Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hänt i dagarna

blackhawk

Många spännande saker har skett de senaste dagarna. En av anledningarna till att dessa små smaragder till händelser inte publicerats här tidigare är att vi har en smått urusel internet-uppkoppling där vi bor.
På enklaste sätt kommer de nu att förtäljas i sin rättmätiga ordning.

Bladmonterings- och bladvikningsdagen
En gedigen skara av elever masade sig i den friska morgonluften ut till en liten inhägnad yta dit en tekniker bogserat ut en helikopter för vårt nyttjande. Såväl amerikanska studenter som svenska fanns på plats för att ta till sig av alla lärdomar som denna dag förhoppningsvis skulle föra med sig. Anledningen till att vi fick bilda en liten internationell Joint Task Force med dem var att vi annars skulle få utföra momenten i januarikylan, någonting som lärarna tyckte kunde vara behagligt att slippa.
Till att börja med lyfte vi med hjälp av en liten kran upp huvudrotorns blad och monterade dem på helikoptern. Något som inte är så komplicerat då vart blad endast sitter fast med två expanderande bultar, som klämmer fast i hålet genom att man viker ner en bygel över dem, en smidig lösning. När samtliga blad sedan kommit på plats fick vi testa på att vika dem, någonting som måste göras om man tänker frakta helikoptern i till exempel ett Hercules-plan (det går med lite tålamod och vilja; som kursiosa kan tilläggas att man i C-141 kan trycka in 2 Black Hawks och i C-5 hela 6 stycken). Det var inga konstigheter med det här heller, lite förenklat tar man bara bort den främsta bulten på alla blad så att de sedan kan fällas bakåt och fästas på en liten anordning av rör som tillfälligt monterats på stjärtbomen. Avslutningsvis monterade vi ner bladen, efter en förmiddag av arbete i ett behagligt tempo.

Examineringsdagen
2 dagar senare var det dags att kontrollera om vi hade lärt oss något om huvudrotorsystemet. I vanlig ordning började vi med ett praktiskt prov, den här gången bestod det i att plocka ner och sätta tillbaks en dämpare, fortsattes sedan med ett para-ihop-delar-med-nummer-prov och till sist ett skrivet teoriprov.
Också den här gången klarade sig samtliga med goda resultat.

 

 
Och såhär tvättar vi händerna på Fort Eustis.
Hur gör du när du tvättar händerna?

Personlig blogg

11 april 2011 offentliggörs det att Sverige ämnar köpa 15 exemplar utav helikoptertypen UH-60M Black Hawk av den amerikanska armén.

Den här bloggen handlar om utbildningen som några av systemets tekniker genomgår i USA, hur livet kan te sig under ett halvår i ett fjärran land, med alltifrån kulturkrockar till utmaningarna på skolan.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *