Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

TFHS

attblitransportpilot

Den senaste tiden har det hänt både mycket och lite. Sista tiden på flygskolan i Linköping flög vi som går mot transportflyg våra sista flygpass helt enkelt, som summerade ihop hela utbildningen kan man säga. Navigeringarna fick ett syfte med olika mål som skulle passeras på en viss tid och flygningarna såg helt enkelt ut mer som de kommer göra i framtiden sen. Riktigt kul och helt klart roligaste tiden på flygskolan när den mesta flygningen går på rutin och man kan fokusera på finliret och precisionen.

Men allt har sin tid och tillslut så hade vi också gått klart våran taktiska flygutbildning i Linköping. Vi packade ihop våra grejer och anlände till Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed för att här ta upp våra civila certifikat igen. Jag och kollegan har båda haft civila cert sen innan så vi spenderar ett par månader här innan vi beger oss mot Hercules tp84 sen. Har man inga civila cert sen innan så väntar en teoriutbildning här på ett par månader (ATPL-teori) innan flygutbildningen drar igång istället.

Vi kunde som sagt hoppa över teoridelen eftersom vi redan gjort den båda två. Vi har de senaste veckorna flugit simulator och övat instrumentinflygningar och även gått en teknisk kurs på flygplanet vi flyger, Beechcraft c90. Idag genomförde vi också vår första flygning och sitter nu igen och nöter checklistor och lär känna en ny flygmaskin. Nu gäller det att damma av de civila flygkunskaperna, dom finns där bak i huvudet någonstans, hoppas jag. Den militära och civila flygningen skiljer sig lite åt, tillexempel regelmässigt, och som militär transportpilot gäller det att kunna båda.

Personlig blogg

Här kan du läsa om min tid som officersaspirant på militärhögskolan Karlberg samt vägen till transportpilot i försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.