Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Stormpionjärpluton

Armébloggen

Saetang m. motorhandkap. Foto Karl Persson

Veckorna innan  semesteruppehållet har varit hektiska; plutonen har varit på  utbildning  uppdelad i två täter. En som varit på lastbilsutbildning inför galten  (personterrängbil 6) och en som har varit på orienterande utbildning om EOC (Explosive  Ordnance Clearance). Parallellt med detta har även vård av vår materiel genomförts .

Stormpionjärpluton består av människor med olika  bakgrunder i olika åldrar; från insatssoldat vid beridna högvakten till stridsvagnsförare vid I19 i åldrarna 21 till 26 år. Det ska dock nämnas att ett antal soldater i plutonen som gjorde värnplikten som stormpionjärer stannade kvar och tog anställning efter genomförd  värnplikt. Plutonen är fortfarande under uppbyggnad i den betydelsen att vi fortfarande saknar lite folk. Dessa platser kommer att fyllas upp av både folk som har gjort en fullgod värnplikt och folk som bara har  gjort GMU. Detta är något som hela plutonen ser fram emot  eftersom vi  kommer att bli än mer effektivare i våra uppgifter.

Plutonen har höga ambitioner vad gäller vår fysiska status och det läggs mycket tid på
den. Vi har ju till exempel fördelen med ett befäl som är crossfitsinstruktörs-utbildad
(en träningsform som vi rekommenderar för alla ).

Karl Persson, soldat i stormpionjärpluton vid Livgardet

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • CS 25 augusti 2012 11:51

  Vilka motiv ligger bakom att LG prioriterar att fylla upp en stormpionjärpluton med kontinuerligt tjänstgörande? Borde dessa inte rimligtvis göra mer nytta i en förbandstyp som efterfrågas i insatser nationellt eller internationellt och som kräver hög tillgänglighet över tiden?

 • Ville 24 augusti 2012 11:54

  När jag gjorde min värnplikt på LG 2010 var StormPi en del utav Livkompaniet i Gardesbataljonen tillsammans med 6e och 8e komp. Dessa var när jag sökte anställning på skyttet i 7lätta bataljonen 2011 organiserade under just 7 lätta bataljonen. Det torde vara så om jag inte misstar mig att även storm pi är inkluderad tillsammans med GRK och skytteplutonerna i 7 lätta som delas tillsammans mellan LG och K3.

  Tjänsten innefattade mycket spräntjänst, fältarbeten etc, men även väldigt mycket skytte. Stormpionjärerna gick Operation Stockholm som alla andra i bataljonen under värnplikten för att erhålla statsskyttebågen mm.

  Med andra ord en ganska varierad tjänst som både kräver lite hjärna i pionjärstjänsten samt mycket fart och fläkt med fysisk belastning under stridsövningarna i skog och stadsmiljö.

  Med förbehåll att saker och ting kan ha ändrats sen jag sist fick en uppdatering men ett litet hum iaf om hur Storm Pi har det hoppas jag att jag givet er.

 • G. Andersson 16 augusti 2012 21:23

  Min far var stormpionjär 1950 på I8.. Hans befattning var eldkastarskytt och fick en ganska gedigen utbildning att slå ut fältbefästningar. Som liten grabb var det kul att se bilderna i fotoalbumet från stridsskjutningarna. Som grädde på moset lärde han oss grabbar "tyst rodd på pionjärvis" när vi var ute och fiskade med ekan.

  Under GU:n bröt Koreakriget ut och alla inneliggande vplpersonal fick uppskjuten MUCK med tre månader med hänsyn till omvärldsläget.

 • Tjenare 15 augusti 2012 22:28

  ballfaktor på stormpionjär, hur ser det ut med rekryteringar i framtiden?

  Mvh

 • Anonym 11 augusti 2012 16:21

  Roligt med många inlägg men jag håller med tidigare kommentarer. Stormpionjärer är inte något man kan så mycket om och det skulle vara intressant med mer information. Tråkigt att det var ett så kort inlägg. Hoppas ni skriver ett nytt med mer. :) Ta det som positivt att vi vill veta mer om er!

 • Eriksson 10 augusti 2012 23:09

  Måste hålla med "cop" i avseendet att det här inlägget saknar endel... Känns inte precis överarbetat, utan mer som en kort skrytreklam....

  Men jag måste samtidigt berömma många av de tidigare reportagen som varit intressanta och givande och gett en bild på en soldats "vardag" och hans/hons tankar kring sitt jobb!

 • cop 10 augusti 2012 16:17

  Hej!
  Kul med "vardagsreportage" på bloggen men....glöm inte att vi är några som inte jobbar i försvaret idag och som faktiskt inte har full kunskap om all verksamhet. En del av syftet med bloggen ska ju vara just information.

  Vad är en stormpionjärpluton? Hur är den organiserade? Inom vilket kompani? Med vilka funktioner? Uppgifter?

  Åtminstone övergripande sådan information kan knappast vara föremål för sekretess och skulle höja läsvärdet högst avsevärt i framtiden....?

  Tack på förhand
  Cop

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *