Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En dag ur tjänstehunden Daqirs perspektiv

Armébloggen

Tjänstehunden Daqir. Foto Försvarsmakten
Tjänstehunden Daqir. Foto Försvarsmakten

 

05:30 väcker jag min kollega med min kalla nos i hans sida och en tass mot ryggen och liksom för att säga ”Nu får du nog allt vakna och öppna dörren så jag får gå och kissa lite”. Han är lika motsträvig som vanligt när jag vill ha upp honom ur sängen, men efter att ha puffat på honom ett antal gånger så rör han sig motvilligt ur sängen.

Med mig på 40kg muskler och fyra ben som driver på, bär vi av ut i morgonluften. Kollegan knorrar nått om kyla och kaffe, men själv tycker jag att det är underbart att få komma ut och springa på morgonen. Efter fyra tusen stopp på vägen för ”bara en lite sniff” som jag brukar säga, är de dags att bege sig tillbaks till lägenheten. Med en lätt besviken blick på sängen inser min kollega med en suck att nästa gång de möts blir nog till kvällen.

Efter en snabb frukost och en koll att alla grejerna är med, så hoppar vi in i bilen och far iväg för att lösa ut dagens jobb.

Dressyr och sök. Foto Försvarsmakten

Väl på jobbet, vilket just idag råkar vara Livgardet i Kungsängen, så möts vi av kollegans chef som informerar oss om att vi skall åka till Marma skjutfält utanför Gävle. Dressyr och sök tillsammans med dressörerna och de andra från Försvarsmaktens hundtjänst enhet står på dagens schema.

In i bilen, men inte för fort, för någon ordning får de allt vara på han som håller i kopplet. Det är en konst att hoppa in i en bagagelucka med stil.

Efter en lång och tråkig biltur stannar äntligen bilen och dörren öppnas av kollegan som ser glad och förväntansfull ut. Själv passade jag på att ta mig en ”Power nap” under tiden han körde men nu känner jag mig full av energi och vill bara ut så fort som möjligt för att hälsa på alla andra och sätta igång att hitta vad de nu gömt där ute i naturen. Men icke då! Nu vill kollegan att de skall drickas kaffe med dressörerna och pratas en massa strunt. Så jag får allt vänta en stund innan jag kan skjuta ut som en pil ur bagageluckan med nosen i högsta hugg.

Dressyr och sök. Foto Försvarsmakten

Först skulle vi visst titta på en annan hund som sökte efter mina grejer,  men det är ok, någon måste ju få de lätta gömmorna först. Sen när det är min tur, då skall jag visa vart skåpet skall stå.

När det äntligen blir min tur att leta så försöker dressörerna lura mig. De har gömt mina saker på en slaktplats som är full med spännande dofter. Jag är ju dock en väldresserad hund så jag letar bara efter den doft som jag har lärt mig att hitta bland alla andra dofter. När jag väl hittar gömmorna så blir jag belönad med massa lek med kollegan.

Efter att ha nosat runt på massa olika ställen och hittat nya gömmor så är det tillslut dags att åka hem. Det blir en minst lika tråkig bilfärd hem igen så jag lägger mig på min filt med svansen över nosen och suckar förnöjt över dagens bravader.

Tolkat och nerskrivet av Korpral Pär Carlzon,
Hundförare och Militärpolis på 15. Militärpoliskompaniet, Livgardet.

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • William 19 juli 2012 20:15

  ÅH! Tack!

 • Mikael 16 juli 2012 10:15

  Angående selen...
  En chansning kunde vara Julius K-9 IDC-Powerharness. Läs mer på http://www.julius-k9.com/

 • Mikael 16 juli 2012 09:24

  Roligt skriven text... =) FM Fredman blev dessutom glad av att få se sin farsa igen.. =)

 • sven wergård 15 juli 2012 13:07

  Trevligt att man förstår Hundens viktiga roll i försvaret!!
  Fler hundar bör va med -- bl a i Hemvärnet.

  På min tid som Brigadchef hade vi även hundar i Stabskompaniets vaktpluton!

 • William 14 juli 2012 23:49

  Roligt skrivet! Vill gärna höra hur en dag är för pär ;)

  Sen vad äre för sele ni har på hundarna? Skulle gärna ha en sådan :P

 • Simon 14 juli 2012 16:37

  Bra skrivet! Mer av det här :)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *