Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

I täten för underrättelsearbetet

Armébloggen

Per Edling på kontoret. Foto Försvarsmakten

Per Edling på kontoret. Foto Försvarsmakten

Kommendörkapten Per Edling befinner sig i täten för underrättelsearbetet i FN:s operation i Mali, MINUSMA. Han är chef för U2, högkvartererets militära underrättelsesektion. Per är i grunden ubåtsman och man kan ju undra hur det kommer sig att han tjänstgör i kanten av öknen. – Alla ubåtsmän har underrättelsetjänsten i blodet och jag har tjänstgjort i en liknande befattning på divisionsnivån i Afghanistan. Dessutom talar jag franska sedan mina studier vid Ecole de Guerre i Paris. Operationens arbetsspråk är engelska, men franskan hjälper till vid kontakter med afrikanska och franska officerare.

Exempelvis har Per just kommit tillbaka från en resa till en fransk bas i N’Djamena i Tchad. – Västafrika är ett enormt område. Utmaningarna är många och lösningarna är komplexa. Det var kul att träffa sex gamla kursare från Paris.

Per arbetsplats är annars ett kontor i Bamako. Hans sektion består av 16 officerare från många av världens hörn. – Mina officerare kommer från Norge i norr till Benin i söder, från USA i väster till Kambodja i öster. Det är stora kulturella skillnader i gruppen, vilket gör ledarskapsutmaningen spännande. Arbetet är ofta riktigt roligt. Vid de tillfällen jag lyckas kombinera europeisk metodologi med de afrikanska officerarnas djupa förståelse för den rådande situationen, blir jag varm i hela kroppen. Jag stormtrivs, säger Per.

MINUSMA är FN:s första operation med ett militärt underrättelsesystem, vilket skapade en del uppstartsproblem. Nu är huvuddelen av dessa lösta, bland annat tack vare ankomsten av det svenska truppbidraget, och det verkliga arbetet kan sätta igång. –Underrättelsetjänsten behövs verkligen i denna allt för blodiga FN-operation. När vi tar farväl av våra stupade kamrater, får vi som står där i snörräta led en påminnelse om vår egen dödlighet.  Samtidigt får vi en tyst uppmaning att göra allt vi kan för att slippa stå där igen. Den träffar som en knytnäve i veka livet.

Hemma i Sverige väntar Pers familj. –Min hustru är verkligen av det rätta virket,  som lyckas kombinera arbete och småbarnsliv. Hon håller modet uppe trots att jag är långt borta. Dessutom bär hon vårt tredje barn. Om allt går som det är tänkt hinner jag hem innan det är dags att åka till BB.

LtCol Steffen Hansen, Best Practice Officer FHQ/U7 MINUSMA

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • Armétaktisk chef 29 mars 2015 16:18

  En ubåtsofficer som kommit upp till ytan och gör en bra och viktig insats inom MINUSMA!! Ett bra exempel på att vår personal i Försvarsmakten verkar där det behövs. Det svenska truppbidraget är nu på plats och är en viktig resurs inom hela operationen. Etableringsstyrkan MA00 och Försvarets Materielverk har bidragit med att bygga camp Nobel varifrån nu det svenska bidraget verkar. Men även i Bamako har vi svensk personal som löser viktiga uppgifter. Snart besöker jag förbandet i Bamako och Timbuktu, något jag verkligen ser fram emot.

  Låt oss hoppas att Per kommer hem i tid tills den nye familjemedlemmen dyker upp.

  Till er alla i Mali, även inom EUTM, kämpa på och välkomna hem snart igen!
  Stefan Andersson
  Brigadgeneral, Armétaktisk chef

 • Johan Hansson 29 mars 2015 12:23

  Roligt att en sådan utomordentligt duglig officer från flottan & ubåtsvapnet leder und-funktionen i denna markoperation. Fortsatt lycka till!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *