Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenskarna i TAAC-N stridsledningscentral

afghanistanstyrkan

I norra Afganistan, sydost om Mazar-e Sharif ligger Camp Marmal där huvuddelen av svenska kontingenten tjänstgör. Här finner du oss som jobbar i stridsledningscentralen.

TAAC-N består av nio provinser som till storleken är 162,151 kvadratkilometer stort och en population på mer än åtta millioner invånare. I jämförelse med Sverige som är 450.296 kvadratkilometer och har ca tio millioner invånare. Utanför Camp Marmals pågår det dagligen en konflikt mellan Talibanerna och de Afghanska säkerhetsstyrkorna. På daglig basis inträffar olika sammandrabbningar mellan de båda sidorna. Dessa händelser och stridskontakter rapporteras till TAAC-N HQ och benämns som en incident. I högkvarteret jobbar flera svenska officerare och specialistofficererare. Vi är tre som arbetar i avdelningen som benämns SAR.

SAR är en förkortning för Situational Awareness Room vilket närmst kan jämföras med en JOC (Joint Operations Centre) eller det vi på svenska skulle säga, stridsledningscentralen. En av SARens uppgifter är att ha uppföljning av de incidenter som sker runt om i TACC-N, detta genomförs  bland annat genom informationsinhämtning från de båda kårerna som de Afghanska säkerhetsstyrkorna har i TAAC-N, 209-kåren och 217 kåren.

Incidenterna bearbetas, analyseras och sammanställs i den del av SAR:en som benämms Gröna Cellen. Vilka är ansvariga för kontakten med de Afghanska säkerhetsstyrkorna. Underlagen sprids därefter vidare inom TAAC-N och Resolute Support Mission så våra rådgivare ska kunna rådge de Afghanska säkerhetsstyrkorna så effektivt som möjligt. För att kunna göra detta pågår det verksamhet dygnet runt veckans alla sju dagar i SAR:en.

Förutom att följa upp och analysera incidenter och de Afghanska säkerhetsstyrkornas operationer är det även från SAR:en ledningen av egna operationer sker och vid behov koordinering av flyginsatser, helikoptertransporter, räddningsinsatser och medicinsk evakuering.

För att möjliggöra ledning av detta består SAR:en av ett 50-tal individer från elva olika nationer fördelat i olika sektioner. Ledningen av SAR:en utgörs av en chef och till hans hjälp har han en administratör. När chefen inte kan närvara själv så för stridsledaren befälet (Duty Officer eller Battle Captain) och till sin hjälp har han en assistenten (watchkeeper).

En annan del sektion inom SAR:en är PECC som är en förkortning av Personnel Evacuation Coordination Cell vilka arbetar stödja chefen när behovet av en medicinsk evakuering uppstår. PRCC som är Personnel Recovery Coordination Cell leder och samordnar olika typer av räddningsaktioner. Airops cellen som arbetar med att planera, samordna och följa upp de helikoptertransporter som sker i området.

Nu får vi dock inte glömma människan som levererar allt från regn till solsken vår ”väderman”, meteorologen som stödjer med väderinformation för att vi ska kunna genomföra våra flygningar och markoperationer

Idag är vi tre svenskar som arbetar i SAR:en i TAAC-N. Anders arbetar som chef över SAR:en, Nils i Gröna Cellen och Ellinor som SAR administratör. Vårt arbete präglas mycket av den multinationella miljö det innebär att jobba med elva olika nationer tillsammans. Att samarbeta mellan nationer fungerar för det mesta alldeles utmärkt då alla som är här nere i Afghanistan är måna om att göra ett bra jobb och representera sin nation på bästa möjliga vis. Alla vi som arbetar i SAR:en ingår i ett team av professionella yrkesmän och kvinnor som är duktiga på sina olika specialiteter.  Stämningen är positiv och det är alltid nära till skratt, även när arbetsdagarna bli långa eller när det uppstår språkförbistringar. Ibland ställs vi inför problem eller situationer som upplevs som kluriga och då måste vi samarbeta för att finna lösningar. Eller som chefen alltid avslutar morgonuppdateringen med ”find the way”!

Ellinor
SAR Admin NCO

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

3 kommentarer

 • Catarina 27 mars 2021 22:36

  Spännande att få informationen vad ni gör ”där borta” och få vara med er genom bloggen. Lika intressant att få veta vilka olika jobb ni utför. Ni ALLA gör en helt fantastiskt jobb var och en av er!
  Ta hand om er och var rädda om varandra!

  En mamma bland alla mammor.

 • Anne-Lie 28 mars 2021 13:12

  Håller med mamma Catarina, intressant att läsa om era olika arbetsuppgifter. Rätt man/kvinna på rätt plats. Tillsammans gör ni ett bra arbete där borta.

  Anne-Lie - mamma till en av tjejsoldaterna

 • Hans De Tant 1 april 2021 12:27

  It was a pleasure working with all of you. Stay safe.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *