Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samverkansofficerarna i Kabul

afghanistanstyrkan

Resolute Support Mission, som FS 40 är en del av, består av ca 10.000 personer från totalt 36 olika länder, organiserat i 7 olika geografiska delar. TAAC-N, den norra delen av Afghanistan och där huvuddelen av FS 40 befinner sig, har främst tysk ledning och Högkvarteret för hela Resolute Support är lokaliserat i Kabul, med främst amerikansk ledning. Det är mycket personal, internationellt, och så som många stora organisationer, komplext.

Vid högkvarteret i Kabul arbetar vi, Henrik och Mattias, som Samverkansofficerare, eller Liaison Officer på engelska. Vår uppgift är att, enkelt uttryckt, vara TAAC-N ambassadörer i Kabul och underlätta kommunikation mellan TAAC-N och Högkvarteret i Kabul. Detta innebär att vi följer vad som händer i hela Afghanistan. Vi informerar, koordinerar, rådger och assisterar där vi kan.

Vår arbetsdag börjar 07.30, vid vår arbetsplats i ledningscentralen i Kabul. Här sitter vi tillsammans med andra samverkansofficerare och alla de som kan bidra med resurser vid behov. Vi har system som gör att vi kan följa vad som händer i Afghanistan via skärmar. Vi tar reda på vad som har hänt de senaste 12 timmarna i norr och rapporterar detta till våra kollegor. Vi får reda på vad som har hänt i övriga delar av Afghanistan. Kollegorna i ledningscentralen kommer i huvudsak från USA, Storbritannien, Italien, Rumänien, Slovakien, Australien och Afghanistan.

Klockan 09.00 varje dag har vi kaffe tillsammans med andra samverkansofficerare, där vi diskuterar alla möjliga ämnen. Informellt, nyttigt, väldigt trevligt och vid vackert väder sitter vi i parken. Resten av dagen går oftast till att genomföra olika möten, informellt och formellt, i vår roll som ambassadörer för TAAC-N. Lunchen hämtas i matsalen, och intages i Nordic Palace, ett litet hus som vi delar med övriga nordiska länder. För tillfället består lunch gemenskapen av i huvudsak kollegor från Danmark och Norge. Bland alla möten och rapporter så försöker vi alltid genomföra ett fyspass, och om inte, i alla fall en promenad. En promenad runt campen tar cirka 10 minuter, så många varv blir det. Med detta sagt, så är vi trots allt cirka 1 000 personer i högkvarteret.

Middag klockan 18.00 och därefter tillbaks till ledningscentralen för att återigen rapportera vad som har hänt dom senaste 12 timmarna. Ungefär klockan 21.30 är arbetsdagen avklarad, och om inget händer under natten så blir det sömn mellan 23.00 och 06.30.

Dagarna är lika måndag till söndag, inga lediga dagar, så det är skönt att vi är två som kan hjälpas åt.

Vi har ett fantastiskt roligt och stimulerande arbete, vilket underlättar när man saknar er där hemma.

Henrik och Mattias
Samverkansofficerare

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *