Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

ABC, du är mina tankar.

blackhawk

Ytterliggare en vecka har knallat förbi på ett snabbt och smärtfritt sätt. 2 av dagarna har spenderats på att göra prov, de duggar tätare inpå varandra nu när ämnena vi läser är kortare, samtidigt som proven i sig också blir kortare i och med att de inte innehåller någon praktisk del. 
Den här sista perioden har det hittills blivit lite gottochblandat. Ett ämne som gick under benämningen Utility som innehöll lite torkarblad, brandsläckare och kabinfläktar och ett annat som handlar uteslutande om olika inspektioner. Det sistnämnda utspelar sig en hel del i klassrums-miljö, perfekt att dra igång med på en fredag. 
Tydligen har vädret här omkring varit lite busigt, tornados har visst röjt omkring utanför staten och ett tropiskt åskoväder dragit förbi till väster om oss. De timmar vi inte befann oss ute i friska luften under fredagen ska det ha regnat ganska mycket, det enda vi märkte var att det var ovanligt behagligt varmt på morgonen och soligt och fint på lunchrasten. Det finns vissa fördelar med att sitta i ett fönsterlöst klassrum.

På torsdagen var vi inbjudna till IMSO (kontoret som administrerar oss utländska elever på basen) för att äta mat och lyssna på vad de på sin facebook-sida skrev var en agent. Ordet agent för såklart tankarna till FBI, CIA, NSA eller någon annan Hollywoodförskönad organisation. Efter att vi kommit dit och funnit platser tillsammans med eleverna från de andra länderna fick vi oss ett kort välkomnande av en av IMSO-människorna, därefter sätter han på en film. 
Det första som händer är något man inte längre ser, någonstans, aldrig någonsin. Statiskt brus och knaster. Det är en VHS-kassett vi ser på. Intensiv banjomusik (klicka här för bakgrundsmusik till texten!) börjar spelas och en skäggig man i hängselbyxor och flanellskjorta slänger sig genom en tät lövskogsvegetation. I hälarna har han två konstaplar som snubblande jagar honom. Vad man egentligen bevittnar är ännu oklart. På ett öppet fält lyckas lagens flåsande män slänga sig över förbrytaren och koppla ett grepp på honom, segern är ett faktum. En maskulin röst bryter igenom banjomusiken och talar om för oss att ”moonshining” är olagligt i Virginia. De efterföljande 15 minuterna av nostalgisk 90-talsinformationsfilm handlar om en organisation av under cover-agenter som bekämpar alkoholbrottslighet. Alcoholic Beverage Control, förkortat ABC
Det hela var mycket oväntat, efter hjärnans automatiska koppling av ordet ”agent” som nämndes ovan. 
En trevlig herre som jobbat flera decennier med detta reser sig upp och börjar berätta om sitt yrke. Han är mycket intresserad av hur det går till i våra länder, så presentationen vänds ganska tidigt mot publiken. Han frågar: ”Har ni testat amerikanskt öl?”. Ett dussin nävar hålls upp i luften, 8 av dem tillhör oss svenskar, övriga i publiken är från muslimska länder. Jag vet inte vad de tänker om föredraget, med tanke på förbudet i islam mot att dricka alkoholhaltiga drycker (jag påstår mig dock inte på något sätt veta hur strikt det efterföljs). Sedan börjar vi tala om alkohol i trafiken, och agenten blir förvånad över Sveriges låga tolerans jämfört med Virginias 0,8 promille. 
Efteråt bjöds vi på något som smakade och såg ut som kalops med potatismos, och för en kort stund kändes det svenskt i magen.

Personlig blogg

11 april 2011 offentliggörs det att Sverige ämnar köpa 15 exemplar utav helikoptertypen UH-60M Black Hawk av den amerikanska armén.

Den här bloggen handlar om utbildningen som några av systemets tekniker genomgår i USA, hur livet kan te sig under ett halvår i ett fjärran land, med alltifrån kulturkrockar till utmaningarna på skolan.

1 kommentar

  • DEN 31 januari 2012 00:09

    Hahaha... Underbart!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *