Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Riksdagens talman Urban Ahlin besökte NNSC i Panmunjom/ Sydkorea.

Armébloggen

Talman Urban Ahlin besöker de välkända blå barackerna vid Conference row. Foto FM

Talman Urban Ahlin besöker de välkända blå barackerna vi Conference row. Foto FM

I samband med talman Urban Ahlins veckolånga besök i Seoul genomförde han och bl. a tre svenska riksdagsledamöter ett besök vid den demilitariserade zonen (DMZ) i Panmunjom. Talmannen har besökt Panmunjom och NNSC tidigare och var väl orienterad om alla grundfakta om den pågående konflikten sedan det militära stilleståndsavtalet (AA) undertecknades1953.
Att på plats i PMJ känna kvarlevorna från det kalla kriget lämnar ingen oberörd, uttryckte en av besökarna.

NNSC orienterade om läget i DMZ och i Västerhavet (väster om Seoul) som den senaste tiden varit spänt med många brott mot det militära stilleståndsavtalet från både Nordkorea som från Sydkorea. Inspektionsverksamheten från United Military Armistice Commission (UNCMAC) och NNSC har också ökat kraftigt det senaste året. Syftet med NNSC, s ökade verksamheten är att bidra till att sänka spänningsnivån på den södra sidan men även att utreda om brott har begåtts mot AA. Besökarna gavs också en orientering om NNSC, s betydelse från ett mer strategiskt/ politiskt perspektiv med vår oberoende ställning som övervakningskommission där våra rapporter till slut hamnar i FN, s säkerhetsråd för bedömning. Denna viktiga roll bekräftas av talmannens delegation samt att man ser det som ett viktigt långsiktigt åtagande.

NNSC på sydsidan består av fem svenska officerare och fem schweiziska officerare. Båda länderna har sin camp i Panmunjom i DMZ och har sedan 1953 genomfört uppgifter enligt AA. Sedan 2010 har ytterligare nio uppgifter (”in the spirit of AA”) tillkommit som är av mer operativ karaktär. Även Polen är kvar som medlem i kommissionen även om de inte har tillåtits att verka i Nordkorea sedan 1995.

Ingemar Adolfsson NNSC

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *