Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Krigets krav i fokus

Armébloggen

 

Gruppstrid.

Gruppstrid.

 

Efter fem månader i landet kan EUTM Mali 05 sammanfatta tiden som utmanande, spännande och otroligt varm.

Vi började intensivt med att omgruppera norrut till staden Segou. Under sju veckor utbildade vi den maliska stridsgruppen GTIA Balanzan (Groupement Tactique Interarme). Under utbildningen hann vi med allt från att bygga soldatfärdigheter till att utbilda i folkrätt. Utmanande tid, framför allt för några av oss som endast hann vara i landet i tre dagar innan det var dags att sätta igång i den 50-gradiga värmen!
Sju veckor senare tog vi avsked av stridsgruppen. Stolta återvände vi till Koulikoro, en stad vid Bamako, medan soldaterna grupperade norrut för att fortsätta arbetet med att stabilisera landets norra delar.

Vapenvårdutbildning.

Vapenvårdutbildning.

Längst vägen bytte landskapet skepnad. Från brun karg stäppmark, till grönt landskap, fyllt av liv. I Koulikoro skulle vi utbilda kadetter från officerskolan EMIA. Några av dessa kadetter var inne på sina absolut sista veckor innan examen, och träningen bestod av allt från tuffa närkampspass till mörkerstridsövningar. Dessa tre veckor blev ihågkomna, av kadetterna, som bland de tuffaste och mest utmanande i deras utbildning, samtidigt utgjorde utbildningen en bra grund för de utmaningar som väntar i de norra delarna av landet.

I slutet av juni anlände drygt 350 underofficerskadetter till Koulikoro training center. Precis som hemma i Sverige utgör underofficerarna även i Mali armens ryggrad. Under svåra förhållanden ska de kunna leda sina soldater och ta livsavgörande beslut i pressade situationer.

Utbildning under regnperiod.

Utbildning under regnperiod.

Med tanke på detta genomfördes stor del av utbildningen i fält med praktiska moment, där det svenska utbildningsteamet fokuserade på att lära kadetterna konsekvensen av felbeslut och fördelen med att hela tiden leda sina soldater med krigets krav i fokus.
När vi nu slutfört denna uppgift återstår överlämning till våra efterträdare. Även detta en viktig uppgift för att skaffa så bra förutsättningar som möjligt inför EUTM Mali 06, där jobbet med att utbilda maliska förband och kadetter fortsätter. Allt för att stödja den maliska regeringen att stabilisera sitt land.

// 1.e Sergeant Johan Instruktör EUTM MALI 05

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *