Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dansken i Kabul

afghanistanstyrkan

Hej, jag heter Hebbe och jag jobbar på HKIA.

HKIA (Hamid Karzai International Airport) är belägen i nordöstra delen av Afghanistans huvudstad Kabul. Flygplatsen är landets största med en sydlig del som är civil där kommersiella flygbolag landar och en nordlig del som helt och hållet är militär. Norra delen är i sin tur uppdelad i flera olika delar, bland annat en del för Afghanska Armén, en för Afghanska Flygvapnet och den delen jag befinner mig i, Camp HKIA N. Personal från över 30 nationer finns på plats inne på campen. Då jag är enda svensken som är placerad på HKIA så är jag lätt att känna igen och jag får ofta kommentarer gällande detta och är något som har lett till att jag lärt känna flera personer från olika nationer.

Mitt jobb är indelad i två delar, logistikassistent inom den svenska kontingenten och MOVCON NCO inom den danska. För den svenska kontingenten så är jag NSE:ts förlängda arm till Kabul, där jag stöttar de svenskar som tjänstgör i eller besöker huvudstaden. För den danska styrkan tillhör jag deras NSE där jag främst ansvarar över beställning och koordinering av taktiska transporter av personal och gods inom Kabul. Transportsätt som främst används vid personaltransporter är helikopter, när det gäller gods så används oftast marktransporter.  Danska bidraget till RS-insatsen är mycket större än Sveriges vilket gör att jobbet som MOVCON NCO tar upp majoriteten av tiden, det är ofta tidiga morgnar och sena kvällar då tiderna styrs av transporterna. Då mina danska språkkunskaper inte är särskilt imponerande så talar vi oftast engelska på kontoret.

För att kunna lösa mina uppgifter krävs ofta samarbete med flera andra nationer och är något som jag tycker gör den här tjänsten väldigt intressant.

/ Hebbe

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *