Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

EUFOR, Operation ALTHEA, Bosnien i Hercegovina, Sarajevo

Armébloggen

EUFOR HQ Camp Butmir. Foto EUFOR

EUFOR HQ Camp Butmir.

EUFOR är c:a 600 i bemanning varav två svenska stabsofficerere. Totalt ingår 16 EU-nationer och 5 icke EU medlemmar där Österrike, Ungern och Turkiet dominerar. De svenska befattningar finns i Capacity Building and Training Division (CBTD) i EUFOR HQ. Den ena är en OF 4 som Chef Training Planning and Coordination Branch (TPCB) och i samma sektion återfinns OF 3 som Staff Officer External Coordination (SO EXT COORD).

EUFOR främsta uppgift är att utbilda den Bosninska Armén (AFBiH) så att de når upp till internationell standard (Euro-Atlantisk) för att kunna ingå i internationella fredsuppdrag och även bistå vid nationella katastrofer. AFBiH har också ett antal Partnerships mål att uppfylla. På sikt vill man gärna ingå i NATO.  Det är en sekundär uppgift för EUFOR att bevaka freden. Det gör man främst genom att följa upp läget med ett tiotal Liasion Observer Team (LOT) spridda runt om i BiH.

Utbildning i brobyggnad.

Utbildning i brobyggnad.

Som C TPCB är man ansvarig för den långsiktiga planeringen av AFBiH övningar med målbild enligt ovan. Det blir många möten internt men också med AFBiH Joint Staff. Varje år genomförs en Assesment Conference, EUFOR och AFBiH gemensamt, där man validerar årets genomförda övningar och tar fram nya behov för kommande verksamhet. På sikt skriver man på ett ”avtal” som beskriver kommande års verksamhet.EUFOR ledning är i Bryssel, European Staff Group (EUSG) och via dem begär man hjälp av truppbidragande länder att skapa Mobile Training Team som på sikt kommer att genomföra träningen. EUFOR har själv begränsad kapacitet för själva träningen. Den Mutlti Nationella Bataljonen (MBN) som finns i Sarajevo genomför också Combined Training (förbanden övar tillsammans) med AFBiH.

EUFOR utbildar också befolkningen i "Mine awarness"

EUFOR utbildar också befolkningen i ”Mine awarness”

SO EXT COORD. har som främsta uppgift att samverka med externa aktörer såsom AFBiH, NATO, övriga internationella organisationer m.m.

Båda de svenska befattningarna är intressanta och givande och under en 12 månaders period. Då vi främst sysslar med utbildning/träning i planeringsfas är våra arbetstider i princip som hemma. Sedan juni 2014 bestämde HKV att EUFOR är en familjemission för svenskt vidkommande. Det innebär att vi har våra egna boenden centralt i Sarajevo och åker till och ifrån arbetet varje dag. Vi har fortfarande kvar förläggning på Camp Butmir om det skulle behövas, inte minst för att kunna byta om till fysisk träning.

Övlt Thorbjörn Hagman

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *