Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Första dagen på väg mot insatschef

Armébloggen

Jag ägnade måndagen åt att åka till Livgardet för att bekanta mej med markstridskrafterna innan jag går på som insatschef. Som gammal markförsvarare från Flygvapnet var jag bara tvungen att först åka till skjutbanan för några serier med AK 5C. Liggande, knästående, stående och ett par snabba serier med målväxling. Intressant. Ett stort lyft med rödpunktsikte jämfört med öppna sikten och dioptrar. Bifogar en bild på ett av skjutresultaten. 

Resten av förmiddagen träffade jag regementsledningen för att få en bild av utbildningen före insatser. Det är också intressant att följa Livgardet i perspektivet försvarsreformen. Livgardet här redan cirka 500 anställda soldater. Deras erfarenheter kommer vara viktiga.

Önskar alla bloggläsare en God Jul och ett Gott 2012.

Anders Silwer

 

 

 

 

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

10 kommentarer

 • Sumatra 21 december 2011 18:41

  "Liggande, knästående, stående och ett par snabba serier med målväxling. ...

  Resten av förmiddagen träffade jag regementsledningen ..." ;-)

  Skämt åsido. Lycka till på nya jobbet.

 • E 20 december 2011 23:30

  I så fall i kombination med olika mängd luft i lungorna.

  1:a skottet nere till höger
  2:a skottet i mitten
  3:e skottet uppe till vänster

  Mer troligt är bristande rekylupptagning. Fast mest troligt är att det beror på den inbyggda bristen med rödpunktsiktet. En liten diffus röd prick ska placeras mitt i ett stort mörkt mål utan hjälp av streckplatta eller liknande. Det är då svårt att få riktpunkten på samma ställe för varje skott, vilket leder till att de flesta sprider rätt ordentligt med rödpunktsiktet.

  Cirka 10 cm med rödpunktsiktet och 100 m (antagande) är godkänt (1 streck/mil/mrad, pricken är 1,2), men nästan 30 sekunder är för lång tid.

  Det jag inte förstod av artikeln var om detta var första skjutningen med Ak5C. Den har ju varit på trupp i ganska exakt fem år, så jag hoppas verkligen att det inte var det.

  Jag tycker att det är mycket positivt med en C INS som har erfarenhet av flera tjänstegrenar, särskilt markförsvar/markstrid när det ju är det flertalet förband sysslar med.

  Synd att artikeln inte fanns med på Flygvapenbloggen också.

 • Cynisk 20 december 2011 21:59

  "Resten av förmiddagen träffade jag regementsledningen..."

  Ja, med den övningsserien så förstår jag att du träffade dem. :-)

  Bra start Silwer!

 • Major B 20 december 2011 21:48

  "Liggande, knästående och ett par snabba serier med målväxling. Bifogar en bild på ett av skjutresultaten. Resten av förmiddagen träffade jag regementsledningen..."

  Kunde inte låta bli att haja till över formuleringen innan jag läste vidare och fick den avsedda betydelsen ;-)

 • Fd Livgardist 20 december 2011 20:21

  Livgardet idag har inte många anställda skyttesoldater i vanlig mening, därmot ca 300 på Livbataljonen, vars huvudsakliga uppgift är att bevaka slottet.

  Sedan ett antal MP och säk soldater.

  Så det låter bättre än det är med ca 500 anställda soldater, någon markstridsbalajon, eller kompani syns inte till.

  Siffrorna låter alltså roligare än de är.

 • Anders Silwer 20 december 2011 20:12

  Robert

  Jo, förstår att det kan vara så. Fast en gång i tiden tävlingsköt jag och då lutade vi vapnet för att få bättre ergonomi. Dock inget att rekommendera för en stabsofficer som skjuter sällan.

  Anders Silwer

 • staffan danielsson 20 december 2011 19:40

  Ursäkta, insatschefen var det ju som träffade..:)

 • staffan danielsson 20 december 2011 19:38

  Noterar att inspektören även träffade regementsledningen..:).

  Gratulerar till utnämningen och lycka till!"

 • FV-sergeanten 20 december 2011 18:47

  Bra jobbat!

  Man får gratulera Livgardet till de många soldaterna, låter som man har flera kompletta kompanier/skvadroner redan?! Synd att inte alla förband fått samma möjlighet att anställa soldater bara... Vad avgör fördelningen av soldatrader?

 • Robert Nilsson 20 december 2011 16:38

  Vridet vapen? Ganska vanligt fel med rödpunkts sikte. Annars helt ok för en ovan. Fortsätt öva.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *