Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Genderrådigvare vid RS högkvarter

afghanistanstyrkan

Vid en första anblick kan Resolute Support högkvarterets camp se liten och tråkig ut. Men när man väl går runt inne på campen så hittar man tre mindre utomhusgym, en öppen container med spinning cyklar, ett café och flera PX (mindre affärer) med mera.

Min befattning är genderrådgivare på högkvarteret. Rådgivningen sker främst mot Gender och Human Resources Director med sin stab.

En av mina huvuduppgifter är att utbilda samtliga afghanska arméns genderrådgivare. Dessa rådgivare är utspridda i hela landet och jobbar på alla militära nivåer.

En normal dag för mig börjar med att jag går upp 06:30 och gör mig iordning för dagen. Därefter går jag via matsalen och hämtar min bacon och äggröra, ibland skojar jag till det med bröd och melon. Frukosten äter jag på mitt kontor där jag blivit bortskämd med att min överste kokar kaffe åt mig varje morgon. Efter frukosten är det dags för möten och producering av utbildningsunderlag för olika utbildningar som genomför med de afghanska blivande gender rådgivarna. Jag jobbar till cirka 11:30 för därefter ta ett träningspass. Efter träningen och en dusch blir det en stadig lunch. Jag jobbar på och springer på möten fram till 17:00 då det är middag. Arbetsdagen brukar sluta vid 19:00.

Mina kollegor är en Australiensisk överste och en major från Nya Zealand. Vi anlände till insatsområdet ungefär samtidigt. Tillsammans har vi blivit ett bra gäng med mycket humor och galenskap vilket i sin tur gör att vi kan fortsätta jobba på så hårt som vi gör.

På fredagarna brukar det bli en ledig förmiddag om tjänsten medger det. På ledigheten försöker jag ta sovmorgon till klockan 08:00 och efter det utöva någon trevlig aktivitet, oftast blir det skjutbana eller se på en film.

Under några fredagar har det blivit olika marscher. DANCON marschen är en av de marscher som jag har genomfört nu under insatsen men jag har även genomför den tidigare i andra insatser, fler än tre gånger så jag får väl kalla det för en tradition.

Vissa kvällar är vi några som träffas för att träna närkamp och bara umgås. Cigarr klubben har besökts ett par gånger vilken är en trevlig tillflyktsort.

Jul och nyår är nu avklarat och livet på campen återgår till sitt normala tempo. Nu är det bara en månad kvar för min del innan jag åker på ledighet hem till Sverige och får träffa familj och vänner igen. Ser verkligen fram emot detta.

En cigarr är ibland aldrig fel.

MOD Gender Team

Genderrådgivare
RS Högkvarter

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *