Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Militärpoliskompaniet – ett privilegium.

Armébloggen

Utbildning Militärpolis. Foto Försvarsmakten

Tänk att ha ett arbete där man känner att man tillför något och att man faktiskt gör nytta – inte bara när man är på en insats utomlands, utan även när man arbetar nationellt. Ett arbete som har så många skiftande arbetsuppgifter att precision krävs för att få genomslag i allt som ligger för en.

Jag kom hem från Kosovo den 4 april och började arbeta mina första dagar på militärpoliskompaniet den 2 maj. Första arbetsdagen efter insatsen fick jag så mycket arbete att det var som ett slag i ansiktet, och det gillar jag. Jag vill ha mycket att göra och gillar inte när dagarna är för lugna. Jag säger inte att jag har för mycket jobb, utan jag har alldeles lagom och gläds åt mornarna när jag tar mig till arbetet.

Det första som händer mig är en skarp incident som jag på grund ut av rådande förundersökningssekretess inte kan skriva detaljerat om. Vi fick ett tips av den berömda ”någon” och min arbetsgrupp tog en närmre titt i ärendet. Efter att misstankegraden höjts och det ansågs av oss att det förelåg misstanke brott tog vi kontakt med åklagare och upprättade en anmälan för att inleda förundersökning. När det är geografiskt, personellt eller materiellt tillhörande Försvarsmakten kan vi som militärpoliser utreda ärenden som vilken polisman som helst. Vi får se vad ärendet genererar i. Arbetet för mig fortgår med planering, utbildning och utredningar.

Förutom utredningen har jag sedan hemkomsten haft så mycket skiftande arbetsuppgifter att jag snart kommer tro att jag kan trolla. Jag har utrett ärenden och utbildat hemvärnssoldater i observationsplats och framryckning längs gata. Jag har introducerat gymnasieelever i Försvarsmaktens fysiska krav och hjälpt MP-enheten att utbilda nya officerare och soldater i att bli fullfjädrade militärpoliser. Jag har producerat en säkerhetsanalys kopplat till verksamheten på kompaniet och försökt ta mig an ett nytt administrativt ansvar, nämligen att vara ”hatt”, vilket bland annat innebär att jag planerar
och lägger arbetstid för mina underställda inför sommaren och hösten. Jag har samverkat med polisen angående sammanstrålning av utbildningar och ordningstjänst i syfte att utveckla personalen på militärpoliskompaniet.

Utb Militärpolis. Foto Försvarsmakten

Just nu arbetar jag som blågul (övningsledning) under MP-kursens sista dagar och under deltagarnas examination. Kvalitén i arbetet skiftar mellan stridsparen, men de har en bra grund stå på. Samtidigt börjar den kontinuerligt tjänstgörande personalen inrikta sig mot specifika områden där det finns kurser som är civilt meriterande. Paralellt med detta har jag höstens verksamhet i bakhuvudet där ett rekryteringsarbete ska påbörjas i syfte att fylla upp 15. Militärpoliskompaniets vakanser. Jag hoppas det är många som söker och känner att ”detta är något som jag vill hålla på med”. För det är faktiskt jätteroligt! Vårt mål är att folk kommer hit och stannar. Vi vill att de blir en del av oss och att de känner att de gör nytta och bidrar till ett bättre arbetsklimat inom Försvarsmakten och inom vårt kompani.

Men hur trevligt det än är att komma till arbetet en måndagsmorgon ser jag fram emot kommande semester där jag ska njuta av solen, bada och umgås med familjen innan jag får svaret på vad den nya omstruktureringen innebär. Min positiva anda kommer att bestå, och ny energi för att tackla eventuella motgångar kommer infinna sig efter mina 28 semesterdagar. Med dessa avslutande ord önskar jag er läsare en trevlig sommar och jag hoppas ni kommer få det lika trevligt som jag kommer ha det.

1. Sergeant Sabina Lindberg, 15. Militärpoliskompaniet, Livgardet

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Simon 6 augusti 2012 14:18

    Hej

    Driver mp FU hela vägen tills att åtal väcks? FUP:ar man ärenden inom mp och hur hanterar man frihetsberövade?

    Mvh
    SImon

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *