Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sjuksköterska på Tyska fältsjukhuset

afghanistanstyrkan

Jag heter Tanja och jobbar som mottagningssjuksköterska på Role 1 på det tyska fältsjukhuset Camp Marmal i Afghanistan.

Jag tänker berätta om vår verksamhet på tyska fältsjukhuset och varför jag valt att göra flera insatser utomlands men också berätta vilken bakgrund jag har som sjuksköterska i Försvarsmakten.

Just nu är vi ca 2700 personer som bor på Camp Marmal. På sjukhuset jobbar ca 110 personer inklusive ambulanspersonal.

Vi har en vårdavdelning med 16 platser, intensivvårdsenhet med 4 platser, röntgenavdelning och laboratorium för analys av prover. Akutmottagningen är välutrustad och har 10 platser. Vi har även fysioterapeut, ett stort apotek samt tandläkare. Vi är många olika nationer som jobbar tillsammans, tyskar, belgier, holländare, armenier, australier, finländare och indier.

Jag är ensam svensk på sjukhuset. Vi pratar engelska men kunskapsnivån skiljer mellan olika nationer.

Vårdcentralen har öppet varje dag mellan klockan 8-17 men är tillgänglig dygnet runt om behov uppstår. Vi bär alltid telefon. Vi vårdar och behandlar soldater och civilanställda på vår camp. Oftast är mottagningen fullbokad.

Förkylningar, huvud-, muskel- och ryggvärk är de vanligaste besvären. Många tränar mycket under insatsen och söker på grund av smärta i rörelseapparaten. Vi vaccinerar också en hel del.

Svensk personal vaccineras innan tjänstgöringen påbörjas i insatsområdet. Vi gör också hälsoundersökningar tillsammans med läkare på lokalanställda. De jobbar vanligtvis i köket eller på våra restauranger och kommer vanligtvis från Indien, Makedonien och Afghanistan. De bor på vår camp och de flesta har jobbat på Camp Marmal i flera år.

Vi övar regelbundet kommunikation mellan olika enheter inom sjukhuset och omhändertagande av skadade.

Jag trivs jättebra på min arbetsplats och känner mig trygg om någon skulle behöva sjukvård hos oss. Det finns mycket erfarenhet och kompetens och den medicintekniska utrustningen är mycket modern.

Corona har så klart påverkat vår vardag på Camp Marmal. Det är strikta regler som gäller. Munskydd är obligatoriskt i gemensamma lokaler samt god handhygien och vi håller 2 meters avstånd. Inomhusgymmen är stängda sedan länge.

För att minimera risken att Corona får spridning på Camp Marmal testas alla som har minsta symtom. Även soldater som skall resa hem testas innan avresa. Senaste Coronafallet på Camp Marmal var för 14 veckor sedan.

Normalt har bär vi uniform och tjänstevapen på sjukhuset. Vid omhändertagande av skadade och operationer används förkläden av plast, munskydd och visir. Den personliga skyddsutrustningen finns naturligtvis alltid nära till hands eftersom vi hela tiden måste vara beredda att försvara oss.

Jag har tidigare vid ett flertal tillfällen deltagit i den internationella insatsen i Mali. Jag trivs jättebra i den miljön även om det innebär en ökad risk för liv och hälsa. Varför vill jag då åka på nya uppdrag? För mig är det viktigt att få göra jobbet som jag har övat och tränat för på riktigt. Och jag tror att vi gör stor skillnad för människor genom att vara på plats. Livet är ganska enkelt. Maten serveras och tvätten är vikt när man hämtar den. Det finns goda möjligheter till träning.

En insats innebär också en hel del personliga utmaningar både fysiska och psykiska. Den fysiska delen är till exempel godkänd tid på fälttestet som är 2 km löpning med stridsutrustning och vapen samt även godkänd på skjutövningar med både pistol och AK5. Den psykiska utmaningen består av att klara av att leva under den press det innebär att aldrig veta om det blir skarpt läge, alltid redo. En annan psykisk utmaning är att under lång tid leva med andra människor på en begränsad yta.

Jag lär mig många nya saker och träffar många intressanta människor. Man utvecklas och har möjlighet att lära nya språk. Arbetsmiljön är annorlunda jämfört med hemma. Ett lugnare tempo men man måste alltid vara beredd på en tempoväxling. Ibland ställs man inför etiska problem som man inte gör i sjukvården hemma.

Vanligtvis jobbar jag 50 % som specialistsjuksköterska på Scandinavian Air Ambulance.

Flyget är stationerat på Arlanda och vi tar hand om alla sjukdomsfall, både barn och vuxna dygnet runt. Jag har en tidvis anställning som intensivvårdssjuksköterska på Försvarsmaktens fältsjukhus i Göteborg. Det innebär att vi övar tillsammans även utomlands och utbildar oss 4-6 veckor per år. Jag har gått en grundläggande soldatutbildning på 5 veckor.

Övrig tid jobbar jag som konsult på intensivvårdsavdelning eller så i Kirkenes, Nord Norge på en akutmottagning.

Jag är stolt att jobba för Försvarsmakten och hoppas att många flera vill anta den utmaningen och upplevelsen som det innebär.   Jag kan inte tänka mig ett bättre yrke. Jag tycker så mycket om mitt jobb och tycker om variationen att vårda patienter i olika miljöer.

Tanja
Sjuksköterska

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

3 kommentarer

 • Anne-Lie 19 maj 2021 22:44

  Vilket intressant och omväxlande arbete du har, Tanja. Vilken tur att Jocke var frisk så han fick följa med på resan.
  Anne-Lie mamma till en av tjejsoldaterna

 • Catarina 20 maj 2021 01:05

  Vilket fantastiskt jobb du Tanja med övrig personal gör på fältsjukhuset! Det verkar finns stor kompetens hos er! Väldigt intressant att få läsa din berättelse. Skönt att ni finns där när det behövs!

  En mamma bland alla mammor.

 • Hans De Tant 20 maj 2021 12:20

  good job!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *