Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första passet!

attblitransportpilot

Äntligen kan jag skriva detta inlägg, idag flög vi första passet med SK60! Vi inledde igår med att hoppa in i planet, genomföra de checklistor som skall göras och även motorstart. Vi fortsatte med att manövrera planet på marken (kallas att ‘taxa’ i flygvärlden) och bekantade oss med taxibanorna och startbanorna. Men idag vi fick alltså även lyfta och spendera tid i luften. Det är en helt klart häftig känsla att sitta i ett ganska litet flygplan som går så pass fort som det gör.

Här ser ni SK60 som är Försvarsmaktens skolflygplan sedan 60-talet, och är således även den typen vi flyger. Flygplanet har 2 jetmotorer och en maxfart kring 900 km/h, det är ganska häftigt att detta är det första planet som man flyger på sin pilotutbildning i Försvaret!

Dessa två bilder är lånade av internet, tänkte att det kan vara kul att se vad det faktiskt är för något vi kommer spendera dagarna i framöver. 

Det var såklart väldigt kul att äntligen få känna hur det faktiskt känns och uppleva hur det är att flyga sk60. Jag själv (och även en del andra) upplevde lite åksjuka men förhoppningsvis försvinner det ganska snart efter ett par pass, det är ganska påfrestande att vara åksjuk.. Utöver det kändes det så skönt att ä n t l i g e n vara igång. Jag veeet att jag tjatar om det! Men det har varit en väldigt lång väntan och det är en ganska tillfredställande känsla att den är över! 

Kolla vilken trevlig dag att flyga sitt första pass på!

Personlig blogg

Här kan du läsa om min tid som officersaspirant på militärhögskolan Karlberg samt vägen till transportpilot i försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.