Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”DEN BORTGLÖMDA MISSIONEN” eller att tjänstöra i UNMOGIP

Armébloggen

Mj Wuolo (KC UNMOGIP), vy över Lipa dalen i FS Domels AOR. Foto Försvarsmakten

Mj Wuolo (KC UNMOGIP), vy över Lipa dalen i FS Domels AOR.

UNMOGIP-missionen övervakar avtalet om eld upphör mellan INDIEN och PAKISTAN i området KASHMIR. Detta genomförs från fältstationer på båda sidor om Line of Control (LoC) och en stab som är lokaliserad sex månader i ISLAMABAD och sex månader i SRINAGAR. Av de tio fältstationerna är tre lokaliserade till den Indiska sidan och är mer av administrativ karaktär. Två är relästationer och en sköter gränspassagen för FN-personal och fordon. På Pakistanska sidan är en avsedd för gränspassagen och på övriga genomförs huvuduppgifterna OP-tjänst, fältbesök hos förband samt Rekognosering inom eget område där vägstatus och framkomlighet kontrolleras, men där man även möter civilbefolkningen såsom lokalbefolkning, poliser, skolpersonal för att ge några exempel. Närhelst en påstådd överträdelse av eld upphörsavtalet anmäls till UNMOGIP genomförs en utredning,”Investigation”, i syfte att skaffa information om vad som hänt och varför. Ovan nämnda uppgifter genomförs vid LoC i syfte att observera och rapportera områdets utveckling till FN-högkvarteret i New York.
Oftast arbetar man i team om två Observatörer, men på vissa administrativa stationer tjänstgör man själv. På fyra träningsstationer genomför alla nyanlända Observatörer sin första månad under ledning av en erfaren Observatör och på dessa kan man i vissa perioder var fem stycken samtidigt.

Missionens AOR med religionsfördelning

Missionens AOR med religionsfördelning

De bidragande länderna till UNMOGIP är i nuläget SVERIGE, FINLAND, KROATIEN, FILIPINERNA, THAILAND, SYD-KOREA, URUGAY, CHILE, SCHWEIZ samt GHANA varifrån Chief Military Observer (CMO) med hans Military Assistent (MA) kommer. Normalt tjänstgör fem svenskar i missionen och i nuläget innehar tre stycken placering i staben, vilket är ovanligt då man försöker ha en balans mellan de deltagande ländernas observatörer. Huvudanledningen är att tre svenska observatörer lyckats få Indiska Visum och att staben i nuläget är gruppperad på Indiska sidan. Missionen upplever stora problem med att få dessa Indiska Visum i tillräcklig mängd över tiden.

Av oss svenskar kommer fyra från Armén och två från Flygvapnet. Den yngste officeren är 43 år och den äldste är 54 år. I jämförelse med andra länder är vår medelålder hög, men detta tillsammans med att alla har tidigare internationell erfarenhet är till stor fördel i vårt sätt att lösa tilldelade uppgifter.

Mixen av länder med våra kulturella olikheter gör arbetet intressant och varierande. Vi har alla olika sätt att angripa problem och inställning till vårt arbete. Missionen stöds också av en civil stab om 60 personer som också kommer från hela världen. Denna ”Mission support” fungerar ofta bra, men ibland slås man av att även vårt system ”Prio” är fantastiskt snabbt och effektivt i jämförelse. Situationen i området är i huvudsak lugn och stabil, men övertädelser sker kontinuerligt och småstrider blossar upp. Västvärldens mediabild av PAKISTAN med terrorattacker och hot känner man inte igen när man rör sig i området. Givetvis skall man vara uppmärksam och förtänksam var och när man rör sig i vissa områden, men lokalbefolkningen är mycket gästvänliga trots ofta svåra levnadsförhållande.

Kn Johan Gustavsson med team uppdaterar DCMO (Stf militär chef i UNMOGIP). Övriga på bilden, Maj Saez Chile, Maj Kim Korea, Öv Ikonen Fin, Kn Kylanppä Fin.

Kn Johan Gustavsson med team uppdaterar DCMO (Stf militär chef i UNMOGIP). Övriga på bilden, Maj Saez Chile, Maj Kim Korea, Öv Ikonen Fin, Kn Kylanppä Fin.

Som Observatör i Kashmir får man uppleva en kraftfull natur och se fantastiska platser. Man färdas genom byar med sekelskiftesstandard, för att senare stanna i en välutvecklad stadsmiljö. Man möter intressanta människor, men vi får också se fattigdom, armod och annat elände. Men vi svenskar som tjänstgör som observatörer i UNMOGIP känner ändå att vi gör nytta och att vi gör skillnad. Den lokala befolkningen välkomnar oss när vi anländer till de avlägsna byarna och som svenska officerare i UNMOGIP så har vi gott renommé och vi har lätt för att samarbeta med de andra nationernas officerare.

Kn Johan Gustavsson, UNMOGIP

 

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Anders Broman 1 december 2015 19:04

  Håll ångan uppe under hela året.
  Vi som varit där, vill gärna ha fler "sitreps" från båda sidor av LoC.

  Jag var där 1981-1982 och vårt gäng träffas nästan varje år!

 • Johan GUSTAVSSON 26 november 2015 14:58

  Tack för svaret.
  Kul att ngn läser våra tankar. Självklart förstår vi vårt värde annars hade vi kallats hem. Kan ända vara på plats att FM blir lite mer 360 grader medialt och inte som oftast fokuserar på en insats, även om flest sänds dit för tillfället. FM som varumärke behöver kanske mer marknadsföra alla småinsatser vi gör. För vår familj var denna lilla insats i alla fall ganska uppoffrande även om jag haft en bra tid.
  Hur som helst, kör hårt alla kollegor som bidrar. Om tre dagar drar jag hem till familj och det som betyder mest... Nu väntar verkligheten på riktigt. Läxor, fritids, kära hustrun, huset och tjänsten som hoppmästare i Karlsborg. Välkommen förresten på kurs,om du har tid. General Silfver var nere och inpomerade för två år sedan..
  Mvh Kn Johan GUSTAVSSON, UNMOGIP

 • Armétaktisk chef 4 oktober 2015 18:28

  Johan,

  Tack för en intressant artikel på vår blogg. Men UNMOGIP är på inga sätt en "bortglömd mission"!!!! Långt ifrån!!!!

  Ibland kan man nog tycka att det saknas mediala inslag från alla de insatser som pågår just nu - men samtidigt är det nog så att insatsens resultat och effekt som sker - ändå är ett gott betyg - inget att rapportera innebär ju ändå att inget av särskild vikt har inträffat. Och detta är väl ändå bra?!

  Men utan er - er som tjänstgör och finns i området - hur skulle det se ut utan er närvaro? Ni vet redan svaret. Med detta som grund hoppas jag att ni känner ert ansvar för er helt avgörande insats i regionen - men även att ni känner vår uppskattning från oss i Sverige.

  Stefan Andersson
  Brigadgeneral
  Armétaktisk chef

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *