Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Villa Villekulla

afghanistanstyrkan

Villa Villekulla är vår egna lilla fristad på campen där vi kan samlas. Som den gamla Norrlandsguldsreklamen säger; ”Få vara sig själv för en stund”. Ett litet inhägnat område som består av fyra ihopsatt containrar som bildar ett kök och en vardagsrumsdel, ett soldäck, en bastu och ett sjukvårdstält. Med dessa ”byggnader” ger det oss oändliga möjligheter att hitta på något kreativt eller bara ta det lugnt och ha det bra. Villan är även vida känt bland övriga nationer för den lilla lyx och guldklimp i vardagen som den representerar. Alla nationer har inte dessa möjligheter eller resurser här nere.

Köket används flitigt av de flesta. Vi har några som är otroligt duktiga på att göra underverk med det begränsade utbudet av ingredienser som finns att tillgå. Att trolla med knäna är något som hör till vardagen här, inte bara i köket. Vad som serveras är helt upp till vilka ingredienser som vi kommer över. Ägg på tetrapack och mjölk kan köpas på OASE (Tysk restaurang) för några euro styck, smör och frukt kan ”plockas” från DFAC (tyska matsalen). En höjdare för de som tränar är tonfiskmackor, men det börjar bli lite uttjatat nu efter tre månader med kopiösa mängder... Men det är ett bra komplement till den mat som serveras i matsalen. Gröt äter även vissa som om de vore Gunde Svan under hans storhetstid.

Villans spis och ugn går varma. Alltifrån frukost med nybakta scones, palt med fläsk till diverse bakverk har tillverkats i köket. 

Något som också kan klassas som lyx är möjligheten att beställa kött från matsalen för att själva kunna grilla på villan. De gånger vi får njuta av grillat står Oskar för det med MVG i betyg. Köttet blir perfekt gång efter gång. Allt som har med mat att göra är uppskattat, arbetsfördelningen kanske är skev men där alla hjälps åt är när det kommer till ätandet. Där är de flesta experter och bidrar friskt.

Hängtjänst i villan
I villan finns en liten soffgrupp, tv och spelkonsoler. Det anordnas filmkvällar med en imponerade blandning av filmgenrer. Alltifrån Harry Potter, Band of Brothers och även nyare filmer från Netflix. Det blir även en hel del kvällar med tv-spel.

Bastun
I hörnet av inhägnaden står en ståtlig byggnad, upprättad av finnarna och inköpt av svenskarna. Denna byggnad hade vilken husägare som helst tackat ja till att äga och stolt visat upp då bastun är ett praktexemplar.

Tältet
Tältet är ett standard sjukvårdstält i skalan 12×5 meter och används för alla möjliga aktiviteter. Det finns en projektor, playstation och Xbox anslutet för de som vill se film eller spela. Här hålls veckomöten med kontingenten. Tältet är perfekt för de som inte vill träna utomhus i den dåliga luftkvalitén och stundtals brutala hettan. Ett av de problem som uppstår vid träning i tältet är den begränsade takhöjden.

Träning
När COVID-19 slog till med full kraft så stängdes gymmen på basen för att minska och förhindra smittspridning. Detta hade redan hunnit ske när vi roterade ner i maj. Träningsbehovet löser vi med hjälp av uppfinningsrikedom och tålamod, blir en hel del lösningar i äkta ”MacGyver-anda”. Silvertejp, gem, tuggummi och lite trixande blandat med våld så löser vi ut den mesta träningen. Långt ifrån ett modernt och rustat gym men ändå så bedrivs det högintensiv och kvalitativ träning här. Några tränar varierat och blandat, andra (chefen) som lovade vid en anhörigträff att alla skull återvända till Sverige med smalare midja och större biceps kör hårt för att införliva det löftet. Likt med bakningen är det stor skillnad i intresse och engagemang för träningen, vilket är helt naturligt. På sätt och vis är det bra att inte alla har lika träningsintresse då det sällan uppstår dragkamp om den begränsade utrustningen.

Avslutningsvis kan vi konstatera att villan är något som vi alla på ett eller annat sätt uppskattar för dess gränslösa möjligheter till avkoppling, träning och umgänge. Här kan alla få känna att de kan slappna av och få en känsla av att vara ”hemma”. Villan påminner trots allt om en svensk sommarstuga.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *