Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Uganda i januari 2012 – uppskattade svenska trupputbildare

Armébloggen

Robert Trupp som är chef för de svenska utbildarna inom EUTM i Uganda och berättar om hur de somaliska soldaterna  utvecklats och hur de svenska utbildarna uppskattas för sin ledarstil.

Sverige deltar sedan år 2010 i den enda militära EU-insatsen i Afrika. (Läs en längre bakgrundsartikel om insatsen här .)

Just nu pågår rekrytering till EUTM 04 i Uganda. Sista ansökningsdag 22 januari 2012.

 

Sorlet hörs inte längre från några bussar, ögonen förmedlar inte ängslan eller oro, stövlarna och de vita kläderna de hade på sig när de anlände är utbytta mot uniformer och riktiga kängor. De är stolta idag, de har klarat den första fasen av fyra. Tre återstår men den grundläggande soldatutbildningen är nu äntligen genomförd. Regnperioden är ersatt av torrperiod, det är varmt under ekvatorn.

I Bihanga, i västra Uganda går tiden fort, både för EUs utbildare men också för somalierna. Somalierna har långa dagar, revelj klockan 0400, morgonträning i form av löpning, någon form av frukost, 0800 uppställning för EUTM, utbildning hela dagen fram till 1730, middag och sedan extra utbildning av ugandierna. I säng kommer de runt midnatt, samma sak dag efter dag förutom på söndagar. 

Det svenska utbildningsteamet, lett av Kn Andreas Jönsson, har arbetat intensivt dessa 10 veckor. All basic utbilding i form av terrängskisser, isär och ihop med AK 47, kompassutbildning, enskild soldats färdiga till strid, grupps formationer har nu lett till att soldaterna har bra förmåga att gå vidare, vidare i rollen som NCO, junior officer eller att specialisera sig i någon av de inriktningar som nu skall starta.

Ingen somalier vill lämna det svenska teamet, de ber tolken att tala om för kapten Andreas att de vill vara kvar. Det är viktigare att utbildas under  svenskt befäl än att få en befattning som kanske skulle ge dem en bra chans till utveckling hemma i Somalia. Jag frågar dem varför? De säger att svenskarna behandlar dem bra, bra som människor, lyssnar på dem, respekterar dem, ställer alltid upp och att dom är duktiga utbildare.

I mitten av 80-talet utbildade vi i princip på samma sätt, men när jag i ett obevakat ögonblick studerade förberedelser hos teamet fick jag se en välbekant bok, Lärobok i trupputbildning, LTU, avskaffad och inte giltig längre. -” varför använder du den? frågar jag en av instruktörerna” – Det är den enda boken som funkar här! säger han och en vind av nostalgi passerar mig.

Av Major Robert Trupp
Kontingentschef EUTM 03 

Just nu pågår rekrytering till EUTM 04 i Uganda.

 

 

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Annicka Engblom 17 januari 2012 19:58

    Uppbyggnaden av kapaciteten hos de somaliska säkerhets- och försvarsstyrkorna för ett eget ansvarstagande av säkerheten och stabiliteten i Somalia är en av nyckelfaktorerna i arbetet för en positiv utveckling i denna hårt drabbade del av Afrika. EUTM utför en mycket viktig uppgift för fred och säkerhet på Afrikas horn. Lycka till i det vidare arbetet.

    Annicka Engblom (M)
    Riksdagsledamot Blekinge
    Ledamot Försvarsutskottet

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *