Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

NOKA 2017

attblitransportpilot

Varje år anordnas NOKA (Nordiskt Kadettmöte) där kadetter från de fyra nordiska länderna Finland, Sverige, Norge och Danmark samlas hos en av ländernas officersskola för att tävla, bedriva lärande seminarium/diskussioner och lära känna varandra. I år var det danskarnas tur att stå för värdskapet av NOKA och ett antal kadetter från Karlberg begav sig därför till Köpenhamn i torsdags. Och vilka dagar vi har haft!

Svenska NOKA-truppen! 

Inledningsvis genomfördes en nationstävling i dragkamp där danskarna tog hem segern, men vi kämpade på! Efter dragkamp och middag fick vi ta del av en intressant föreläsning av en dansk officer, Kim Kristensen, som bland annat blivit utnämnd till årets ledare i Danmark. Efter föreläsningen fick vi en väldigt fin guidad båtttur inne i Köpenhamn innan första dagen led mot sitt slut.

Fredagen inleddes med seminarium kring ledarskap, taktik eller strategi för att efter lunch dra igång med första tävlingsdagen. Vi var nu indelade i fyra lag, där varje lag var indelade i fem grupper motsvarande de fem deltävlingar som fanns, hinderbana, fotboll, biathlon, stafettlöpning och ”military team sport”. Varje lag bestod av 8 kadetter – två från varje nation.

Under fredagen skedde de första tävlingarna och kval mellan alla lag i respektive grenar. För att på lördagen ha final i de alla grenarna för att kunna kora det vinnande laget.

Fotboll

Hinderbana

Två olika delmoment i Military team sport som bestod av flera olika delar. Såsom att transportera sig vissa distanser, lösa olika problem och visa på soldatkunskaper. 

Biathlon som bestod av att springa en viss given sträcka och därefter lösa olika moment, såsom precisionskytte, välta traktordäck osv. 

Löpningen som bestod av ett visst antal sträckor och genomfördes som en stafett. 

Efter tävlingsdag två och finalen så samlades vi för middag med mycket god mat, bra tal dagen till ära och trevligt sällskap. Kvällen fortsatte på den danska officersskolan vid deras motsvarighet till vår kadettmäss innan vi reste hem under söndagen. En eloge till våra danska kollegor för en otroligt välplanerad NOKA-helg och trevlig bemötande. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med samtliga i framtiden. Det är väldigt kul att det finns samarbeten som detta för att knyta kontakter mellan nationerna. Det finns många övningar som vi i framtiden kommer träffa på varandra under, vilket självklart underlättar samarbetet om vi tidigare träffats för att tävla, diskutera ledarskap och liknande.

Alla bilder är från Militärhögskolan Karlbergs Facebooksida, där ni även hittar mer bilder från NOKA och annat som sker på skolan. Alla dessa foton är fotograferade av Carl Plöen. 

Personlig blogg

Här kan du läsa om min tid som officersaspirant på militärhögskolan Karlberg samt vägen till transportpilot i försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.