Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett år i Korea – NNSC – del 3

Armébloggen

Rapport från Sydkorea

Väldigt mycket har hänt sen sist vi skrev!!

Till att börja med har vi fått en ny chef i generalmajor Bernt Grundevik och tyvärr har Anders och Anja Grenstad åkt hem efter drygt två och ett halvt år här på den Koreanska halvön. Det har varit mycket att stå i särskilt för Pelle som har befattningen som NNSCs sekreterare. Han fungerar som spindeln i nätet och skall se till att allt fungerar från att inbjudna gäster kommer in på basen till att musikkåren har fått noter och ljudfiler för att kunna spela rätt musik på rätt sätt vid Change of Command (han får berätta mer om det själv lite längre ned...). Själv hade jag och alla ”svenskfruarna” ganska mycket att stå i då vi ville umgås så  mycket som möjligt med Anja sista tiden hon var här och få så mycket insikt som möjligt i vart man skall ta vägen för att få tag i både det ena och det andra. Anja har verkligen en bred kunskap om vart man får tag i det mesta från färska blommor till vart man kan få skor kopierade ...... Vi försökte även få Marie Grundevik att känna sig välkommen den veckan hon var här med att äta flera luncher och middagar tillsammans, vi hann oxå gå på Spa och skratta och njuta samt så åkte vi ut till kusten till en stad som heter Oido. Det tog ca 1 1/2 timme med tunnelbanan och sen åkte vi en svindlande taxiresa ut till själva kusten och åt där en oförglömlig lunch med skaldjur. Jag kan säga att en del miner var obetalbara (alla var inte helt övertygade om att man kunde äta allt som serverades...) och några uttalanden som inte går att återge här gjorde att vi skrattade väldigt gott.

I övrigt tycker jag att livet börjar gå sin gilla gång här borta för mig och Pascha. Pelle kommer hem en gång i veckan (oftast) och sen på helgerna, förutom var fjärde helg när han går DO (Duty Officer) uppe i Panmunjom. Just nu är det en sån helg så jag och Pascha kom hit i fredags med bil då hon varken får åka buss eller tåg här!! Så jag har fått hyra bil varje gång vi skall hit och sen köra för att hon skall kunna följa med. Förhoppningsvis är det sista gången jag behöver hyra bil då ett bilköp är nära förestående nu!!!!! Tjohooo!

Igår tog vi det lugnt och kunde sitta ute i flera timmar då solen fortfarande värmer gott på dagarna och det blir lite över 20 grader. Helt otroligt att kunna gå i shorts i mitten av oktober!! Maten är som vanligt mycket god här och vi hann även med att fysa på eftermiddagen, först styrketräning och sen löpning inne på campen. Det känns i vaderna kan jag säga då det är ganska backigt här inne... För att fortsätta på det här med träning så är det något jag ägnar väldigt mycket tid åt då jag har fortsatt att gå upp i vikt!! Jag äter inte speciellt annorlunda från hemma (och ja, jag vet att jag äter lite väl mycket godis) men jag tror att min matsmältning har ändrats en hel del sen jag kom hit då jag har slutat stressa! Som mest var jag uppe i sex kg extra men nu är jag nere i fyra kg, så det gäller att fortsätta med träningen. Pascha gillar att vi är ute mycket och jag har även börjat springa mer och nu när det är lite kyligare ute är hon väldigt glad över det.

En sak som vi måste få berätta är att vi åkte på Formel 1 förra helgen!! Banan är belägen längst ned i sydvästra Korea och vi tog tåget dit i lördags och det tog tre och en halv timme. Det gick väldigt smidigt och vi hade så roligt på tåget att vi blev tillsagda att vara lite tystare då vi störde medpassagerarna.... Vi var sju glada svenskar som åkte tillsammans (Pelle, Tina, Johan, Jonas, Victor, Claus och Bengt-Åke) och det var verkligen en upplevelse. Då infrastrukturen runt tävlingen inte var den bästa (typ tillgång till hotell, anslutningar mm) så hittade vi inget annat än ett ”Love-hotel” att bo på och bara det var en upplevelse i sig!! Tänk er själva; väldigt mycket speglar (några hade även speglar i taket över sängen...) belysning som ändrade färg, badrummet var en som en glaslåda med full insyn. För oss gjorde det ju inte så mycket då vi är gifta men dom andra killarna som delade rum blev det nog lite pinsamt för.... Det fanns tydligen även en påse med diverse ”leksaker, hjälpmedel” som vi självklart inte hittade, men några av de andra gjorde det.

På lördagskvällen åt vi en väldigt god och superbillig middag på en restaurang en bit därifrån som hade någon typ av taxiservice så dom kom både och hämtade och lämnade oss på hotellet.

F1 race - Korea- Foto P. Ljungner

När sen söndagen kom (då finalracet skulle ske) var vi tidigt uppe och åkte direkt till banan där vi gick runt och tittade på allt som dom sålde från stalltröjor till nyckelringar, kepsar och muggar mm mm.Våra platser var precis vid änden av en raka där de gick in i tre kurvor för att sen dra på ut på nästa raksträcka. Vi var väldigt nöjda med platserna (förutom att man självklart hade velat sitta på VIP-läktaren...) då det hade både snabba inbromsningar från raksträckan till kurvtagningarna för att de sen vrålade iväg på nästa raksträcka. Som tur är så hade vi med oss hörselskydd då det var omöjligt att sitta där utan. Jag säger bara en sak och det är vilket ljud!!! Som tur var hade B-Å hittat en jättebra app så att vi kunde följa loppet lite bättre med tidsangivelser och även vem som åkte förbi oss just då. Annars var det svårt att hänga med vem som var vem. Jag tror att vi alla åkte hem väldigt nöjda och glada!!

Precis som Tina har berättat så har den sista tiden präglats av chefsbyte och Formel 1! Tar vi det från början med chefsbytet så har det varit ett planerande och förberedande under lång tid med mycket stöd av vår kvartermästare Jonas. Allt skall klaffa och dessutom passa in i det amerikanska systemet med allt från Svenska musikstycken till privata önskemål om gästers placering mm. Vi uppfattade avgående och pågående chefer som nöjda när allt var klart, t.o.m. Marinens defileringsmarsch och Bohusläns Regementes Marsch spelades rätt och på rätt ställe.

Chefsbyte NNSC Korea. Foto P Ljungnér

Vår förra chef Anders Grenstad är numera på hemmaplan och vi passar på att tacka för allt, både till dig och till din hustru Anja. Berndt Grundevik som nu är chef har kommit in väl i sin roll och vårt team är numera fulltaligt, en omsättning av personal som började redan den 6 juni i år.

Vi passade alltså på att besöka Sydkorea F1 vilket var en upplevelse. Tågresa,
love-hotell och själva loppet – allt var en upplevelse i sig. Självklart var loppet på söndagen höjdpunkten och något jag kan rekommendera för Er som aldrig upplevt ett F1-lopp.

H.K.H Prins Carl Philip. Foto Försvarsmakten

H.K.H Prins Carl Philip och maj Ljungnér. Foto Försvarsmakten

Den här perioden har vi avslutat med besök av H.K.H Prins Carl Philip, han var här under onsdagen den 9 oktober med såväl besök på Conference Row, lunch med kontingenten och avslutade med att vara värd för vår egen medaljceremoni.

Just nu sitter vi och håller tummarna för att vårt bilköp skall gå enligt plan... bilen är vald, pengar skickade och det är då man börjar undra?! Förhoppningsvis får vi besked imorgon (måndag) och sedan blir det väntan på leverans. Ny bil? Nej, vi har faktiskt köpt begagnad från Japan och ja – den är vänsterstyrd.

Vi önskar alla en härlig 1:a advent och på återhörande!

Per och Tina Ljungnér, NNSC Korea

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Per Setterberg 3 mars 2014 16:05

  Ta det lugnt med värmen Storchefen!

  Hälsar Lillchefen

 • Gunnar Sköldberg 7 januari 2014 23:23

  Vilken skillnad vid jämförelse när jag tjänstgjorde i Panmunjom 1954. Förläggningen bestod av tält modell M.A.S.H likaledes mässen. 5 övervakningsteam i Nord och 5 i Syd som skulle servas med vad om behövde för att fullgöra sitt uppdrag. Åtskilliga kurirresor till såväl Syd som Nord, per tåg, jeep och flyg. Mest minnesvärt tågresan till Manpo-jin vid Yalufloden på gränsen mot Manchuriet 2 d dygn i vardera riktningen med en vagnslast av tungt beväpnade soldater i en följevagn. Nattbritsen bestod i dörr lagd över 2 säten och med beg. sängkläder i. Brrr.

 • Mats Stedt 19 december 2013 12:20

  God Jul och Gott Nytt år från tomten i Falun.
  Hälsa alla där nere och ha så bra.

  Mats m fam

 • Jens Håkansson 19 december 2013 07:23

  Trevlig läsning från er. Skulle gärna vilja få Brendt Grundeviks mail adress i Korea. Hälsa honom från en fd helikopterpilot i FM och dessutom en elev vid försvarshögskolan. Bor numera i Phuket och här ar det varmt och skönt.

  M V H

  Jens Håkansson

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *