Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Elddopet genomfört med de första ARCHER operatörerna

Armébloggen

Elddopet . Foto Försvarsmakten

Tisdag 131105 kl 1100 så öppnade de första ARCHER systemen eld på Boden Södra skjutfält. De var de första ARCHER operatörerna från 91. Artilleribataljonen som genomförde sitt elddop. Skjutningen genomfördes med tre pjäser, som totalt under två dagar sköt 84 st skott. Tyvärr så var det en ganska kraftig dimma den första dagen så hela den planlagda skjutplanen genomfördes inte. Nu är inte artilleriets nya ARCHER system väderberoende på något sätt men att skjuta iväg en massa skott som ingen eldledare ser eller kan mäta på känns inte meningsfullt. Dag två på onsdagen så var det bättre väder och skjutplanen kunde fullföljas.

Det som väntar närmast för ARCHER systemen på A9 är en spridningsskjutning under V 46 samt en metodskjutning under V 48. Utbildningen av det första insatskompaniet:  911. pjäskompaniet från 91. Artbat tar fart direkt efter nyår. Målsättningen är att kunna verka som ett pjäskompani med begränsad målsättning redan under vårens övningsserie.

Artillerihälsningar
Björn Isaksson, Projektledare  ARCHER A9

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Jarmo Arvola 10 november 2013 19:45

  Detta vill jag i nästa år:

  Flygvapnet:

  100 nya transportflygplan Airbus.

  40 JAS plan.

  Marinen:

  6 nya Visby-Korvetter. Sammanlagt 10 st.

  5 u-båtar.

  30 patrull-båtar.

  Kustartilleri:

  200 Archer system 08.

  100 Raketartilleri.

  Armén:

  80 Archer system 08.

  200 Raketartilleri.

  Strv 122.

  Hemvärnet:

  120 Archer system 08.

  Strv 122.

  Bland annat tog jag upp Archer system 08 som är viktig i försvaret.

 • Peter Sedin 10 november 2013 11:25

  Bra ! då har vi ett effektivt modernt artilleri
  // Peter Sedin 11 avd 203 QRZ :-)

 • jan-olov holm 10 november 2013 10:23

  Äntligen goda nyheter och jag hoppas att snart båda haubitsbataljonerna är operativa.
  Sen kan man ju fråga sig vilken klokskap som ligger bakom att ett 450.000 kvadrat km stort land skall klara sig med 2 haubitsbataljoner?
  En helt annan fråga förstås.

  mvh Kn Jan-olov Holm Hemvärnsbefäl

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *