Vidare jobbade vi på ett bildmanus med önskade klipp från olika miljöer och det gällde att pussla i vårt och jägarbataljonens schema för att hitta alla tillfällen till de klipp och inspelningar som vi ville ha.

Det blev slutligen flera tillfällen vid övningar i fjällmiljö på vintern, en fjällutbildning i Kebnekaisemassivet samt diverse blandade övningar i och kring Arvidsjaur under de olika årstiderna.

Det blev ett gediget utbud av bra material som sedan klipptes ihop och kröntes med en röstinspelning av legendaren Rolf Arsenius.

Se filmen på Försvarsmaktens youtubekanal eller här nedan.

Inledande arbete med bildmanus innehållandes förslag och önskemål på lämpliga bilder. Här i skissform kombinerat med ett utkast till talmanus. Illustration: Alexander Gustavsson och Mats Nyström

Här del av bildmanuset i annan form. Kreativitet genom Power-Point! Illustration: Mats Nyström

På fjället i Kebnekaiseområdet. Jimmy bär upp en Nikon D4 med videomikrofon. Kamerorna som användes genom inspelningen var främst Nikon D4 och D800 samt Panasonic AG-AF100. Foto: Mats Nyström

Tätgruppen filmas när de passerar över kammen mellan nordtoppen och sydtoppen på Kebnekaise. Foto: Jimmy Croona

Mats tar de sista stegen upp mot sydtoppen, Kebnekaise. Foto: Jimmy Croona

Hexakopter med kamera spakas av den inhyrda resursen Joakim Kromnér på Arvidsjaurs övningsfält. Foto: Bezav Mahmod

Sista delen i projektet. Några veckor i redigering. Ett normalt videoinslag av nyhetskaraktär kan enkelt göras ut samma dag. Här finns det mer detaljer att slipa på, samt ett stort utbud av videomaterial att gå igenom.

Resultatet:

Personlig blogg

Det här är Combat Cameras fotoblogg, bilderna är från soldatens dammiga vardag till välputsade högtid, från den dramatiska händelsen till ett dråpligt ögonblick. Förbandet Combat Camera dokumenterar Försvarsmaktens verksamhet genom film- och stillbildsfotografering, i Sverige och utomlands, med alla vapenslag, från utbildning till väpnad strid.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *