Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Mortal Combat

Armébloggen

Jobbet som militär rådgivare kräver att du förflyttar dig i syfte att undvika lockelsen att bli “kontoriserad“. Informationen i datorn kan alltför ofta ge intryck av att innehålla de svar man söker och skapa en intern uppfattning att man förstår vad som pågår. Om man som vi, militära rådgivare, förväntas ge råd och delge vår uppfattning om militär relaterade frågor till en politisk nivå, blir det essentiellt att verkligen söka följa upp saker och detta kräver förflyttningar.

I Kabul innebär detta att varje dag genomföra ett flertal omgrupperingar och enligt mina engelsktalande teamkamrater är det lika med att engagera sig i “mortal combat“.

Trafiken i Kabul - ser du alla potentiella faror? Foto: Joakim Brodin/ Försvarsmakten

Tänk dig att du ska köra på en färja och parkera med 10 cm avstånd till andra fordon. Lägg nu till att; allt förflyttar sig i 60-70 km i timmen, färjeinstruktören är utrustad med vapen, det är vinter så din omgivning ser ingenting genom rutorna, har blankslitna sommardäck och det mest imponerande – alla använder alla signaler ett fordon kan uppbringa i syfte att komma först till samma plats. Utbildad som du är har du lärt dig att undvika vita toytor(IED- favorit) och militära konvojer.........!

 

Hur fungerar det då – tro det eller ej, jag har inte sett en enda trafikolycka under mina inledande 4 månader! Det är bara.....annorlunda....och som “mortal combat“….men fungerar…. antar jag, typ.

Åtgärder före... “Mortal Combat“ Foto: Joakim Brodin/ Försvarsmakten

Hälsningar,
Övlt Joakim Brodin
Militär rådgivare
UNAMA/Kabul

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Jörgen Persson 20 november 2012 00:46

    Kul att höra att du blivit duktig på bilkörning ;-)
    Hör av dig vet jag, det var ett tag sedan!

    Jörgen

    jorgenpersson@live.com

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *