Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmaktens flygdag

attblitransportpilot

Försvarets flygdag är över och oj vilken dag! Jag hann inte ta en enda bild så lånar från en kursare! Senast jag hörde var det publikrekord med 140-150 000 personer som var och kollade på den fin fina flyguppvisningen som visades. Bilden nedan är på Team 60, flygvapnets uppvisningsgrupp med flygplanstypen Sk60, alltså skolflygplanet som även vi flyger.

Tänkte skriva ner lite av de frågorna jag fick under dagen och de svaren jag har att ge till dessa. Dessa är mina svar och utgår alltså från den erfarenheten jag har samt den information jag hittar på försvarsmaktens hemsida. Min tid som flygande är som ni vet inte superlång och det finns säkert de som har mycket bättre svar än jag! Är det någon som vill dela med sig av dessa, gör gärna det i i kommentarsfältet nedanför! Både jag och blivande kollegor skulle uppskatta det.

Hur många gånger får man söka? En vanlig fördom jag möttes av, att om man inte kommer in första gången så är det kört! Ge – inte – upp för guds skull, sök igen! Och går det inte då heller, men sök igen då! Jag själv kom in andra gången jag sökte och det var inget mer med det. Jag hann med att göra andra saker under tiden där emellan, vilket jag bara ser som bra erfarenheter nu. Med det sagt, det finns ingen gräns på hur många gånger man får söka (så vitt jag vet) så det är bara att hålla glöden uppe, men också hitta på meningsfulla saker under tiden där emellan.

Jag är för gammal! Åldersgränsen är borttagen till samtliga pilotjobb i försvarsmakten.

Vad är grundkraven? Samtliga grundkrav finns att hitta på försvarsmaktens hemsida, men här kommer dem:

  • Svenska 2 (B)
  • Matematik 2 (B)
  • Samhällskunskap 1 (A)
  • Maxlängd: 190 cm (210 cm för helikopter). Minimilängd: 161 cm

Jag är väldigt intresserad av flygvapnet/försvarsmakten men har inte åldern inne ännu för grundutbildning... Inom försvarsmakten finns flera ungdomskurser att söka från och med när en fyllt 15 år. Dessa organisationer anordnar läger och utbildningar för intresserade ungdomar och kan vara en kul grej att göra för att få en inblick i det gröna livet. Tips på dessa:

Hur många tjejer är det? Vi är 3 stycken just nu som går på flygskolan och jag vet faktiskt inte hur många det är som jobbar som pilot i försvaret just nu, kanske någon annan där ute vet det? Jag vet att det är en ganska intressant fråga men har inte ett bättre svar än så. Hur som helst, är du tjej där ute (eller kille för den delen) och är sugen på att söka – gör det! Finns ingenting som stoppar dig, bara du själv!

Vad är det för tester? Det är datortester, psykologsamtal och professionsintervju och till sist medicinska tester.

Kommer inte på några fler nu, men dessa var nog de frågor jag fick flest av under dagen. Hoppas det var till någon hjälp och passa på att fråga om det är något annat just du undrar över!

Personlig blogg

Här kan du läsa om min tid som officersaspirant på militärhögskolan Karlberg samt vägen till transportpilot i försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.