Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Fortsatt utveckling av Armébloggen

Armébloggen

I oktober går mitt 5-åriga förordnande som Arméinspektör ut och i mitten på september överlämnar jag befälet till min efterträdare Generalmajor Anders Brännström. Intern och extern kommunikation är viktigt och  jag avser att lämna över de erfarenheter jag erfarit under ett år för att fortsatt driva bloggen framåt.

Vad vill vi uppnå med Armébloggen?

Armébloggen startade i juni 2011 och hittills har vi presenterat 226 st varierande inlägg och vi har haft ca 57000 st läsare som varit inne och läst och kommenterat. I informationen om Armébloggen kan man utläsa följande;
”Genom god kommunikation i centrala frågor bidrar vi till och formar vår verksamhet tillsammans”.
Det är min förhoppning att steg för steg kunna uppnå just ovan nämnda syfte. Personligen är jag övertygad om att genom ökad information och dialog så ökar kunskapen om vår verksamhet hos en större ”publik” och därigenom så uppnår man både delaktighet och förankring i många viktiga frågor.

Beroende vem som läser Armébloggen så är olika frågor mer eller mindre intressanta och viktiga. Mot denna bakgrund försöker vi ha en stor variation på inläggen för att kunna nå en större läsarkrets. Låt mig ge några enkla exempel. Debatt om den nationella försvarsplaneringen intresserar och engagerar vissa läsare medan andra läsare intresseras av arméns utveckling i stort, tillförsel av ny mörkerutrustning eller den anställde soldatens vardag.

För att jag skall kunna ge relevanta råd till min efterträdare behöver jag också hjälp av er läsare. Vad tycker du om Armébloggen? Vad har varit bra? Vilka inlägg anser du intressanta och bör vara kvar? Vad kan göras bättre? Vilken ny typ av inlägg/ nya ämnesområden bör vi skriva om?

Tack för att du engagerar dig och hjälper till att utveckla Armébloggen.

Generalmajor Berndt Grundevik, Arméinspektör

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Berndt Grundevik 26 augusti 2012 10:34

  Cop
  Innan jag överlämnar befälet lovar jag att återkomma med ytterligare ett inlägg för att bidra till debatten och till del ge svar på några av de frågor du lyfter upp under punkt två.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • cop 24 augusti 2012 16:51

  Fortsatt debatt!

  Eftersom det bara är dagar med nuvarande chef och man aldrig vet hur nästa ledarskap ser på öppenhet har jag några kompletterande åsikter eller reflektioner..

  1, Det är till idag 3(!) personer som hörsammat armeinspektörens ärliga upplmaning! Demokrati och öppenhet kräver faktiskt engagemang från båda håll! Så var är ni alla försvarsbloggare!!!!

  2, Tack för tacket! Men utifrån det jag skrev, varför visar ni inte vägen?
  Är det ok att skriva om org för att det intresserar oss? Hur ser ni på att komma närmare verksamheten för att intressera oss som är medborgare? Hur ska jag göra för att få svar på mina frågor och mitt intresse? Vilken vägledningen ger ni?

  Alltså - bra att ni inleder dialog! Det ger ett ansvar från många. Dels vi på "utsidan" att svara upp på dialogen! MEN.....också på er att svara mer än tack....

  Slutligen så önskar jag dig fortfarande stort lycka till och tackar för den del du ändå bidragit med i öppenhet. Ökat mitt ledarskap men också min kunskap om försvaret

  Trevlig helg
  cop

 • Berndt Grundevik 14 augusti 2012 22:23

  Signatory
  Tack för positiv kommentar om armebloggen och bra tips på hur denna kan vidareutvecklas.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Signatory 14 augusti 2012 17:04

  Jag vill passa på att tacka Berndt Grundevik som föredömligt deltagit i den öppna debatten utöver vad som e.g kan krävas av en AI. Många hånas av försvarsfientliga när de försöker lyfta försvarsfrågor men Grundevik du har lyckats hålla huvudet kallt och sakligt hållit ställningarna. Gott så.

  Bloggen är trevlig i dagsläget. Bredd och öppenhet. Inlägg av en AI kan bara stärka den. Att det kan bli en viss nedgång i inlägg pga inkörningstid för ny inspektör får man nog räkna med. Det såg vi FV-bloggen.

  Twitter kan vara värt att testas som inspirationskälla för blogginlägg. Strax innan Silwer blev insatschef hade han fått igång ett konto där efter lite tjat från undertecknad, men FVI-kontot stängdes alltså ner sedan. Twitter alltså, något att överväga!

  Ha det.

  / Signatory
  TW: @GripenNews

 • Berndt Grundevik 14 augusti 2012 15:44

  Cop
  Tack för många och bra synpunkter.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • cop 13 augusti 2012 17:04

  Hej
  Jag tar väl, efter senaste inlägget, och fortsätter då.
  Armebloggen precis som broderbloggarna Flygvapen och Marin är riktigt bra. Främst en stor kontrast till mil.se
  Kombinationen med Armé-nytt kompletterar på ett bra sätt med lite djupare inlägg (även om frekvensen på utgivning varit väl låg...)

  Jag har tidigare kommenterat och hyllat era bloggar på Flygvapenbloggen, särskilt det imponerande med en statlig myndighet som faktiska på allvar uppmanar och deltar i debatten på detta sätt. Att höga chefer själva svarar på detta sätt är imponerande och relativt ovanligt! Att det genom en blogg både öppnar för intern debatt men också tar med "oss" från utsidan är mycket bra. Alla kan ju jmf med hur kritiken är kring "högt i tak" inom polisen....

  Nu till mina synpunkter.
  Tänk som sagt på att bloggen inte blir för intern, bitvis tenderar ni att det blir mycket av ett eget språkbruk och utgångspunkter som gör det svårt för oss allmänt intresserade att kunna följa med.

  Många med mig har ju genom värnplikt och FN uppdrag en viss grundkunskap men den är relativt gammal och försvaret har som bekant förändrats mycket. Sen finns det många som inte alls haft förmånen med "lumpen" och därmed inte har helt lätt följa er verksamhet och organisation.

  Med dagens möjligheter med goggle, öppna källor, bloggar med mera...går det skaffa sig en hyfsad bild om verksamhet, organisation och hur saker hänger ihop, man får plocka bitar här och där. Men NI är inte de som driver eller håller i den informationen. Kolla wiki (hur man nu ska värdera dem) och jmf med olika länders armé i EU så är information om Sverige på en lägre nivå, mycket av detta kommer från ländernas officiella hemsidor.

  Ni borde alltså "skriva för den oinvigde", förutsätt att det är en medborgare med intresse för er, kanske som en potentiell medarbetare.
  Jag tror alltså ni skulle vinna på att sy ihop en röd tråd kring verksamheten. Självfallet inser jag att det finns sekretess men övergripande borde det kunna fungera att beskriva er lite närmare, lite mer detaljerat och därmed lite mer engagerat.

  För egen del är jag intresserad av organisation och ledarskap. Genom en djupare beskrivning skulle såväl organisationsteori och ledarskap därmed göras tillgänglig och ge ett mervärde.

  Inlägg från arméinspektören har överlag varit mest givande. Särskilt när utmaning kring debatt gjorts klar som kring Gotland och kring organisation 2014. Då blir det glöd och engagemang.

  Slutligen tycker jag att blandningen mellan höga chefers inlägg och medarbetarna i vardagen varit bra. Mellancheferna lyser dock med sin frånvaro och kanske är just deras medverkan på sikt, det yttersta svaret på takhöjden i en organisation - så jag hoppas på mer inlägg från den nivån.

  Lycka till med bloggen och till Arméinspektören i sitt nya uppdrag! Framåt!
  Cop

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *