Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Samverkan mellan försvar och samhälle i Skaraborg

Armébloggen

Styrdokument för Försvarsmaktsråd Skaraborg undertecknas

Styrdokument för Försvarsmaktsråd Skaraborg undertecknas av från vänster Marita Bengtsson, Lidköping - Kjell Sjölund, Karlsborg - Leif Walterum, Skövde och Ronald Månsson P 4. Foto: Infoavdelningen P 4

Arbetet med att skapa de förutsättningar som krävs för Försvarsmaktens ”nya” personalkategori fortsätter i Skaraborg. De första konkreta effekterna av Försvarsmaktsråd Skaraborg kan vi se redan i höst.

Bakgrund

Den 1 juli 2010 verkställdes riksdagens beslut om att göra värnplikten i Sverige vilande. En stor reform som kommer att ta tid att genomföra. Det mest utmärkande av reformen är Försvarsmaktens sätt att personalförsörja sin organisation. Man lämnar plikten och bygger framtida personalförsörjning utifrån frivillighet.

försvarsmaktsråd-logo

Logga Försvarsmaktsråd Skaraborg Bild: Infoavdelningen P 4/Försvarsmakten

Försvarsmakten och kommunerna i Skaraborg har ett gemensamt intresse av att förutsättningarna för Försvarsmaktens utveckling i är goda. Kommunerna och Försvarsmakten har därför påbörjat en samverkan i den förändringsprocess som Försvarsmakten befinner sig i. Även företag och andra organisationer har ett stort intresse av att delta i samverkan.

För att ha en arena för informationsutbyte och samverkan upprättas, den 4 mars 2011, Försvarsmaktsråd Skaraborg som en samverkans plattform för Försvarsmaktens fortsatta utveckling i Skaraborg.

Rådet med dess arbetsgrupper är en plattform för att driva olika utvecklingsfrågor som syftar till att stärka Försvarsmaktens fortsatta tillväxt i Skaraborg och därmed bidra till en positiv samhälls- och näringslivsutveckling.

Följande parter har undertecknat avsiktsförklaringen och sitter representerade i rådet:

 • Försvarsmakten: Livregementets husarer K 3, Skaraborgs regemente P 4,
 • Trängregementet Träng R, Skaraborgs Flygflottilj F 7 och Markstridsskolan MSS.
 • Kommunerna: Skövde, Lidköping och Karlsborg.

Aktuellt

Under Almedalsveckan genomfördes ett seminarium i samarbete mellan Försvarsmaktsråd Skaraborg och Newsmill under rubriken Soldaten i samhället- mellan kasern och katastrof. Deltagare var blad andra kommunalråd Leif Walterum, Skövde och ÖB Sverker Göransson. Läs mer på Newsmill.se.

Under de intensiva månader sedan Försvarsmakts rådet bildades har ett stort intresse visats från både näringsliv och organisationer. Fortsatt arbete i höst blir därför att i olika arbetsgrupper utveckla och samordna alla goda idéer till praktiska resultat.

De första resultaten

Soldat vid P4

Soldat vid P4 Foto: Infoavdelningen P4/Försvarsmakten

Utbildningar vid Skövde högskola. Under hösten påbörjar de första soldaterna i Skaraborg en skräddarsydd utbildning vid Högskolan i Skövde. Ytterligare planer för utbildningar av både soldater och officerare har nu kommit långt.

Boende information och byggnation. För att möta de nya behov som uppstår på bostadsmarknaden, när Försvarsmakten växer med ca 1000 nya medarbetare i området under de närmsta åren, krävs olika åtgärder. Bland annat skapas av kommunala och näringslivsintressen nu förutsättningar utifrån befintlig bostadsmarknad. Här kommer Försvarsmakten att stödja med information till nya medarbetare. Försvarsmakten har även uttalat ett behov av att bygga bostäder anpassade för de särskilda behov som vår personal kommer att ha. Detta har startat ett intensivt arbete hos både Skövde kommun och ett antal privata intressenter.

Nu kalaset. För att göra ett första välkomnande av höstens nya medarbetare, soldater som nu anställs som GSS/K vid 42.mekbat anordnas av Skövde kommun i samarbete med Försvarsmakten i Skövde och Högskolan i Skövde Nu kalaset den 8/9 i Skövde Arena. Ett välkomst och informations evenemang för både nyanställda soldater och högskoleelever.

Major Patrik Lindelöf, verksamhetsledare Skaraborgs regemente P 4

Officiell blogg

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

 • Lindberg 29 juli 2011 11:59

  Intressant och glädjande att det det i vissa delar av landet går åt rätt håll. Hoppas ni har frågat och kontinuerligt frågar soldaterna vad de efterfrågar.
  I övrigt anser jag att man bör låta en text från en myndighet kontrolleras innan den läggs ut
  *samverkansplattform
  *Försvarsmaktsrådet
  *Boendeinformation- och byggnation.
  *kommunala - och näringslivsintressen
  *välkomst -och informationsevenemang

  Ovanstående text ger inte särledes mycket i ett diskussionsforum och behöver således ej läggas ut men rätta gärna felen ovan.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *