Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En stark upplevelse

Armébloggen

ÖB med NNSC delegationens kvartermästare Jonas Åberg vid besök i NNSCs skyddsrum, populärt kallad bunkern" Fotograf. Försvarsmakten

ÖB med NNSC delegationens kvartermästare Jonas Åberg vid besök i NNSCs skyddsrum, populärt kallad bunkern. Foto: Försvarsmakten

Under två dygn har överbefälhavaren varit på besök i Sydkorea. Besöket sammanföll med den stora övningen Key Resolve15 och Foul Eagle15 med deltagande av ca 3500 amerikanska soldater och ca 100 000 Sydkoreanska soldater/sjömän. Övningarna genomförs årligen och föranleder som regel ett mer spänt läge på Koreahalvön mellan Nord- och Sydkorea under genomförande tiden i mars-april. Bla förekommer Nordkoreansk retorik med hot om vedergällning och demonstrationsskjutningar med såväl missiler och långskjutande artilleri.

Nyfikna soldater från Nordkorea övervakar besöket vid NNSC Fotograf: Försvarsmakten

Nyfikna soldater från Nordkorea övervakar besöket vid NNSC Foto: Försvarsmakten

Samma morgon som ÖB skulle träffa den samlade befälhavaren för alla styrkor på den Sydkoreanska sidan av halvön, den amerikanske Generalen Scaparotti, så inträffade ett knivdåd mot den amerikanske ambassadören i Sydkorea. Ambassadören knivskars i ansiktet och motivet från förövaren var att betona betydelsen av Nord- och Sydkoreas återförening.

ÖB träffade också sin Sydkoreanske kollega Admiral Choi Yoon Hee innan resan fortsatte upp till den Svensk/Schweiziska campen i Panmunjom på gränsen mellan Nord o Sydkorea inne i den demilitarizerade zonen. Vid mötet med den svenska personalen fick ÖB möjlighet att få fördjupad kunskap om det operativa läget, delegationens uppgifter samt föra samtal om säkerhetspolitisk utveckling på Korea halvön. ”Ett besök i Panmunjom är en stark upplevelse”, säger Sverker Göranson. ”Över 60 år har gått sedan Koreakrigets slut. Vapnen tystnade, men någon fred inträdde aldrig. Panmunjom illustrerar detta öppna sår.”

ÖB med delegation och representanter från de olika säkerhetsenheterna inom JSA, Joint Security Area i omedelbar närhet till den svenska NNSC campen" Fotograf: Försvarsmakten

ÖB med delegation och representanter från de olika säkerhetsenheterna inom JSA, Joint Security Area i omedelbar närhet till den svenska NNSC campen. Foto: Försvarsmakten

Sedan 1953 har Sverige, tillsammans med Schweiz, tillhört den grupp -Neutral Nations Supervisory Commission – som har till uppgift att övervaka att stilleståndsavtalet respekteras och implementeras på ett korrekt sätt. ”Det är ett hedrande och viktigt uppdrag som Sverige har anförtrotts. I mina samtal med koreanska företrädare har jag understrukit den vikt Sverige fäster vid detta.”

”Jag kan också konstatera att vår personal på plats, under ledning av generalmajor Berndt Grundevik, gör ett av alla parter mycket uppskattat jobb. Därmed ger vi också ett viktigt bidrag till att söka hantera det spända läget på den koreanska halvön, säger överbefälhavaren”

MAJ Peter FORSBERG
Delegate to the Swedish Delegation
Secretary to the Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC)
Panmunjom, Republic of Korea

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

 • Lorens Andersson 28 mars 2015 21:02

  Hej Peter, kul att läsa om ditt nya uppdrag i Sydkorea.
  Dina gamla vänner från FBU LV6, följer dig med stolthet.
  Lorens

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *