Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Livet som Situational Awareness Officer

afghanistanstyrkan

Green Cell heter inte Green Cell som vissa tror, för att vi är den enda cellen (sektion) i Situational Awareness Room (SAR) TAAC-N som har krukväxter på kontoret. Utan för att vi specifikt följer de ”gröna” styrkorna, det vill säga de Afghanska säkerhetsstyrkorna (ANDSF). I Green Cell är vi 5 personer som arbetar dagligen. En chef, två Situational Awareness Officers (analytiker) och två skiftarbetande tolkar. I stora drag går arbetet i Green Cell ut på att ha en lägesuppfattning om vad de två Afghanska kårerna som verkar i norra delen av Afghanistan har för sig. För att göra detta har vi ett antal informationskanaler ifrån flertalet olika källor, som ger oss en bild av hur situationen utanför murarna ser ut. Bland annat genom samverkan med ANA-AT (koalitionens rådgivare till ANDSF) samt med CJ2 (underrättelsesektionen i staben). Utöver detta finns flertalet rapporteringskanaler direkt ifrån kårerna.

Att arbeta som Situational Awareness Officer i Green Cell är en befattning som kommer med en hel livsstil samt tillhörande åsikter; att vara vaken efter 21.00 är fullständigt galet och att vakna senare än 03.30 är att betrakta som sovmorgon. Normalt är arbetstiden från 04.00 till ca. 16.00, medans det på fredagar och söndagar är ”low ops”. Det innebär en mer avslappnad stabsrytm med något senare start, 07.00.

En vanlig dag ser ut som följer:
Jobbet börjar 04.00, det som händer under de första timmarna är att gå igenom informationen som kommit in under föregående eftermiddag och natt.
Utav denna informationen förbereds SAR-uppdateringen som hålls klockan 07.15, samt uppdatering för chefen TAAC-N, den tyska generalen, 07.30. Efter de båda uppdateringarna är det vanligtvis frukost.

Därefter fortsätter arbetet med att processa alla inkomna rapporter. Rapporterna ifrån de afghanska kårerna skrivs om till vårat rapporteringsformat och läggs in i dagens incident rapport. Ibland är den klar innan frukost och ibland är den klar fram emot 11.00 beroende på hur mycket som har hänt utanför murarna. Slutligen påbörjas arbetet med eftermiddagspresentationen för chefen och ställföreträdande chefen TAAC-N. Vanligtvis är tiden före lunch den lugnare delen av dagen, beroende på ifall vi har fått extra uppgifter av chefen TAAC-N eller chefen SAR och beroende på i vilken takt rapporterna utifrån rullar in.

Strax efter lunchen kommer eftermiddagsrapporten in, efter att denna har översatts och processats likt arbetet under morgontimmarna så färdigställs eftermiddagspresentationen. Den är en översikt av samtliga effektiva incidenter under senaste dygnet. Med effektiva incidenter menas de incidenter som har renderat i någon form av resultat, t.ex. döda och sårade soldater ifrån någon av de stridande parterna. När denna presentation är slutförd och levererad brukar det innebära att arbetsdagen är slut. I undantagsfall kan ytterligare uppgifter komma in, vilket då renderar i en förlängning av arbetsdagen.

Tiden utanför arbetet består till 90% av träning, mat och sömn, samt någon vända till NSE:t för att se en film eller liknande.

Detta är mitt liv i insatsen som Situational Awareness Officer i Green Cell.

Nils
Situational Awareness Officer, TAAC-N

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

1 kommentar

  • Hans De Tant 15 april 2021 11:46

    God dag, Nils. I am using your blog to learn Swedish. Det var trevligt att träffa dig. Hans.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *