Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Underofficeren – ryggraden i internationella insatser

Armébloggen

Efter att ha tagit min examen som specialistofficer med marina ledningssystem som inriktning tyckte jag att det var dags att prova mina vingar. Jag hade tidigare under hösten sett en tjänst vid KS23 och bestämde mig för att söka den efter samtal med min familj.

Att vara specialistofficer nere i Kosovo, eller rättare sagt underofficer, är väldigt lärorikt och givande. Speciellt om jag ser det ur ett internationellt perspektiv.

Som underofficer i en NATO är du, och förväntas vara, en utomordentlig ledare för våra soldater och sjömän, men också utbilda soldater inför deras mission.

Underofficeren förväntas leverera på den taktiska, och strategiska arenan.  Detta ställer allt högre krav på morgondagens underofficer att fungera i sin traditionella roll men även i den allt mer krävande framtida rollen där krav på taktiska och strategiska multinationella operationer ställs.

I NATO är underofficeren professionell ledare som utgör ryggraden i all militär verksamhet. Underofficeren utmärker sig i sitt utmärkta ledarskap, kompetens, integritet, heder, förtroende, ansvar, respekt, kamratskap och språkkunskaper.

I min tjänst som Senior Swedish NCO får jag inte vara rädd att kavla upp ärmarna när det behövs men dessutom visa färdighet i mitt ledarskap. Inne på den internationella kampen Film City (huvudkamp för KFOR – Kosovo Force) finns det ett tydligt spår av underofficerskåren som styr bakom kulisserna och är med och påverkar det dagliga arbetet i denna internationella mission.

Jag är stolt över att vara specialistofficer!

1:e sergeant Bozo Klaic
KS 23

 

1:e sergeant Bozo Klaic, KS 23

1:e sergeant Bozo Klaic, KS 23

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

25 kommentarer

 • retroprylar 8 april 2013 11:59

  Intressant läsning! Även för den oinsatte!

 • Sandra 7 januari 2012 23:14

  Grattis till en lyckad mission.
  Håller tummarna för flera utlandsuppdrag. /S.

 • Vän av ordning 22 oktober 2011 21:04

  "Rättare sagt underofficer"? Sist jag såg ett reglemente så hette det specialistofficer.

  Vad gradbeteckningen beträffar så gillar jag att man representerar sitt vapenslag, man byter inte bakgrund bara för att man tar på sig en annan uniform!

 • Mats Geijer 19 oktober 2011 14:54

  Vi bör undvika att prata om OP/TA utan använda de begrepp som är fastställda: officerare och specialistofficerare. OP/TA-begreppet är så vitt jag vet borta med badvattnet...;)

  På samma sätt bör vi undvika att prata om "specialister" när vi menar specialistofficerare.

  Ursäkta en gnällig PERSS:are men rätt ska vara rätt...

  Med vänlig hälsning, Mats

 • Mats Geijer 19 oktober 2011 14:06

  Beträffande blå hylsa till grön uniform är jag privat av åsikten att det borde vara tillåtet rakt av. Det är ju en del av varumärket för den enskilde. Internationellt har jag mycket ofta sett blå gradbeteckningar till olika fältuniformer.

  Med vänlig hälsning,

 • Mats Geijer 19 oktober 2011 14:03

  Hej Bozo

  Mycket intressant artikel!

  Din benämning "senior Swedish NCO" är vad jag förstår inte en reguljär befattning utan mer ett sätt att beskriva att du är den seniore svenske specialistofficeren, lite grann som att vara "Senior Swede" på en utländsk camp.

  Jag vill gärna informera Malin m.fl. att det i framtiden inte kommer att vara legio att en specoff produceras enbart genom GMU, KMU samt SOU. Huvuddelen av specoff kommer att utvecklas ur GSS-kategorin, som ett naturligt sätt att få en personlig utveckling när man kanske blivit korpral eller segeant (gruppbefäl).

  Beträffande införandet av tvåbefälssystemet deltog jag i arbetet. Även om det var ett tag sedan så vill jag minnas att det inte var självklart hur nivåerna skulle läggas och vad tjänstegraderna skulle kallas. Det fanns en mängd olika parametrar att ta hänsyn till, där regeringens synpunkter var en väsentlig del. Nu är systemet i alla fall på plats och det finns inga planer mig veterligen att döpa om några tjänstegrader. I våra engelska dokument brukar vi benämna specoff som "SNCO" - Senior Non-commissioned Officers. Detta är Sveriges eget val och inte självklart begripligt för alla andra nationer. Men - lagt kort ligger här och nu.

  Med vänlig hälsning, Mats Geijer

 • Malin 18 oktober 2011 20:12

  En mycket bra och rak artikel. Men en utredning vad som anses senior NCO är verkligen på sin plats. Med all respekt för vad en SOU utbildning tillför FM så är det ändå 18 månader av torrsim utan erf från fältet. In min bok så väger tjänst ute på fältet tyngre än kurser och så är det också fallet i USMC och USA. De som benämns SNCO har minst 10 års tjänst i fält och nått en position där SNCO ansvarar för en hel pluton (platoon sergeant) eller ett kompani (first sergeant i USA och Gunnared Sergeant i USMC). Kravet för att upptas som SNCO är dessutom en högskoleexamen. Jag har i öv Landströms (HKV/PERS) remiss beträffande införandet av gradsystemet skarpt påpekat problemet att införa graden first sergeant om nu syftet är en anpassning mot NATO i synnerhet och världen i allmänhet. En First Sergeant har minst 15 års fälterfarenhet och är en mycket hög grad i USA, en grad i vilken SNCO ansvarar för ett kompani och är kompanichefens främsta rådgivare. Utomlands har du säkert benämnts SNCO eftersom de trott att du är en First Sergeant enligt deras måttstock. SOU i markstridstjänst utbildar chefer för grupper (runt 7 man), vilka är mindre än motsv squads/sections (9 till 13 man) i USA och Storbritannien. I USMC, US Army och British Army är squad/section chefer korpraler och sergeanter, dvs NCOs eller tom Junior NCOs.

 • Anders 18 oktober 2011 09:54

  Väl skrivet, men... Om vi nu har fått en befattning som heter Senior NCO, varför tar man då en nyexad specialist? Snacka om att göra det här systemet ihåligt och pinsamt inför våra internationella kamrater och kollegor. Och precis som Wallin skriver här ovan; vad fan hände på FL01?? Såg även nån bild på nån civil tjej som var förvaltare (kan ha varit PAO/PIO, bildtolk nåt sånt)

  Avseende specialist vs underofficer tycker jag att många resonerar rätt; underofficer hela tiden och specialist efter många år!

  Det här med grader är nåt som ÄR viktigt för oss i FM, men det verkar inte våra högre chefer förstå (med undantag för Gen Grundevik).

 • Johan Hansson 13 oktober 2011 13:50

  Hej Bozo,

  det är utmärkt och föredömligt att du tar upp detta utomordentligt viktiga omràde. För ett par àr skrev vi en liten utredning pà uppdrag av HKV (Ag K3) om kurs-karriär-kompetens. En av vàra slutsatser var just att specialistofficersrollen är mycket viktig och att det krävs att den utvecklas av kollektivet själv med allt stöd som tänkas kan fràn FM.

  Detta àr en avgörande fràga för att skapa och driva det ledarskap som behövs i FM och armèn i framtiden.

  Mvh!
  övlt Johan Hansson (din f.d missionskamrat i KS-22/23)

 • Sgt "Frontsvinet" 12 oktober 2011 13:39

  Bah! Reglementen hit å dit... huvudsaken är väl att han och vi vet vart han kommer ifrån och att han kan strida. ha ha :D

  Stridsvärdet skall vara högre än paradvärdet! Det är mitt motto. ;)

 • Kustartillerist 9 oktober 2011 21:27

  Fortfarande - varför tog man bort de tidigare gröna gradbeteckningarna för marinen och FV-officerarna? Då jag inte sitter med UniBest (vilket inte är ett reglemente) i min närhet vet jag inte vad som sägs om "de blå" axelklaffarna till skjorta 93 och annan "grön uniform" då Flottist redogjorde för 90L. I alla fall ser det inte proffsigt/fältmässigt ut med så i färg avvikande gradbeteckningar samt att det, som det nu ser ut, möjliggör ett blandade av ankare och pixlar/stjärnor beroende på persedel.

 • Flottist 7 oktober 2011 23:22

  8.1.5.2
  Gradbeteckningar m/02 invävda till sjöstrids- och arbetsuniform blå (flottan)

  Gradbeteckning i gul färg invävd i blå axelklaffshylsa bärs på axelklaffar:

  • sjöstridsdräkt m/93 och arbetsdräkt m/87 (blå)
  • blå ylletröja m/87 och blå arbetsskjorta m/78
  • fältuniform 90L (TR GR, TR BE)

  Således är det enligt reglementet tillåtet för flottist att anlägga blå gradbeteckningar på 90L.

 • soldater 5 oktober 2011 00:04

  Hur många soldater lyder under en Senior swedish NCO i Kosovo?

 • Undrande 4 oktober 2011 23:59

  Tror inte att det är de med bäst betyg eller de mest lämpade som går vidare i grader utan mer en positiv särbehandling där de med bra betyg och mest efterfrågade alt minst behövda i nuvarande grad som går vidare. Hadde vi samma bästa broder system på intagningar till högskolor skulle de bli ett jävla liv.

 • Kavallerist 3 oktober 2011 14:19

  Vill bara förtydliga de "egna" gradbeteckningarna till fältuniform vilka hade sina "streck, lökar och öglor" i brons till grön klaff/botten. I internationell tjänst tror jag vi är ensamma om att inte kunna särskilja oss vilket i dessa forum kan vara sociala och professionella dörröppnare samt tjänstevisa utåt vår kompetens.

 • Kavallerist 3 oktober 2011 11:54

  De olika vapenslagen hade tidigare "egna" gradbeteckningar. Varför är dessa inte kvar? En FM i all ära - men att radera bort repektive tillhörighet genom gemensamma gröna gradbeteckningar är synd. Särskilt i internationella insatser. F.ö. undrar jag varför man ej heller lyckats få fram passande till "ökenuniformen". Likväl ser jag civila med silver på gradbeteckningarna (till m87). Vad säger riksheraldikern om det? F.ö. tycker jag underofficer är en bra titel fylld av arv och "jävlar anamma". För Specialist - vad är det? Särskilt efter 18 månaders skola.
  /En undrande kavallerist

 • C 1 oktober 2011 01:11

  Ja Bozo, ni är bra!

  Men meningarna "Detta ställer allt högre krav på morgondagens underofficer att fungera i sin traditionella roll men även i den allt mer krävande framtida rollen där krav på taktiska och strategiska multinationella operationer ställs.

  I NATO är underofficeren professionell ledare som utgör ryggraden i all militär verksamhet. Underofficeren utmärker sig i sitt utmärkta ledarskap, kompetens, integritet, heder, förtroende, ansvar, respekt, kamratskap och språkkunskaper." får mig att fundera lite. Vad tycker du egentligen att officerarna ska göra när specialistofficerarna/(underofficerarna (vill ni bli kallade så?)) gör det mesta och är bäst på det?

  Jag tycker att vi i allmänhet fokuserar för mycket på specialisternas (får man kalla er så?) roller och umbäranden. Ni är länken mellan cheferna och "de arbetande", absolut. Det är i första hand er soldater/sjömän ska följa, och ni ska naturligtvis vara goda ledare. Men vilka är det ni ska följa? Vilka är det som ska ge er förutsättningarna för att utföra ert arbete? Varför glöms den rollen bort så ofta?

  Är det kanske OP/TA som är den nya linjen, inte SOU? De flesta officerare av den gamla skolan är ju faktiskt specialiserade inom ett visst skrå, och ett visst antal som visat egenskaper som passar sig bättre på högre ledningsnivåer har avancerat och blivit dagens chefer. På SOU har man skalat bort det onödiga som specialisten inte behöver och förkortat utbildningen med ett par månader. På OP/TA har man istället lagt till saker och förlängt utbildningen (mindre praktik, mer teori), samtidigt som en viss specialisering kvarstår eftersom de måste veta vad deras kommande "underordnade" måste kämpa med.

  Jag tycker att Grundeviks initiativ är fantastiskt bra, men varför riktar det sig bara till SOU? Uppmuntra ALLA armékadetter istället (och sprid initiativet till de andra inspektörerna också)!

  Ni får ursäkta de många termerna som kan uppfattas som nedvärderande, men jag kom inte på rätt ord och jag tror att ni förstår vad jag menar ändå.

 • Parabellum 30 september 2011 18:48

  Bra jobbat, det är bra att vi börjar få till en underofficerskår som kan rätta upp många av misstagen som begås och har begåtts i FM på grund av att officerare utan detaljkunskaper fattar beslut om sådant dom inte är byxade att fatta beslut om.

  Därav måste vän av ordning fråga var i Unibest FM du hittar stöd för att bära blå gradbeteckning till Fältuniform 90L?
  Jag hittar ingen annan text än:
  "Gradbeteckningar invävda i bronsfärg på grön axelklaffshylsa m/87 GR BR bärs på:
  • fältuniform 90L, TR BE, TR och grön ylletröja m/87
  • sjöstridsuniform m/93 av personal i flygvapnet"

 • Wallin 30 september 2011 00:08

  Hur känns det för underofficerarna när enTPT underofficer blir befodrad till förvaltare med ringa erfarenhet eller år i tjänst som tex under FL01. Urholkar inte det allt ni står för?

 • CS 29 september 2011 22:29

  Det är synnerligen viktigt att vi lyckas förankra specialistofficerens och officerens nya roller omgående.

  Vem som gör vad och vem som har vilka ansvar och mandat måste spridas i organisationen.

 • Johan K 29 september 2011 21:24

  Väl skrivet kamrat! Vi behöver fler stolta specialistofficerare i framtida försvarsmakten för att visa vägen in i det nya systemet!
  Jag har fullt förtroende för att personer som du kommer att få gamla löjtnanter och kaptener att inse vad det verkligen är att vara specialistofficer!

  Till generalen: Ett mycket bra initiativ! Prestation skall belönas och uppmuntras!

 • Henric de Waern 29 september 2011 18:10

  Snyggt jobbat Bozo!

  Blir verkligen stolt när man ser ens forna elev presenteras så här för världen att beskåda. En ära att få ha varit med och utbildat dig!

  Snyggt jobbat, keep going och glöm inte bort mig när du når stjärnorna. =)

  Lt Henric de Waern, a.k.a. "Fänrik Henric"

 • Bygdemajoren 29 september 2011 13:32

  Härligt att se att "underofficer" äntligen dyker upp på officiell plats.

  För något år sedan var det ju en general som t.o.m. råkade kalla omgaloneringen för "att byta ner sig".

 • Eleanor Wiklund 29 september 2011 13:02

  Bra jobbat Bozo! Kul att vi på skolan kan leverera specialistofficerare som är stolta och tror på sig själva. Vi ses när du kommer hem.

 • Berndt Grundevik 29 september 2011 11:46

  1:e sergeant Bozo Klaic
  Utmärkt artikel som gör mig både glad och stolt att vi är på gång med våra viktiga specialistofficerare. Delar helt din uppfattning om betydelsen av ett "NCO" system och dess viktiga uppgifter. I syfte att uppmuntra och påvisa betydelsen av arméns specialistofficerare införde jag för tre år sedan ett pris till den specialistofficer som går ut som kursetta vid examen på markstridsskolan. För fjärde gången kommer en Specialistofficer åka med mig till USA i v-41för att delta i en stor internationell arméutställning/mässa där olika seminarier,försvarsmateriel utställningar mm förekommer. Årets kandidat kommer likt tidigare kandidater få träffa både utländska generaler och "Seargent majors of Army" samt delta i mitt officiella program.

  Hälsningar Berndt Grundevik

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *