Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En Epok går i graven!

Armébloggen

Tisdag morgon den 23:e oktober 2012. Det välkända karakteristiska råmandet av en hårt slitande terrängbil 40 bryter stillheten. Den 12100kg tunga haubitsen gör motstånd i varje litet motlut. Jag ler lite för mig själv när jag tänker på att just den bilen som kommer där är ett år yngre än mig, en 78:a. Den har slitit hela sitt liv med nya, mer eller mindre duktiga, förare varje år. Först med haubits 77A och sedan med 77B efter sig. Men nu är det inte mycket kvar, bara denna sista lilla kraftansträngning, innan Artilleriregementets 1:a bataljon skjuter de sista skotten från en dragen pjäs!

Det ”moderna” dragna artilleriet, det åkande artilleriet, introducerades 1813 vid slaget vid Leipzig och visade sig genast vara ett vinnande koncept. Genom åren har utvecklingen till stor del drivits på av svenska krigsmakten och i slutet av 70-talet kom den evolutionerande FH 77, en självdriven haubits med maskindriven ansättning. FH77B var en idareutveckling avsedd för export och producerades i ca 400 exemplar. Den svenska Försvarsmakten blev dock ”tvungna” att köpa 48 pjäser i början på 90-talet efter politiska ”problem” med ndien. Dessa 48 pjäser har varit organiserade i 4 fördelningsartilleribataljoner. FH77B är fortfarande i bruk i bl.a. Indien där den gjorde succé under Kargilkriget 1999, eftersom den med sin förmåga att skjuta branta övergrader kunde gruppera så nära bergssluttningarna att det pakistanska artilleriet inte kunde bekämpa dem.

Dagens skjutning är en skolskjutning för ArtSS (Artilleriets stridsskola) som ska examinera eldledare genom att mäta in och bekämpa ett antal pansarmål. För att lösa sin uppgift är eldledarna tilldelade fyra st sprängranat 77 samt 8 st BONUS hårdmålsgranater. Efter genomförda eldförberedelser anmäls ”eldberedd” på sambandsnätet och kort därefter kommer första eldsignaleringen.

Pjäsgruppchefen vrålar kommandon:

–          ERO! Sgr77, rör ö hk stidar M/51, rins 26,4 ,laddning 6, L-A-D-D-A!

Den 43kg tunga granaten slungas iväg med 473m/s och flyger drygt 7000 meter innan den briserar ca 200 meter ovanför målen, efter en bantid på 26,4 sekunder.

Eldregleringen kommer omgående: Bortom 75! Nya riktelement ställs in och så är nästa granat på väg. Nu ligger vi precis rätt. Dags att ”öppna konservburkar”!

Eldsignalering, hårdmål ett lag! En BONUS granat förbereds, det digitala tändröret temperas och efter några sekunder är den på väg. Från pjäsplats kan man se hur basflödeskrutet ritar ett vitt streck över den klarblåa himlen, i fjärran hör man skarpa knallar när de två substridsdelarna hittar sina mål. Ytterligare sju BONUS-granater skjuts på liknande sätt och man kan konstatera att samtliga pansarmål är utslagna.

Inte illa för ett system som nu går i graven men som till del lever vidare i vårt nya system ARCHER.

FYR OCH SLUT!

Joel Rathod

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

11 kommentarer

 • mannerheim 11 mars 2014 09:30

  24 pjäser är ingenting,med det här antalet kan man upprättahålla kunskapsnivån om hur hantera artilleripjäser men antalet löjeväckande få i ett eventuellt krig. Har försvaret inte råd med fler Archer ska man köpa vanliga dragna pjäser. Sverige ska minst ha runt 80 tunga pjäser och minst dubbla antalet tunga granatkastare.

 • Patrik Lander 22 december 2012 22:33

  Fint skrivet, Joel!
  /kn PLA

 • Mats 11 december 2012 20:27

  Plus en hel del av elsystemet och förändringar i hydrauliken.

  Elystemet kan ju iofs vara ändrat just för navigationen och riktsystemet men det vart en hel del ändringar märkte vi den hårda vägen. Vi fick nämligen elschemat för B02 vilket inte riktigt var samma sak

  En sak du kan se skillnad på snabbt på en B02 och en B04 är att B02 likt a pjäserna har skruvade kontaktdon för anslutningen till dragfordon. PÅ B04 skulle man fuktsäkra och körde med krympdon. Det funkade inte alls i -30 ....

 • Sergeanten 9 december 2012 16:21

  Så nu har vi alltså ingen förmåga till indirekt eld dom närmaste två åren.

  Fullständigt retarderat!

 • Joel 8 december 2012 19:44

  B04 blev namnet på den svenska varianten av b02. Den är exakt samma som B02 förutom navigation och riktmedel.

 • Joel 8 december 2012 19:37

  Första fyra förseriepjäserna beräknas levereras under våren 13, serieleverans av fyra pjäser till kan påbörjas under hösten 13. När alla 24pjäser är levererade beror lite på hur leveransfördelningen med Norge blir. /JR

 • Mats 7 december 2012 21:54

  Vill bara förtdyliga att vi inte övertog några pjäser som var avsedda för Inden.

  De inden köpte var av revision B02. Våra är/Var B04.
  De är byggda efter erfarenheter från 77A, Indien och Nigera.

  /Mats
  SystemTekniker FH77B

 • Jimmy 6 december 2012 01:02

  Hej! Har några frågor! När beräknas den första fullt operativa archerpjäsen vara i drift samt när beräknas båda bataljonerna ha infört systemet fullt ut ?

  Tack på förhand

  //Jimmy

 • Johansson 5 december 2012 23:55

  episkt. fint skrivet lt Rathod

 • Tore 5 december 2012 20:22

  Måste säga att jag inte riktigt uppskattar skrotandet av denna förmåga. För få ARCHER pjäser kommer ersätta dom nuvarande pjäserna vilket bara resulterar i mer värdefulla pjäser.

  När ARCHER enheterna är utslagna finns det förmodligen bara vanliga pjäser att köpa på marknaden (för vi kommer inte ha tid att bygga några nya ARCHER) och då är förmodligen kunskapen om hur man skjuter "manuellt" borta.

  Kvantitet är också en kvalitet och ingen kan övertyga mig om att Armen klarar sig utan artilleri.

 • ID 5 december 2012 19:04

  M109 forevah!!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *