Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Uppskatta de anhörigas insats

Armébloggen

Hemkomst FS / Foto FöRSVARSMAKTEN

Utan stödet från de anhöriga skulle inte våra nationella eller internationella insatser fungera. Det är hög tid att på olika sätt uppmärksamma denna ”insats” som sker i det tysta. I USA kallas denna ”back up” samt övrigt frivillig arbete för ”The Force behind the Force”.  Detta är inte bara en försvarsmaktsfråga utan också en samhällsfråga. Låt mig ge några exempel (givetvis finns det många fler exempel) på dessa insatser som genomförts och genomförs;

– Under 80 talet genomförde marinen omfattande ubåtsjakts-övningar där många officerare och deras familjer fick slita hårt. Under flera veckor kunde officeren vara sjökommenderad och efter något dygn hemma kunde det vara åter dags att dra ut 2-3 veckor i sträck  pga. av skarp insats.

– Under efterkrigstiden har flygvapnets incidentberedskap varit en viktig del för att skydda Sveriges gränser och integritet. Många anhöriga har genom åren fått ta ett stort ansvar på ”hemmafronten” för att incidentberedskapen ska fungera.

– I hemvärnet och frivilligrörelsen finns det idag ca 22000 hemvärnsmän och kvinnor. Utan stödet hemifrån skulle dessa inte kunna genomföra sin övningsverksamhet på helger eller de skarpa insatser som genomförs nationellt.

– Traditionellt har våra internationella insatser till mer än 90% bemannats med personal ut armén. Sedan i början av 50-talet har ca 115 000 svenska män och kvinnor tjänstgjort utomlands. De anhöriga som varit kvar hemma eller i vissa fall varit med i observatörs missioner har i det tysta dragit ett tungt lass. Nyligen blev en svensk anhörig i övervakningsteamet i Korea utsedd till ”Volunteer of the year” på den amerikanska basen där de svenska familjerna bor.

Vad drar vi då för slutsats av de anhörigas ”insatser”?  En sak är klar vi bör uppmärksamma detta på olika sätt. Vad tycker du?

Generalmajor Berndt Grundevik/Arméinspektör

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • Berndt Grundevik 19 maj 2012 05:48

  Anki
  Tack för din positiva kommentar. Det finns många människor som gör ett fantastiskt arbete. När jag jämför med mina tre insatser, 1977 i Sinai, 1985 Cypern och 2007 i Kosovo så har stödet till anhöriga blivit mycket bättre men det finns mer att göra.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Anhörig FS22 17 maj 2012 20:25

  @Martin
  Enligt InvidZonen så ska det redan finnas tankar och arbete runt detta. Menar då inte InvidZonens egen medalj för hemmahjältar. Vi är många som tänkt samma tanke!

  Jag är officersfru och anser att anhörigarbetet sakta men säkert förbättrats under åren gällande utlandsmission. Dock så upplever jag fortfarande att man när rädd att tänka utanför ramarna och våga tänka nytt. Men det kommer med tiden.

 • Loisie 15 maj 2012 23:02

  Tyvärr tycker jag att det gått några steg tillbaka med det nya utlandsvillkoret där anhöriga och familj överhuvudtaget inte har någon möjlighet att påverka när utlandstjänst ska ske. Anhöriga har också arbeten som kan behöva prioriteras vid vissa tillfällen och då tycker jag det är självklart att Fm ska ställa upp på samma villkor som de anhörigasarbetsgivare behöver göra vid utlandstjänst. På andra områden har stödet blivit bättre men det finns mycket kvar och det kräver att man utser kontkatpersoner mellan anhöriga och förband med stor omsorg. Det skiljer för mycket mellan olika förband

 • Anki Knutsson 15 maj 2012 20:49

  Jag har sen 2008 mött fantastisk respons av försvarsmakten. Utan er uppslutning, förändring och positiva arbete hade min ork tagit slut tidigare. Tack Berndt, Diana, Lars F och Karina ert engagemang och viljan till förändring har gett positiva spår i försvarets arbete. Fröet är satt och kan bara växa till en stark grund. Grunden som soldaten har med i bagaget för en lyckad utlandstjänst och tryggare anhöriga.

 • Berndt Grundevik 12 maj 2012 13:08

  Martin
  Tack för positiv respons.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Berndt Grundevik 7 maj 2012 12:27

  Martin
  Bra att du redovisar tankar på hur de anhöriga kan känna uppskattning.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Martin 2 maj 2012 22:29

  Ett mycket bra inlägg. Anhörigas insatser borde lyftas fram mycket mer. Kanske dags att undersöka möjligheten för en anhörigmedalj, utmärkelse eller liknande?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *