Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ny Team-site för militärobservatörer i Östra Kongo

Armébloggen

 

Framryckningshastigheten på vägarna under regnperioden är sällan mer an tio kilometer i timmen. Foto FM

Framryckningshastigheten på vägarna under regnperioden är sällan mer an tio kilometer i timmen. Foto FM

Situationen i Östra Kongo har  försämrats de senaste månaderna. Force Commander i Goma har beslutat att kraftsamla MONUSCOs insatser till Ituri- Nord- och syd Kivu. Det har inneburit att det öppnats flera nya Team-siter i området.

I Mombasa leder den svenske majoren Jonas Nygren Team-siten sen slutet av april.

”Det har varit väldigt intressant att få etablera en ny Team-site och bidra till att skapa en säker och trygg miljö för såväl civilbefolkning som andra aktörer som också ska arbeta vid vårt sub-office här i Mombasa”, säger major Nygren.

Arbetet består av dagliga patruller till byar i området. Franska är Kongos officiella språk men det talas även Swahili i byarna. Språkkunskaperna på teamet är goda och man har även tillgång till lokala tolkar.

”Det krävs mycket screening i början och det tar ett tag innan vi byggt upp ett förtroendet ute i byarna, säger Nygren. De är inte alltid så lätt att hitta personer med access till den information högre chef efterfrågar”, säger han vidare.

Det finns officerare från Benin, Kenya, Yemen, Burkina Faso och Bangladesh vid Team-siten. Här planerar de tillsammans med chefen för militärobservatörerna i Ituri-provinsen överstelöjtnant Stefen Abouritei (andra från höger)under ledning av major Jonas Nygren, Sverige (första från höger). Foto FM

Det finns officerare från Benin, Kenya, Yemen, Burkina Faso och Bangladesh vid Team-siten. Här planerar de tillsammans med chefen för militärobservatörerna i Ituri-provinsen överstelöjtnant Stefen Abouritei (andra från höger)under ledning av major Jonas Nygren, Sverige (första från höger). Foto FM

 

Arbetet som militärobservatör handlar bland annat om att kartlägga byar och skaffa information om väpnade grupper som utgör ett hot for civilbefolkningen och MONUSCOs personal samt att bidra till ett stabilt och säkert område vilket banar väg for utveckling i landet. Utöver detta samarbetar Team-siten även med Unicef, UNHCR och OCHA när det gäller humanitära frågor.

Mj Jonas Nygren, MONUSCO

 

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *