Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stridens ”CSI”

Combat Camera

Foto: Jimmy Croona

Foto: Jimmy Croona

Det första du möts av är ett skogsparti fyllt av bolmande rök så att du knappt kan se din hand framför dig. En stressad flygvapenofficer möter upp och ger dig några snabba direktiv om säkerheten på platsen. När röken börjar lägga sig inser du att hela skogen är fylld av allehanda bråte. Din värld är kaos och det är dags att börja strukturera och skapa ordning...

Under förra veckan genomförde enheten en längre utbildning och övning i utredningsstödjande dokumentation på Härads skjutfält utanför Strängnäs. Blivande Combat Camera-specialister utbildades och prövades under några dagar i allt från att fotografera fiktiva brottsplatser till haveriplatser. Smått kaotiska övningsscenarier där det gäller att ha öga för detaljer. Detta är en del i deras utbildning för att bli fullfjädrade specialister.

Foto: Jimmy Croona

Foto: Jimmy Croona

Utredningsstödjande dokumentation, även kallat forensiskt foto, är en viktig förmåga som enheten kan bidra med. Det skiljer sig från annan fotografering i det att det kräver mer noggrannhet och systematik än estetik.
Att fotografera ett spår på en vägg i rät vinkel med släpljus för att få fram detaljer och att stegvis fotografera av till exempel ett rum eller en plats ur alla vinklar blir det viktiga.
En utredning kan vara ett utdraget arbete där man under lång tid samlar många pusselbitar.

Det gäller att ha öga för avvikande detaljer i det inledande kaoset om man är tidigt på plats. Foto: Jimmy Croona

Det gäller att ha öga för avvikande detaljer i det inledande kaoset om man är tidigt på plats.
Foto: Jimmy Croona

Syftet är aldrig att Combat Camera-specialisten själv ska bedriva utredning. Combat Camera ska agera stödjande med expertis inom foto. Det är alltid någon annan som leder själva utredningen. Till exempel militärpolis eller en särskild utredningskommission.
Vi samlar de fotografiska bitarna men någon annan lägger pusslet!

Combat Camera har bistått med expertis inom foto vid flera tillfällen, till exempel  vid gripandet av pirater i Adenviken. Det innefattade förföljandet, själva gripandet, bevisinsamlingen samt bevispresentation och vittnesmål vid rättegång i Kenya. Även efter IED-attacker i Afghanistan samt vid stora och små tillbud både i Sverige och utomlands.

Foto: Jimmy Croona

Foto: Jimmy Croona

Det handlar alltså om att så objektivt det bara går tydligt beskriva en plats eller händelse för någon som inte har varit där. Med hjälp av stillbilder och video.

Till stor del går detta hand i hand med en av våra huvuduppgifter
– stridsdokumentationen.
Där är det ögonblicksskildringen av striden, vägen dit samt resultaten som redovisas via stillbild eller video till högre chefer och beslutsfattare genom bildsatta rapporter.
Även om det inte finns möjlighet att vara lika omfattande som en full utredning så använder vi en liknande metod för att i slutändan förmedla en så tydlig bild som möjligt.

Den här typen av formellt fotograferande är krävande, men i gengäld ofta intressant och spännande!

/ 1. sergeant Mats Nyström
Övningsledare

Det gäller att tidigt skapa sig en bra överblick av platsen. Därefter stegvis gå in på detaljer. Foto: Jimmy Croona

Det gäller att tidigt skapa sig en bra överblick av platsen. Därefter stegvis gå in på detaljer.
Foto: Jimmy Croona

Räta vinklar är viktigt när man dokumenterar objekt. Har man inte stativ till hands så får man kröka rygg. Foto: Jimmy Croona

Räta vinklar är viktigt när man dokumenterar objekt. Har man inte stativ till hands så får man kröka rygg.
Foto: Jimmy Croona

Släpljus och arbete med kontraster för att ta fram en tydligare bild av ett skoavtryck. Foto: Jimmy Croona

Släpljus och arbete med kontraster för att ta fram en tydligare bild av ett skoavtryck.
Foto: Jimmy Croona

Spårmarkering och skalor är A och O i en noggrann utredning. Foto: Jimmy Croona

Spårmarkering och skalor är A och O i en noggrann utredning.
Foto: Jimmy Croona

Video är alltid ett bra komplement till stillbilderna. Foto: Jimmy Croona

Video är alltid ett bra komplement till stillbilderna.
Foto: Jimmy Croona

Personlig blogg

Det här är Combat Cameras fotoblogg, bilderna är från soldatens dammiga vardag till välputsade högtid, från den dramatiska händelsen till ett dråpligt ögonblick. Förbandet Combat Camera dokumenterar Försvarsmaktens verksamhet genom film- och stillbildsfotografering, i Sverige och utomlands, med alla vapenslag, från utbildning till väpnad strid.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *