Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

FLEXIBILITET UTÖVER DET VANLIGA

Armébloggen

Golanhöjderna. Foto Försvarsmakten

Hemma i Sverige brukar det ofta skämtas om att en av kriterierna som krävs för att kunna arbeta i Försvarsmakten är flexibilitet utöver det vanliga. Som militärobservatör för UNTSO, United Nations Truce Supervision Organisation, här i Syrien har den egenskapen fått en helt annan innebörd. På grund av den situation som råder här sker det ständigt förändringar i rutiner och procedurer. Utöver det blir det ofta ändringar i planeringen och restriktioner av olika områden på grund av säkerhetsläget.

Trots att situationen är oerhört tragisk är det samtidigt oerhört lärorikt på många olika sätt.

Kortfattat är vår uppgift är att övervaka ingångna avtal mellan Israel och Syrien och rapportera händelser som strider mot dessa. Uppgiften löser vi genom dels fast OP-tjänst från våra fasta OP`n, samt genom regelbundna fordonspatrulleringar inom AOR, Area of responsibility. Utöver detta så ingår det också i uppgiften att på regelbunden basis genomföra inspektioner AV ALLA militära positioner som finns inom AOL, Area of limitation, och det är många positioner på denna sidan! Syftet med detta är att kontrollera att parterna följer de avtal som de förbundit sig till, både i kvantitet och i olika typer av utrustning/förmågor inom olika begränsningsområden, AOL.

Militärobservatörer som är stationerade i Damaskus övervakar och kontrollerar den syriska sidan och militärobservatörer som är stationerade i Tiberias genomför motsvarande på den israeliska sidan.

Det krävs mycket av den enskilde då man nästan uteslutet uppträder tillsammans med endast ytterligare en annan militärobservatör, från ett annat land. Så det gäller att man både är mentalt förbered och synkade på olika situationer som kan, och som uppstår när man arbetar ute i områdena. Men som med allting annat så löser sig allt på ett eller annat sätt.

Och varför väljer man att göra detta då, är det många civila vänner och släktingar som frågar. Varje gång har jag lika svårt att ge ett begripligt svar, förutom själva arbetsuppgifterna.

Kan inte mer än säga att för mig känns det ”rätt” att vara här. Dels är det en del av mitt jobb dels så känner jag att jag utvecklas som person. Det ger en väldig erfarenhet och kunskap, både arbetsmässigt men även på det personliga planet.

Varma Hälsningar
Martin Olsson, Golanhöjderna, Syrien

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *