Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

HAR JAG DET SOM KRÄVS?

Armébloggen

Har jag det som krävs? Foto Försvarsmakten

 

– Från och med nu, är allting i era liv alltid bråttom. Så lät det vid den första uppställningen inför plutonchefen under GMU:s första dag. Idag, 9 månader senare, ska jag försöka sam- manfatta min tid som provanställd soldat vid livregementets husarer, vid den 32:a underrättelsebataljonen.  

När jag efter GMU:n skulle påbörja min anställning var känslorna präglade av både glädje och nervositet. För visst var det skönt att äntligen ha lyckats klara sig igenom rekryttiden och äntligen få börja kalla sig livhusar, något man sett fram emot under en tid som ibland känts lång som en evighet. Samtidigt kunde man vara ganska säker på att det från och med nu gällde att visa både framfötterna och att visa prov på en duglighet långt mer än under GMU. Den sannolikt bekanta frasen – har jag det som krävs?  Var en tanke som gick igenom mitt huvud både en och två gånger inför provanställningen. 

Många förändringar blev det jämfört med GMU:n. allting var inte längre alltid bråttom, (fast ändå för det mesta), saker fick lite mer tid att falla på plats. Utbildningen gick ifrån att vara väldigt generell, till att bli mer nischad mot det vi senare skulle jobba med. Jag och mina kamrater fick, egentligen för första gången, en ordentlig inblick i det som skallvara vår arbetsuppgift en ganska lång tid framöver, en tydlig röd tråd började synas.  Nu, efter ett tag är jag för min del ensidigt positivt överraskad över hur otroligt givande och roligt detta jobb kan vara när man väl har börjat förstå sin uppgift i ett litet större perspektiv, något som kommer mer och mer med tiden tror jag. 

Det som överraskat mig mestöver är skillnaden i samarbetet med mina chefer, de allra flesta visar klart och tydligt att vi från och med nu är kollegor som skall kunna arbeta ihop i vått och torrt, något som har gjort att jag trivts mer och mer för varje vecka som gått.

Till dig som läser detta, och som funderar på att söka ett jobb inom Försvarsmakten kan jag bara säga att du inte förlorar någonting på att söka GMU. Efter studier på både gymnasium, högskola och universitet kan jag med lätthet säga att inget varit så personligt utvecklande som mitt senaste år och inte minst kamratskapet är oslagbart. Att vara en del av Sveriges försvar är något att vara stolt över, och trots att inte allting fungerar helt perfekt ännu med yrkesförsvaret (vissa saker måste få tid att falla på plats) tror jag fullt ut att detta är något att satsa på, trots blodet, svetten och tårarna.

Filip Loftås, 32 Underrättelsebataljon K3 Karlsborg

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Simon 11 juli 2012 14:06

    Riktigt bra ord. Ser fram emot GMU!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *