Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Försvarshögskolan – levererar framtidens chefer

Armébloggen

Genomgång vid Försvarshögskolans Fältövning v509. Foto Stefan Andersson

Genomgång vid Försvarshögskolans Fältövning v509. Foto Stefan Andersson

Vid ett flertal tillfällen har jag tillsammans med kolleger från Armétaktisk stab deltagit vid Försvarshögskolans fältövningar med studerande vid Högre stabsutbildning (HSU), såväl ur samtliga stridskrafter som enbart studerande ur armén. Fokus har varit nationella operationer och taktik.

Med utgångspunkt i beslutad Insatsorganisation 14 (IO 14) har de studerande värderat alternativa organisationsstrukturer på IO 14. Dessa låg till grund vid en av fältövningarna och ett syfte var att värdera om det finns anledning att förändra även vår taktik. Arméreglemente Taktik 2013, är det fundament vi nu står på.

Fältövningarna och seminariedagarna har varit väldigt värdefulla. De studerande vid HSU i allmänhet och armén i synnerhet visade på ett stort engagemang och där det tänktes ”fritt och högt”. Arméreglemente Taktik 2013 står dock sig väl! I reglementet framgår bland annat att ”ett offensivt och okonventionellt uppträdande med hög grad av flexibilitet i val av medel och metoder skall prägla vår strid”. Under fältövningarnas scenario och de diskussioner som fördes så blir jag än mer stärkt i just denna formulering – okonventionellt och flexibilitet – är nyckelord, men de ska omsättas i praktiken också. Att ”söka tillfällena” – i syfte att nå taktiskt avgörande, att påverka kritisk förmåga hos motståndaren, blir än mer viktigt i den flerdimensionella stridsmiljö vi kan förutse.

Jag är väldigt nöjd med det jag fått uppleva under deltagandet vid Försvarshögskolans fältövningar och seminariedagar. Våra studerande är engagerade och drivande, och då de tagit examen så blir sannolikt flera av dem krigsförbandschefer. De är verkligen efterlängtade i vår organisation.

Dessutom är jag imponerad över den kompetens och det engagemang som finns hos våra kolleger som tjänstgör som lärare vid Försvarshögskolan. Den absolut bästa investering vi kan göra för framtiden är att vi har dugliga, professionella och engagerade lärare vid Försvarshögskolan. Vi har nog alla samma uppfattning när det gäller kravet på våra barns lärare i skolan.

En annan positiv effekt med att delta vid dessa fältövningar var att även jag tvingades tänka taktik och vände och vred på alternativa möjligheter – både nyttigt och bra – och jag får väl erkänna att jag var lite ”rostig”.

Brigadgeneral Stefan Andersson, Armétaktisk chef

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *