Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

EN LIVHUSARS VARDAG

Armébloggen

En soldats vardag. Foto Försvarsmakten

När jag blev ombedd att skriva ett blogginlägg som beskrev en anställds soldat/mitt förbands vardag så tänkte jag först att det inte skulle bli en särskilt svår uppgift. Jag har ju massor med uppslag på olika saker vi haft för oss. Men varför sitter jag då här, nästan en vecka efter jag tilldelats uppgiften och har fortfarande inte präntat ner något konkret?

Efter att har rannsakat mig själv har jag kommit fram till att det är för att som anställd på 31. Luftburna Bataljon är det oerhört svårt att definiera vad som är ”vardag”. När någon som inte har någon egentlig insyn i vår verksamhet frågar mig ”vad gör ni om dagarna?” har jag alltid svårt att svara. De flesta dagarna skiljer sig ganska stort från tidigare dagar, både i stort såväl som ett detaljperspektiv.

Sedan jag slutförde mina 3 månaders GMU och blev anställd på 31. LBB i början av maj 2011 har jag hunnit med en hel del saker. Direkt efter GMU:n tog en 1,5 månaders FMU (Fortsatt Militär Utbildning) vid. Under den perioden fick jag en grundläggande fordonsutbildning och utbildning på RA180. Jag fick även utbildning på de tre vapensystemen Kulspruta 90, den något tyngre Kulspruta 58 och pansarvärnsvapnet Pansarskott m86. Efter den utbildningen väntade ett par lugnare sommarmånader med en del semesteruttag och vakttjänst.

Efter sommaren satte allvaret igång igen, med diverse utbildningar i väntan på att vår ordinarie skvadron skulle komma tillbaka från sin mission i Afghanistan. Vi som blev kvar
här hemma placerades på en ledningspluton på 310:e skvadron som var under uppbyggnad. Tanken var att vi skulle få diverse utbildningar och erfarenheter för vår framtida placering på 311:e skvadron. Det var allt ifrån överlevnadsdygn till olika typer av stridsövningar eller långa marscher med tung packning.

Jag, och några kamrater från samma grupp fick också privilegiet att genomföra en 2-veckors fallskärmsutbildning som var tänkt att avslutas med två st. ”skarpa hopp” under slutet av september. Dessvärre blev dessa hopp uppskjutna på grund av dåliga väderförhållanden, inte bara en eller två gånger, utan fler än så. En av gångerna gick det till och med så långt att vi satt i planet med utrustningen på 300m över marken med det första hopplaget stående i dörren innan de avbröt. Vi blev ökända bland hoppmästarna som ”kursen som aldrig fick” innan vi, en kall januariförmiddag, tillslut fick göra de två
hopp som krävdes för godkänd kurs, samt ett tredje som ”plåster på såren”. Under senhösten och vintern hade vi då hunnit med en mängd olika fältveckor med inriktning på olika typer av moment, bland annat FARB och eldöverfall.

Till höjdpunkterna under hösten kan nämnas en större övning med Livgardet under en veckas tid samt att vi fick gå baskerprov och förtjäna den gröna jägarbaskern och tillhörande märke. Efter en härlig julledighet så övade vi mycket strid, både skarp och med
BT-system och lös ammunition under i princip hela våren, och hade även repetition av grundläggande sjukvård samt sambandstjänst.

Nu väntar sommaren och därefter ska vi flyttas tillbaka till 311:e skvadron och påbörja våra respektive befattningsutbildningar, något som vissa redan tjuvstartat i form av förarutbildning på Personterrängbil 6 (Galt) under de senaste veckorna.

Det jag försöker få sagt med mitt raljerande är att jobba som anställd soldat på 31. Luftburna Bataljon är oerhört varierande, och att tala om en ”vardag” är väldigt missvisande, eftersom en någon vardag knappast existerar. Visst, vi repeterar ju regelbundet utbildning, och då känner man igen det, men det är knappast ”vardagligt”. En av de få saker som är någon form av rutin är att vi oftast börjar på måndagen, med någon form av uppstartsmöte och ofta avslutar vi dagen med någon form av fysisk aktivitet. Under tisdag-torsdag bedriver vi oftast utbildning av något slag för att avsluta på fredagen med vård av materiel och fordon.

En av anledningarna till att jag har sökt mig till just det här yrket är just variationen, så jag hoppas innerligt att det fortsätter vara så, och att jag även i framtiden kommer ha svårt att berätta för folk vad som är min ”vardag”.

Livhusar Daniel Trång,
310. Skv, 31. Luftburna Bataljon, K3

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Doktorn 20 juli 2012 12:46

  Ajamen, finsnus

 • Arnold 19 juli 2012 18:42

  Detta blev ju fint som snus, doktorn!

 • Armébloggen 19 juli 2012 07:15

  Va kul att du gillar artikeln! Det är planerat artiklar från samtliga förband och då och då kommer det att bli från samma förband, men med helt olika intiktningar, med någon veckas mellanrum. Precis som det blev med artiklar från K3 nu.

  Fortsatt trevlig sommar!
  Armébloggen

 • Eriksson 19 juli 2012 05:20

  Intressant och bra artikel men varför skriver K3 två stycken inlägg med bara några dagars mellanrum?

  Är inte hela grejen med den här serien att få läsa om olika förband och hur deras "vardag" ser ut?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *