Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”Två klar, ett klar, laget klart”

Armébloggen

På min väg att lära mig mer om försvarsmaktens olika verksamheter har turen de senaste dagarna kommit till specialförbanden. Ett första steg var att delta i Flygenheten/ Fallskärmsavdelningen.


I förra veckan var det fallskärmslandningar i sågspånen, fallskärmsdrill i ”enkla selen” och träning i hopptornet i Karlsborg. Jag hade blivit hotad med att ”du kommer att lära dig att kroppen har många muskler du inte använder till vardags, och dem kommer du att känna av”.
Det blev faktiskt inte så. Min gamla dåliga nacke och sviter efter manövrerande strid med JAS 39 för 14 år sedan gjorde sig visserligen påminda men totalt sett mådde kroppen oförskämt bra.
Veckan efter var det fallskärmshopp från TP 84 på Torne älv vid Kurravaara norr om Kiruna.  Minus 9 grader, mulet och 5 m/s vind. ”Laget klart” – ”rött ljus” – ”grönt ljus” – ”gå” – ”ett” ”två” – ”ettusen” – ”tvåtusen” – ”tretusen” – ”fyratusen” – kalotten utvecklad...”  Allt fungerar enligt plan.
Några snabba åtgärder på vägen ner fötterna ihop – tårna upp – håll ihop – rullning i snön – dra i de understa linorna för att bärga skärmen. Härligt. Samla ihop skärmen för återtransport för två hopp till. Jag gjorde dessa hopp tillsammans med generalmajor Berndt Grundevik, som är en van hoppare efter tiden på K 3.

De bestående intrycken av mötet med fallskärmsavdelningen var att komma lite ”hem”. Visserligen var inställningen hos mig som ung pilot att ”man inte ska hoppa ut ur ett fullt fungerande flygplan”, men jag kände igen mig i verksamheten från överlevnadsutbildningen i Flygvapnet. Remmar, selar och vikten av programmerade åtgärder enligt fasta rutiner. Fallskärmsdivisionen vid K 3 är mycket bra på att förmedla och utbilda i dessa rutiner. Jag mötte mycket kompetent personal som visste vad de kunde och på ett tryggt men handfast sätt förmedlade kunskaperna. Ett bra och genomtänkt koncept på alla sätt. Säkerheten är bra eftersom alla rutiner följs på samma sätt varje gång. En stor eloge till alla jag mötte under min fallskärmsutbildning. En särskild tanke till fallskärmsteknikerna på Karlsborg, vi använde 140 skärmar om dagen i Kiruna. En hel del jobb de närmsta veckorna kan jag tro.

En bra dag på ”kontoret”.

Anders Silwer
Insatschef

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

9 kommentarer

 • Alf 4 april 2012 02:26

  Hoppas att igenkänningsproblemen för Er blir färre om jag använder mitt riktiga namn istället för mitt smeknamn. Tyvärr är det inte många av mina vänner som känner igen mig som Alf, så mitt förslag är att du fortsätter med din pseudonym (alf ingesson thoor) och jag med mitt riktiga smeknamn (Affe) så kan alla se skillnad.

  Ursäkta det sena svaret.

 • alf ingesson thoor 22 mars 2012 15:21

  @Affe. Skulle jag kunna be Dig att byta pseudonym eller skriva Ditt namn istället för "Affe" då väldigt många tror att det är jag. Det är ju synd att Du inte får kred för Dina inlägg.
  Vänligen
  Alf Ingesson Thoor

 • alf ingesson thoor 22 mars 2012 12:26

  @ Dr Blå. Om Du tar reda på vad som har höga risknivåer och vilka som inte har det kommer Du att fina att fallskärmshoppning både civilt och militärt är en lågrisksport. Segelflyg är betydligt farligare. Ridsport har mångfalt fler skador och dödsfall per utövare än fallskärmshoppning.

  Detta är definitivt något för en general.

 • Robert Nilsson 22 mars 2012 09:25

  Jag tycker nog att vissa kommentarer är rent ut sagt elaka. Det kan ALDRIG vara fel att våra chefer besöker och deltar i verkligheten. Avståndet mellan verklighet på förband och verklighet på HQ kan bara bli mindre/kortare genom dessa besök. Heder åt dessa herrar.

 • Dr Blå 14 mars 2012 16:05

  Föregå med gott exempel?
  Men skaderisken då?
  Och verkan?
  Är detta något för en general?

  Bara undrar!!!

  Dr Blå

 • Affe 14 mars 2012 11:04

  Du verkar haft en bra dag i armén. Jag har också ett stort behov av att lära mig mer om de olika delarna i FM eftersom jag inte längre riktigt förstår hur saker och ting fungerar. Jag hittar ingen information om denna kurs på forsvarsmakten.se, inte heller på EMIL. Kan du berätta vart man skickar sin kursanmälan och vilka förkunskapskrav som gäller?

  *vänder blicken mot himlen och hoppas på ett klokt svar*

 • Han som förlorar sitt jobb 13 mars 2012 23:48

  Ser oerhört skoj ut!

  Men man undrar om det inte de TVÅ generalerna kunde göra nått nyttigare än att hoppa fallskärm i kirruna när vi är mitt uppe i omstrukturering.

  Kanske kunde dom skriva någon order? Eller kanske genomföra kontroll över vad som sker med omstruktureringen?

  Men i stället väljer man besöka det förband som ingen någonsin kommer sparka eller skära i. Och i stället väljer man att hoppa fallskärm... Kanske låter jag avundsjuk och bitter. Men vad vet jag?

  Nej nu måste jag gå, Tydligen ska jag sammla hela min militära karriär i ett cv, posta det på internet för att sedan få reda på att jag är överflödig.

  Det sticker i ögonen och smakar illa i munnen. Men det är säkert svenskavundsjuka, inget värre...

  /10 överflödiga år i FM

 • Anonymous 13 mars 2012 18:41

  Bra att generalen försöker komma ut i verkligheten för att se verksamheten. Men jag hoppas verkligen att det här är ett försök från generalens sida att se verkligheten och träffa sina medarbetare på förbanden. Detta för att höra hur deras verklighet för att sedan kunna göra ett bättre jobb på HKV. Just nu tycker jag det verkar som att generalen gör det som är häftigt och roligt för honom själv, men som inte ger någon output i slutändan. Jag ser gärna en framtida artikel där generalen reflekterar över de officerare och soldater han träffat samt medarbetarnas förväntningar och farhågor inför framtiden och omstruktureringen! Givetvis med några tankar om hur detta kommer att påverka generalens framtida arbete som C INS...

 • Anonymus 13 mars 2012 15:12

  Roligt att se några av våra generaler hoppa fallskärm. Bra att föregå med gott exempel.

  Respekt till Er.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *