Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Behöver du information om ANDSF:s operationer? Gör som hela TAAC-N, fråga oss i green cell!

afghanistanstyrkan

Greencell är den främsta samlingspunkten för information gällande operationer som genomförs av ANDSF i TAAC-N, bemanningen är just nu jag, två tyska officerare och två tyska tolkar. Tillsammans försöker vi tolka rapporter, gör bedömanden och sammanställa information för att våra rådgivare och ledningen i TAAC-N ska få en så klar bild som möjligt om rådgivningen påverkar ANDSF, i den riktning som den ska göra. I normala fall finns här också samverkansofficerare från de olika säkerhetselementen i Afghanistan. Tyvärr har coronavirusets framfart gjort det omöjligt att ta in dem på daglig basis.

Jag arbetar vanligtvis på NSE som logistikchef men är utlånad till green cell tills min svenska kollega är tillbaka från hennes ledighet hemma i Sverige. Jag är ansvarig analytiker för den 217. kåren som har sitt operationsområde i östra delen av TAAC-N och innefattar provinserna Kunduz, Baghlan, Takhar och Badakhshan. Då det är färre incidenter i östra området är jag också ansvarig för att hålla en del i morgonbriefingen för den övriga personalen i SAR:en (Situational  awareness room eller stridsledningscentral på svenska) samt administrera databaser och produkter som vi skapar.

En normal dag börjar 04:00 med att läsa de rapporter som kommit in och det kräver en hel del tankeverksamhet att reda ut vad som hänt, när och om det hör ihop. För rapporterna skrivs mer som historier med små pusselbitar gällande samma sak på flera olika sidor. Sen bryter vi ut den information som är av värde och producerar morgonens informationsunderlag och har en gemensam samling där jag och analytikern för 209:de kåren drar våra olika underlag för chefen green cell så att han får den samlade bilden för att kunna orientera COM TAAC-N.

0715 så är det dags för mig att hålla en orientering för SAR:en. När den är klar så försöker jag och den andra analytikern äta frukost. Fram till lunch fortsätter arbetet med rapportbearbetning, för att spara lite tid så försöker jag klämma in ett fyspass under lunchen också. Vilket är behövligt när man sitter ner hela dagen. Efter lunch har vi ofta fått in nya rapporter som behöver bearbetas för att kunna uppdatera COM TAAC-N med ny information och uppdateringar kring ANDSFs pågående operationer.

Under dagen kommer också personal från alla olika delar in till vårt kontor och vill ha information som kan hjälpa i deras arbete. Här får jag verkligen vara multinationell på riktigt! Jag trivs med det stundtals höga tempot och uppskattningen som kommer med att leverera bra fakta till de övriga delarna av TAAC-N Vi levererar dagens sista produkt vid 1700 som är en sammanställning över dagens ”effektiva” incidenter, alltså händelser där någon på någon sida av konflikten har sårats, stupat eller försvunnit. Det är lätt att bli blind i allt bearbetande och häromdagen när jag satt och räknade sårade och stupade så kände jag det makabert. För att som stabsmedlem sitta och dra streck och bli glad när ”poängen” var i fördel för ANDSF.

Efter en härlig 13 timmars dag så är det skönt att bara gå och äta, gå förbi Villa Villekulla och snacka lite med de övriga svenskarna och sen somna tidigt.

// Linus FS39

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *