Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bakom kulisserna på Combat Camera

Combat Camera

Kadett Gustaf Ubby

Jag läser tredje och sista året på Militärhögskolan i Karlberg och har under tre veckor följt enheten Combat Camera för att tillgodose mig praktiska kunskaper från fältet.

Eftersom Combat Camera är en försvarsgemensam resurs kan deras arbetsplats vara precis vart som helst i Försvarsmakten och nu hamnade vi i Skillingaryd på övningen Bison Counter 16. Deras uppgift under den övningen var att samla ihop material som sedan ska sättas ihop till en förmågebeskrivning om fältarbeten och veckan har gett mig en god inblick i hur de arbetar.

Under fem dygn följde jag dem dag och natt medan de dokumenterade allt från en grävande ingenjörbandvagn, brobyggnationer dygnet runt och intervjuer med soldater och officerare från Göta Ingenjörregemente, Ing2. Ett av de största momenten under övningen var konstruktionen av en militärbro som tog över 24 timmar att upprätta.

Under min tid på Combat Camera kan jag konstatera att det är mycket god stämning bland personalen, alla verkar trivas med sitt jobb. Det är högt till tak och de gör ofta saker tillsammans. De brinner för film och fotografi, de löser sina uppgifter med passion och känsla – hela tiden med målet att visa allmänheten vad det innebär att arbeta inom Försvarsmakten.

Det är en arbetsplats som skiljer sig ifrån det vanliga.

 

Det är en hel del kamerautrustning som ska med. Här genomförs förberedelser och montering av stativ och sliders för att få en hög kvalitet på filmen.

Det är en hel del kamerautrustning som ska med. Här genomförs förberedelser och montering av stativ och slider för att få en hög kvalitet på filmen.

 

Arbetet innebär ofta tempoväxlingar. Ibland sker det många saker samtidigt inom en kort tidsperiod och andra gånger behöver man ha tålamod. Här väntar Thungren bakom ett buskage på en fordonskolonn som snart ska åka förbi platsen.

Arbetet innebär ofta tempoväxlingar. Ibland sker det många saker samtidigt inom en kort tidsperiod och andra gånger behöver man ha tålamod. Här väntar Thungren bakom ett buskage på en fordonskolonn som snart ska åka förbi platsen.

 

Ibland får man jobba för att få den bästa vinkeln. Här filmas betjäning av krigsbro 4, som precis blivit klar lite längre fram.

Ibland får man jobba för att få den bästa vinkeln. Här filmas betjäning av krigsbro 4, som precis blivit klar lite längre fram.

 

En Patria rullar snabbt förbi ute på övningsområdet i närheten av Skillingaryd.

En Patria rullar snabbt förbi ute på övningsområdet i närheten av Skillingaryd.

 

Combat Camera arbetar både enskilt och i stridspar när de är ute på jobb.

Combat Camera arbetar både enskilt och i stridspar när de är ute på jobb.

 

Joel Thungren filmar logistikbron Mabey Military Bridge.

Joel Thungren filmar logistikbron Mabey Military Bridge.

 

En glad Jimmy Croona.

En glad Jimmy Croona.

 

Här dokumenterar Croona ett par soldater som maskerar en lastbil. Maskering hör till kategorin fältarbete för överlevnad.

Här dokumenterar Croona ett par soldater som maskerar en lastbil. Maskering hör till kategorin fältarbete för överlevnad.

 

På väg till Batstaben.

På väg till Batstaben.

Personlig blogg

Det här är Combat Cameras fotoblogg, bilderna är från soldatens dammiga vardag till välputsade högtid, från den dramatiska händelsen till ett dråpligt ögonblick. Förbandet Combat Camera dokumenterar Försvarsmaktens verksamhet genom film- och stillbildsfotografering, i Sverige och utomlands, med alla vapenslag, från utbildning till väpnad strid.

2 kommentarer

 • Combat Camera 13 november 2016 13:20

  Hej Jesse,
  GMU är en bra start! Vi ser gärna att de sökande har gjort befattningsutbildning därefter. Mest fördelaktigt i en befattning med inriktning på markstrid, men andra befattningar kan givetvis vara intressanta också. Så minst 11 månaders tjänstgöring (GMU + befattningsutbildning) men gärna mer för att få god kunskap om hur det är att arbeta i FM och en militär organisation.

  Men det som vi har störst krav på är kunskapen, erfarenheten eller utbildningen inom foto/video. Där ser vi gärna YBK, högskolestudier eller professionell erfarenhet inom foto/video.

  /Mats

 • Jesse Plas 5 oktober 2016 20:54

  Hej. Jag har länge varit intresserad av både fotografi och försvaret. Hur ser vägen mot att bli del av combat camera ut? Jag rycker in på GMU på livgardet nästa sommar, så det är steg ett. Vad är steg två?

  Mvh Jesse

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *