Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett år som GSS/K

Armébloggen

Stridsvagn Foto Försvarsmakten

 

Jag arbetar som heltidsanställd soldat, GSS/K. Det har jag gjort i över ett år nu. Vintern 2010 fick jag ett utskick från mitt gamla värnpliktskompani om att de skulle rekrytera soldater för anställning. Jag visade mitt intresse för detta och kom till P4 för fysiska tester och en anställningsintervju. På den vägen är det. 

Mitt tidigare sociala liv som jag hade byggt upp i en annan stad, byttes ut. Den bostad som jag och min familj hyrde, fick vi säga upp men först efter några månaders veckopendlande från min sida. Det arbete jag lämnade hade gått lite i stå, och jag hade länge känt att det inte var mitt kall. 

Vad som lockade att återigen rycka in är svårt att sätta fingret på. Jag hade flera anledningar och har fortfarande många argument till varför jag tycker att detta är det bästa jobbet man kan ha. Jag tycker om att arbeta tillsammans med andra människor och lösa problem tillsammans. För mig är det viktigt att få känna delaktighet och samtidigt få lära känna mina medarbetare ordentligt. Som soldat är detta väldigt påtagligt. Du lär känna många av dina kollegor bättre än flera av dina bästa vänner, de till och med blir dina bästa vänner. De lär även känna dig bättre än vad du känner dig själv. 

Möjligheten att ha ett aktivt arbete där du rör på dig mycket. Det ställs krav på din fysiska status och på dina prestationer. Du får privilegiet att arbeta utomhus i alla väder, och lära dig att uppskatta det lilla i vardagen. Jag anser att Försvarsmakten erbjuder ett arbete där man kan växa som människa. Samtidigt som du presterar i din befattning och bidrar i det stora så får du verktyg att utvecklas på många sätt. Få arbetsplatser erbjuder samma möjligheter för sina arbetare. 

Att arbeta som soldat är ett omväxlande arbete. Jag, som arbetar på ett stridsvagnskompani, kommer sällan till en arbetsdag som ser likadan ut som dagen innan. Men givetvis finns det olika perioder i verksamheten som erbjuder mer eller mindre omväxling. Återkommande på förbandet är den fysiska träningen som vi genomför tillsammans ungefär tre-fyra gånger i veckan. Sedan varierar verksamheten beroende på vilket skede kompaniet befinner sig i. 

Under det gångna året har jag hunnit med många skeden: avsutten strid, skyddsvaktsrepetition, grundläggande vagnsutbildning, ksp-utbildning, fortsatt vagnsutbildning och befattningsskola, fordonsvård, vakttjänstgöring, avsutten strid enskilt, stridspar och grupp, TOS, vagnstjänst och uppsutten skarpskjutning. 

Det kräver en mångsidig människa att lösa ett så mångsidigt och omväxlande arbete som det innebär att vara soldat. Samtidigt som det är tjusningen, så kan man även känna en stor frustration över att inte får göra saker och ting färdigt, eller att inte riktigt veta vad som kommer sen. ”Femårsplanen” som soldat sträcker sig sällan längre än gällande RAMA-period. Order och kontraorder är en del av soldatens vardag, vilket innebär att verksamheten kan ändras med kort varsel.

Även detta är upphov till ovisshet och stor frustration, inte minst om man har bildat familj och har flera som är beroende av att veta när man ska vara hemma, eller borta i tjänsten, och hur mycket pengar som man kommer att inbringa kommande månad. 

Det är några av baksidorna jag har upptäckt som soldat, men då har jag aldrig haft några bekymmer kopplat till boende, som andra kollegor har på andra orter. 

Jag är GSS/K och har gjort ett aktivt val. Jag valde bort en högre levnadsstandard när jag tog ett jobb med lägre lön. Men det var ett val jag gjorde med alla korten på bordet. För egen del var det möjligt att få det här att fungera, men det är många kollegor på mitt förband och på andra, som inte kunnat lösa det sociala, det ekonomiska, eller boendefrågan, som alla tre är de viktiga bitarna som utgör grunden för om man kan ta anställning som GSS/K. 

Ett år som soldat och jag är tusen erfarenheter rikare. Jag brinner för mitt arbete och försöker att ta det onda med det goda. 

Korpral Joakim Elv, Stridsvagnsförare
Wartofta stridsvagnskompani / Skaraborgs regemente P4.

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Edwin 19 juli 2012 07:09

  Mycket bra skrivet. Finns så många gnälliga clowner inom försvaret som tror att man kan bli "rik" eller bölar över den dåliga lönen.

  Soldat blir man för att man brinner för det och inte något annat.

  Vill du bli rik så arbetar du med något helt annat. Folk i det här landet är naiva barnungar, men det är väl en övergångsperiod antar jag.

  fortsatt lycka och sköt om dig och dina kamrater

  Mvh
  Sergeant Edwin

 • Tommy 10 juli 2012 13:47

  Väl skrivet Krp Elv!

  Jag hoppas verkligen att fler av våra soldater brinner för sitt arbete och tar det onda med det goda. Armén har ett stort behov GSS/K och jag hoppas verkligen att vi inte bara kan rekrytera dessa utan att vi också lyckas hålla er kvar
  //
  Tommy

 • Pfc Lima 6 juli 2012 20:20

  Mycket bra skrivit Elv!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *