Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

CJ1 NCO Personnel

afghanistanstyrkan

Vad är det egentligen vi arbetar med i Afghanistan?
Vi tjänstgör inte i svenska enheter så som några av er kanske tror. Vi är utspridda på olika avdelningar och arbetar med olika saker. Själv tjänstgör jag som ensam svensk på personalavdelningen i högkvarteret TAAC-N.

 CJ1 är vi 11 medarbetare. Chefen är en litauisk överste som är tillika chef över de litauiska styrkorna i Afghanistan, ställföreträdaren är en tysk som är tillika Tysklands personalchef i Afghanistan, två tyska personalofficerare, två tyska wellfare-officerare som arbetar med att anordna aktiviteter på campen, allt från julmarknad till spinningpass, två tyska flygbokare varav den ene ansvarar för inrikesflyg och den andre utrikesflyg, två bosnier som bland annat ansvarar över vitsord och betyg till Nato-personal men även rådgivning till Afghanska armén inom personaltjänst. Slutligen har vi mig, CJ1 NCO Personnel, NCO står för Non Commisioned Officer och är i Sverige gruppbefäl och specialistofficerare. Mitt arbete är väldigt varierande men består mest av rutinarbete. På svenska hade man kunnat kalla min befattning för personaladministratör.

Några av de uppgifter jag har är att planera och koordinera introduktionsutbildningen för ny personal i insatsområdet, planera och koordinera medaljceremonier för de soldater som ska tilldelas Natos medalj som vi erhöll i januari, ta emot personalrapporter från de olika nationerna som har personal i norra regionen och även jag måste såklart göra personalrapporter och skicka vidare till Kabul där Natos högkvarter i Afghanistan ligger. Jag är också CJ1 kontaktperson mot de nationella personalavdelningarna på Camp Marmal.

En vanlig dag för mig kan vara att jag kommer till jobbet 08:00, kollar mailen och kalendern och därefter, som en Covid förebyggande åtgärd, mäter jag temperaturen på mina medarbetare så att ingen har feber. Efter att hälsat och kollat temperaturen på mina kollegor kollar jag över nationernas personalrapporter som kommer in på morgonen om dagens personalläge. Sedan fortgår dagen med planering, rapportskrivande, samverkan med nationernas personalavdelningar och uppdatering av bemanningslista och personaldata i vårt datasystem där all personal återfinns. Vid lämplig tid på dagen brukar jag ta en paus från jobbet och gå och trampa lite på en träningscykel, än så länge har jag cyklat 750 kilometer. Orkar jag inte cykla så försöker jag åtminstone att ta en 6 kilometers promenad, gärna i shorts och t-shirt om vädret tillåter det. Vissa dagar är lugnare än andra men ibland blir det långa dagar.

Efter att arbetsdagen är slut brukar det bli en film och småprat på Svenska NSE:t med några andra svenskar. Ibland har vi avdelningsaktiviteter som filmkväll eller avtackning av kollegor. De flesta tyskarna tjänstgör 3-4 månader i Afghanistan så det har kommit och gått en del tyskar på CJ1 sen jag började i November, därför har det blivit många avtackningar och många presenter och certifikat att förbereda.

Jag trivs väldigt bra med att tjänstgöra i en internationell stab och jag trivs väldigt bra som ensam svensk på avdelningen. Det är väldigt kul att få dela med sig av den svenska kulturen och även få ta del av de andra nationernas kultur. Det är extra kul att vara den första svensken som bemannar befattningen. På CJ1 så är vi en enda stor svensklitauiskbosnisktysk familj.

 

Ibland får man extraknäcka på flygplatsen vilket ni kommer kunna läsa om i ett senare blogginlägg.

 

Adam
CJ1 NCO Personnel

 

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

2 kommentarer

 • Catarina 12 mars 2021 23:48

  Så kul att få inblick i din vardag! Skönt att svensklituaiskbosnisktysk familj finns ”där borta” och att du trivs!
  Det är är så värdefullt för oss anhöriga att kunna läsa denna blogg om vad som händer allas ”våra” anhöriga.
  Var rädda om er & ta hand om varandra tills ni är hemma igen!

  En mamma bland alla mammor.

 • Anne-Lie 13 mars 2021 13:54

  Så roligt att vi får läsa om era olika arbetsuppgifter, rätt man/kvinna på rätt plats. Ni är alla värdefulla!

  Anne-Lie - mamma till en av tjej soldaterna

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *