Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

HUNGER OCH MONSTER

Armébloggen

Utbildningsmiljö. Foto TOURISM AUSTRALIA

Runt mig vilar den mörka och fuktiga djungeln med alla dess djur. Det är fortfarande tidigt på morgonen och djurlivet kring bäcken som rinner förbi min bivack har inte ännu vaknat till liv. Hungerkänslorna har sakta börjat avta då vi kommit in på det femte dygnet av överlevnadsutbildningen i den Australiensiska djungeln.

Jag känner att jag tappat ganska många kilon men försöker ändå hålla humöret uppe. Har dock gott om vatten då jag har valt min bas i nära anslutning till en av djungelns vattenådror. Djurlivet kring bäcken börjar sakta att vakna till liv, jag hör hur djungelråttor
smyger omkring, fåglarna vaknar upp och att de större djuren sakta närmar sig vattendraget för morgonens första vätskeupptag.

Under gårdagen och kvällen har jag jobbat på min enmansbivack och handskarna har tagit mycket stryk. Ett hål lika stort som ett mindre mynt måste sys ihop för att inte  småkryp och insekter skall söka sig in i det varma och fuktiga hålet. Ca 10 minuter senare vaknar jag upp, måste ha somnat ofrivilligt då jag försökt sy ihop min utrustning. Känner att linan jag tidigare placerade ut med en köttbit för att fånga råttor plötsligt är tvärspänd. Blicken följer försiktigt och förväntansfullt den 3 meter långa och spända linan rakt in i gapet på en gigantisk stor Guanaödla. Helvete, hur ska jag… Hungerkänslorna tar snabbt över och jag fattar tag i min påk och går till attack. Trycker ner ödlans huvud med hjälp av påken och jag kan höra hur det nästan en och en halv meter stora djuret vilt protesterar genom att kraftigt väsa mot mig.

Monstret. Foto TOURISM AUSTRALIA

Inser först nu att dess tänder och klor ät riktigt stora och sylvassa men rädslan dämpas snabbt av hungern och jag lyckas hålla monstret på avstånd. Fem dagar utan riktig mat får mig att vilt kämpa vidare då jag känner hur djuret konstant försöker slita sig. Lyckas till slut, samtidigt som kampen pågår att kontakta övningsledningen och informera dem om fångsten. Vi har fått instruktioner om att större djur inte får dödas så jag är tvungen att hålla kvar ödlan tills en instruktör anländer. Kampen drar ut på mina krafter, musklerna har tagit mycket stryk under dagarna innan som präglats av många olika överlevnadsmoment. Till slut orkar jag inte mer, bestämmer jag mig för att släppa djuret. Det är inte värt att bli skadad i detta skede av övningen. När ödlan försvinner kommer insikten att så gör också min middag, jag får förnyade krafter och lyckas jaga upp monster i ett träd.

En timme efter den vilda kampen anländer en av våra instruktörer till min plats. Han ser att jag har jagat upp djuret i trädet och omöjliggjort dess flyktvägar. Belöningen för fångsten blir en ”bit korv”. Känns lite snopet då djuret förmodligen låg på en vikt av ca 20 kg men en liten snutt korv är bättre än ingenting just nu. Jag återfår min kraft och återgår till dagens sysslor samtidigt som guanaödlan försiktigt klättrar ner för trädet och beger sig in i djungeln lycklig över att fortfarande vara kvar i livet...

Lt Niklas Lauinger  & Lt Mikael Kindborg

FAKTARUTA:
Environmental survival Course

Kursen Environmental survival Course samt Combat Survival Course genomfördes av Lt Niklas Lauinger samt Lt Mikael Kindborg från Försvarsmaktens överlevnadsskola på K3. Anledningen till resan är att K3/FÖS har ansvaret för SERE-(Survival, Evasion, Resistance, Extraction) kompetens inom möjliga insatsområden för FM personal, i syfte att upprätthålla operationssäkerheten samt minska risken för onödiga skador och lidande vid insatser utomlands.

 

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *