Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Uppskatta de nationella insatserna

Armébloggen

Idag har jag besök de militära enheter som stödjer polisen och statens haverikommission i sökarbetet efter delar av det norska militära flygplanet, Hercules C 130-J, som tragiskt störtade torsdagen den 15 mars. Inledningsvis genomfördes ett heroiskt arbete för att hitta överlevande men från kvällen den 17 mars övergick arbetet till en sök-insats då räddningsledningen bedömt att sannolikheten var liten för överlevande när kvarlevor och krossade delar av flygplanet återfunnits på Kebnekajse-massivets västsida.

Kebnekaise - Foto Försvarsmakten

Totalt arbetar ett 80 tal personer, varav ca 20 från HV och bergsplutonen i Arvidsjaur, 30 norska militärer, samt svensk och finsk polis. Personalen befinner sig nu vid Kebnekaises fjällstuga med hänsyn till dåligt väder. Arbetet på haveriplatsen fortsätter så snart vädret blivit bättre. Alla lovordar den goda samverkan mellan de nordiska länderna. Arbetet har pågått över tiden sedan det tragiska haveriet och personal har efterhand byts ut för att kunna vila.

Alla insatta har uppvisat en mycket stor förmåga att vilja lösa uppgiften även då många vid fler tillfällen har fått arbeta under mycket svåra väderbetingelser. Alla är värda vår stora uppskattning för genomfört arbete.

Ovan beskrivna insats är ett exempel på den omfattande nationella insatsverksamhet som pågår nästan dagligen. Några andra exempel på nationella insatser där Försvarsmaktens personal deltar för att hjälpa och lindra omfattningen av olika katastrofer;

–          Drygt 10 talet svenska helikoptrar deltog i räddningsarbetet när passagerarfärjan ESTONIA förliste i Östersjön 1994

–          Ca 1500 militärer deltog i det omfattande räddnings och stödarbetet efter stormen GUDRUN i södra Sverige 2005.

–          Ca 650 militärer deltog hösten 2011 i sanering av olja i havet utanför Tjörn i väst Sverige.

–          Ca 50-75 militärer deltog våren 2008 vid höga vattenflöden i Småland.

Därutöver sker nästan dagligen insatser för att leta efter försvunna personer, ta hand om/förstöra gammal upphittad ammunition och sprängmedel, bevaka förråd då olika larmbortfall förekommit osv.

Under 2011 genomfördes totalt 275 nationella insatser fördelade på 208 stödinsatser, t.ex. amröj, eftersök etc., 67 LSO (lagen om skydd mot olyckor).

Utöver ovanstående kan vi lägga till den luftrumsövervakning som flygvapnet ansvarar för och den sjö-övervakning som marinen och kustbevakningen genomför dygnet runt.

Vår personal i internationella insatser får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar. Vår personal som deltar i nationella insatser får tyvärr ännu mindre uppmärksamhet. Nu är det dags att både politiker, media, allmänheten och vi själva inom Försvarsmakten blir ännu tydligare på att uttrycka vårt stöd till våra soldater och sjömän oavsett om dessa gör insatser utomlands eller hemma i Sverige.

Generalmajor Berndt Grundevik
Arméinspektör

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

15 kommentarer

 • Berndt Grundevik 15 april 2012 11:06

  Ndorop
  Idag söndag den 15 april läste jag med glädje i Svenska Dagbladet en hel artikel om räddningsinsatsen i Kiruna området. I positiva ordalag beskrevs insatsen på det sätt som gör våra soldater o officerare från hemvärn,bergspluton AJB, teknisk personal från F7 och F17, mfl samt poliser och haveriutredare rättvisa. Dessutom lovordades det nordiska samarbetet. Detta är ett steg åt rätt håll när det gäller att uppmärksamma de
  nationella insatserna.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Patrik Lander 14 april 2012 22:07

  Tack för svaret!
  Även om jag är på väg att lämna försvaret går ränderna aldrig ur, och engagemanget lär väl finnas kvar - en gång officer, alltid officer...

  Med "förringande och förlöjligande ordalag" syftar jag just på hur FM, och för den delen politikerna också, beskrivit invasionsförsvaret.
  Dagens "moderna, flexibla insatsförsvar" jämförs och har av förespråkarna jämförts med invasionsförsvarets låga beredskap, förrådsställning, stelhet, urmodighet länge, i subtilt raljant ton.
  Nu är allt utspolat med badvattnet. Jag vet inte om jag skall bli glad eller förbannad över den senaste tidens återfokusering på gamla sanningar och nationell förmåga - nu, när allt är avvecklat, kompetens och erfarenhet, materiel och anläggningar.

  Men än en gång - tack för att du tog dig tid att svara!
  MVH
  Patrik

 • Ndorop 14 april 2012 10:39

  Jag förstår vad du menar med att det inte visas tillbörlig uppskattning för lång och trogen tjänst, men vi har en belöning för det: NOR; Man borde nog utveckla formerna för det, men grunden finns där.

  Däremot instämmer jag med AI m.fl. att vi saknar form att belöna nationella insatser och det är enögt. Dags att ändra till "ÖBs medalj för insatser"?

 • Berndt Grundevik 13 april 2012 21:59

  Karl
  Tack för positiv kommentar.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Karl 13 april 2012 15:34

  Bra förslag! Det delas ut för lite medaljer i försvarsmakten. Dessa nationella insatser som många människor deltar i året runt, år efter år förtjänar mer uppskattning. Kul att AI uppmärksammar detta. :-)
  Kom igen nu personalstaben!

 • Berndt Grundevik 11 april 2012 19:49

  Patrik
  I grunden delar jag din uppfattning att det genom åren är många fler som är värda ett omnämnande. Frågan är bara vem som egentligen bär ansvaret att göra detta eller skulle ha gjort detta. Är det våra politiker som är folkvalda, är det media eller är det ÖB som myndighets chef för FM som skall vara drivande i frågan?

  Jag tycker våra chefer på olika nivåer generellt är bra på att ge positiv återkoppling till sin underställda personal. Din beskrivning att återkoppling från egna chefer "ofta sker i förringande och förlöjligande ordalag" känner jag faktiskt inte igen.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Berndt Grundevik 11 april 2012 19:31

  Lars
  Tack.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Berndt Grundevik 11 april 2012 19:30

  Jan-Olov
  Tack för positiv respons.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Berndt Grundevik 11 april 2012 19:28

  Erik
  Ta del av min kommentar till C.1Ubåtsflottiljen.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • Berndt Grundevik 11 april 2012 19:26

  C.1 Ubåtsflottiljen
  Tack för positiv reaktion. Din tanke med medalj för nationell insats är intressant. Vet att det finns förslag på detta som personalstaben behöver ta ställning till.
  Hälsningar Berndt Grundevik

 • fredriknorrby 11 april 2012 14:00

  Bra av AI!

  Nationella insatser - vilket är det som delar av Försvarsmakten ägnar sig åt dagligen - måste uppmärksammas på helt annat sätt än vad som skett tidigare. I detta har alla vi som jobbar inom Försvarsmakten ett ansvar, men även de som finns utanför och vet vad som åstadkoms av Försvarsmakten - dagligen.

  För att ge lite "food for thought" - HMS ORION och hennes besättningar har sedan hon sjösattes i mitten av 80-talet genomfört totalt 11 år nationell insatsverksamhet - bra jobbat av samtliga inblandade!

  Medalj för nationella insatser? Ja, enligt mig! Det finns många lämpliga mottagare inom 1.ubåtsflottiljen och andra delar av Försvarsmakten!

  Fredrik Norrby
  Chef 1.ubåtsflottiljen

 • Erik 11 april 2012 10:22

  Kanske läge att ge dem som förtjänar det medaljer.

 • janolov holm 10 april 2012 20:05

  Det är ett arbete som sker ofta i det fördolda utan proportionelig uppskattning. Det kostar så lite men ger så mycket.
  All heder åt de som kämpar i Kebnekaise eller i terrängen någonstans.

  Väldigt bra att du uppmärksammar detta.

  Tack

  Kn Jan-olov Holm

 • Lars Gyllenhaal 10 april 2012 19:58

  Väl talat.

 • Patrik Lander 10 april 2012 17:56

  Jag skulle också önska att de som genom åren tjänstgjort i vått och torrt i utbildning och övning av krigsförbanden - och alla andra som andra som bidrog till att försvaret var krigsavhållande - också framhävdes.

  Armén och Försvarsmakten är och har varit så mycket mer än "bara" dessa konkreta och tydligt avgränsade insatser. Tyvärr får detta knappt någon uppmärksamhet - och i den mån de får det, är det ofta i förringande och förlöjligande ordalag - av våra egna chefer dessutom.

  Patrik Lander

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *