Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Helg i USA

blackhawk

Kära läsare,
det har varit en mycket trevlig helg i ett varmt USA. Rykten har nått ända hit gällande minusgrader och frost hemma i härliga Sverige. Detta är tyvärr någonting vi har gått miste om här borta, än så länge får vi lida av 20-gradig värme och sol. Olyckligtvis har man missat att packa ner ett nyckelplagg i varmare tider; shorts. Däremot har jag packat ner en stor mängd varma kläder, så när kylan väl gör sitt intåg är jag redo.

Helgen började redan i fredags eftersom vi hade gått igenom allt vi behövde veta inför morgondagens skolstart under onsdagen och torsdagen. Tänkte att det vore något att fira med en sovmorgon, någonting min kropp däremot inte höll med om. Tydligen går kroppsklockan fortfarande enligt svensk tid, och enligt kroppsklockans svenska tidsuppfattning är det dags att gå upp när USA-klockan är 8. Vid den tiden är det ändå helt okej att gå upp, då man kan föra lite kontakt med hemlandets invånare.
Dagen gick i upptäckandets och nyfikenhetens tecken. I en glad kvartett begav vi oss till Virginia Beach, en stad som enligt Guinness rekordbok har ”the longest pleasure beach in the world”. Det var trots detta, och en ändå acceptabel vattentemperatur, inte så många som badade där. Allt som allt var det en trevlig liten stad, där man satt upp högtalare som spottade ur sig jazzfusion utmed trottoarerna med ett par meters mellanrum, och där man hade en uppsjö av butiker som sålde strandattiraljer. Det fanns även en närliggande flygbas där stora mängder Super Hornets landade med jämna mellanrum. Det börjar stå klart att man kanske inte kan bege sig någonstans i det här landet utan att påminnas om den enorma krigsmakt som här finns.

Lördagen spenderades i och omkring hotellet. Eftersom en kollega fyllde år tänkte vi överraska honom med en färgglad tårta från Walmart. Färgglad är verkligen färgglad, de tårtorna lyser som neon. Men den planen gick i graven då det uppdagades att bankerna hade spärrat betalkorten. Istället fick vi uppvakta födelsedagsbarnet med vårt goda sällskap.

Söndag gick återigen i utforskandets tecken. Den här gången åkte vi i en lite större grupp till Norfolk, där vi för ynka 20 dollar skulle få åka med en liten båt utmed stadens kustlinje och slutligen förbi Naval Station Norfolk. Innan båtfärden upptäckte vi ett närliggande Hooters, där vi inmundigade lunch i form av bland annat Amerikas nationalrätt hamburgare och pommes.
Den efterföljande båtturen var mycket trevlig. Vi fick av en guide lära oss det varje människa bör veta om Norfolks hamn och de viktigaste byggnaderna. När vi efter drygt en timme kom till flottbasen fick vi ett muntligt datablad på samtliga av skeppen (vilket kändes som ett hundratal) som låg i hamn, allt från ”små” kryssare till det gigantiska hangarfartyget USS Enterprise.

Som tidigare nämnt börjar vi imorgon vår undervisning. Det ska bli intressant att se hur den amerikanska militärens pedagogik ter sig gentemot oss utländska studenter. Än så länge verkar det som att vi ska klara oss undan lindrigt om vi bara ser till att parkera våra bilar på rätt plats och undviker att prata med soldaterna.

Personlig blogg

11 april 2011 offentliggörs det att Sverige ämnar köpa 15 exemplar utav helikoptertypen UH-60M Black Hawk av den amerikanska armén.

Den här bloggen handlar om utbildningen som några av systemets tekniker genomgår i USA, hur livet kan te sig under ett halvår i ett fjärran land, med alltifrån kulturkrockar till utmaningarna på skolan.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *