Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Tillbaks till vardagen

blackhawk


Hur blev det egentligen med julfirande för oss stackars malplacerade nordbor? Svaret är att det blev helt okej. En liten skara av klassen lyckades fixa ihop ett så normalt (läs svenskt) julbord som det bara var möjligt. Hemma hos värdparet hade man hängt upp var sin strumpa över öppna spisen som tomten kunde använda för att disponera presenter i. Till bords dukades det upp en kalasmiddag på husets finaste IKEA-porslin. Där fanns en Jansson som blev himelskt god trots att den enda ansjovisen som Walmart hade att erbjuda låg och flöt i ett bad av olivolja, sill som var märkt med de fyra bostäverna I, K, E och A och en snaps som var överväldigande söt med en obehagligt stark smak av kanel. I botten av flaskan låg det små flingor av rent guld som gjorde att man kände sig speciell och utvald när man hällde upp av drycken. Där fanns också en stor mängd köttbullar, gravad lax, glögg och pepparkakor, det var så pass svenskt som det gick att få till det med de ringa resurser som fanns. En något minimalistisk julafton kanske någon där hemma tänker, i vilket fall var det mycket trevlig.


Det blev senare under ledigheten ett besök i New York under nyårshelgen, då min flickvän kommit för att hälsa på. Väl där kände vi oss för en kort stund frestade, men tog vårt förnuft till fånga och lät bli att stå bland alla turister på Times Square för att titta på Justin Bieber, Lady Gaga och den blinkande bollen. Såhär i efterhand känns det som ett sunt beslut då vi slapp stå tätt ihoppackade med 750’000 andra människor utan möjlighet att vare sig äta, dricka eller gå på toaletten. Angående det sistnämda är min uppfattning att det var något man fick göra där man stod om det krisade sig.
Istället blev det en nyårsmiddag på TGI Fridays, vilket i och för sig var ett lite halvsunkigt ställe att äta en sådan på, och femton minuter innan tolvslaget ett rusande ut på gatorna för att hitta var sin glittrig nyårhatt och någonstans att ställa sig. Lagom till att alla bilar började tuta, folk skrika och raketer skjutas av, fann vi plats på första parkett i södra delen av Central Park där det sköts ett fint batteri med fyrverkerier i uppemot en halvtimme.

Men, underbart är kort, och nu har en klass på 8 helskinade jul- och nyårsöverlevare återförts till den familjära skolmiljön på Fort Eustis. Hittills har vi sedan dess hunnit gå igenom motor-, hydraul- och styrsystem. Allt har gått smidigt. Vi har även sett ett utav Air Force One-planen glida förbi över hangarkomplexet ett par gånger (bildbevis till höger, kritisk person: ”Det är ju bara ett vitt plan”, svar: Nej, det är Air Force One!).
Nu följer ytterliggare ett par veckor med de sista ämnena på den här kursen och i slutet av den en liten ceremoni, sedan börjar vi på nytt, men jag känner att jag nämnt det tidigare så jag ska inte tjata mer om det nu. Även om det till viss del känns skönt att man börjar närma sig slutet.

Personlig blogg

11 april 2011 offentliggörs det att Sverige ämnar köpa 15 exemplar utav helikoptertypen UH-60M Black Hawk av den amerikanska armén.

Den här bloggen handlar om utbildningen som några av systemets tekniker genomgår i USA, hur livet kan te sig under ett halvår i ett fjärran land, med alltifrån kulturkrockar till utmaningarna på skolan.

1 kommentar

  • HAL 24 januari 2012 21:44

    Härligt att höra att ni överlevde jul och nyåret! Jag tror den kommer nästa år igen till sverige när ni är hemma....=)

    Ha det bra!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *