Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

CJ nein (9)

afghanistanstyrkan

Detta inlägg kommer handla om livet på CJ9 och hur en del av min verklighet ser ut.

En dag med Spisβ (den äldsta svenska underofficeren) och tyskarna. Eftersom jag är mindre än spiβ blev jag Der Kleine Schwede.

Jag heter Jesper och jobbar på högkvarteret, på en enhet som heter CJ 9. Min arbetstitel är admin, vilket betyder att jag är stöd åt chefen och en extra resurs för övriga som jobbar på enheten och täcker då upp där det behövs. Det är väldigt lite av att sparka in dörrar i min vardag, men det kompenseras med att jag varje dag får verbalt sparka in dörrar. Veckan består av: Monday, second Monday, third Monday, forth Monday, Friday, middle Monday and Sunday. Varje måndag är full av möten av olika karaktär, ibland mindre roliga och ibland ännu mindre roliga, men trots det går tiden hur fort som helst här nere.

CJ9 är enheten som sköter CIMIC (civil militär kontakt), IO (Information operation) och KLE (Key leader engagement). Så praktiskt taget all verksamhet där militärer ska samarbeta, hämta information, ge ut information  samt media hantering mot det civila samhället. Vi är en multinationell enhet med sex stycken olika nationer representerade. Detta innebär att nivån på engelska inom enheten varierar kraftigt. Från de som har deltaigt i åratal av internationellt samarbete och pratar bättre engelska än engelsmännen och amerikanarna, till de som knappt pratade engelska innan de anlände.

Min huvudsakliga uppgift är att tillhandahålla chefen med vad hon behöver. Förbereda enhetens egna möten och gå på en hel del av TAAC-N HQ’s (högkvarterets) möten. Möten som kan vara allt från informerande till beslutsfattande i olika utsträckningar. Ibland stöttas de mot CIMIC eller IO, min expertis sträcker sig inte långt eller brett men det fungerar och det mesta löser sig. Har blivit beskriven som Bill Gates, fast fattig. Så min kompetens inom datorer är klassad som mycket hög. Detta har bidragit till att jag sköter allt som har med datorer och IT att göra. Kopplat till mina otroliga kunskaper inom IT så fick jag nyligen den ärofyllda uppgiften att axla ansvaret som information content manager för min enhet.

Eftersom jag är NCO (Non-Commissioned Officer, underofficer) så sköter jag allt det praktiska, som kan bestå av simpla saker som att fylla på papper i skrivaren, laminera in papper (två maskiner har förstörts av officerare), byta batterier i ett dörrlås samt flertalet andra basala uppgifter. Kan kännas simpelt, vilket det är men det måste ändå göras. Fick beskrivet av min tidigare tyska kollega med över 3300 dagar i Afghanistan att utan en NCO som sköter dessa saker så blir inget gjort. Konstaterade att han hade rätt när en officer inte förstod att gem, häftstift eller silvertejp inte ska köras i papperstuggen och en annan aldrig hade slagit igång en diskmaskin. Hjältestatusen på enheten är ett faktum efter demontering av papperstuggen, reparation och genomgång av diskmaskinens funktioner. Engelskan blir bättre för varje dag som går. Dock så ångrar jag varje dag att min tid i skolan med tyskalektioner inte spenderades på ett bättre sätt från mitt håll, då det hade hjälpt mig otroligt mycket här nere.

Tyska är det språket som är större än till och med engelskan på denna plats. Det finns en hel del här som inte pratar ett enda ord engelska. Öppningsfrasen består alltid av: Gutten tag! Ich spreche Deutsch aber sehr schlecht, sprechen sie langsam verstehe ich ganz klar, som betyder God dag! Jag pratar tyska men väldigt dåligt, pratar du sakta så förstår jag lite. Med denna nivå klarar jag av att beställa olika förnödenheter och samverka med allt från kockar till verkstadspersonal. Har ofta haft kontakt med rörmockaren då de ständigt är stopp i toaletterna. Så numera klassar jag Klempner (rörmockaren) som en vän då vi ses oftare än jag träffar en del av de andra svenskarna. Tårtor och mat beställer jag även av en tysk som inte pratar ett ord engelska. Med stor framgång löser det sig dock varje gång efter ett tags tragglande med orden och en stor portion tålamod från bådas sida.

När den finska majoren Johanna valde att åka på leave fick jag helt enkelt kliva in som planeringsofficer för enheten. Sex veckor fick jag agera finsk major och glida med på möten och genomföra planering. Detta gick förvånansvärt bra, med tanke på att underofficerare är något helt annat internationellt än vad de är hemma i Sverige. Mycket varför det gick bra kan bero på att våra gradbeteckningar som specialister påminner om vanliga officerares. Mina tre pixlar tolkas som kaptensgrad istället för en fanjunkares. Fältbefordran skedde på plats med ett par lyckönskningar. Jag fick den finska majorsgraden och sen var det bara att börja jobba. I samma veva fick jag de prestigefulla gender coinet för mitt engagemang inom det spåret. Tyvärr uteblev ceremonin för allt detta från svenskarnas sida...

En del av min vardag består av träning i olika former. Dagarna startar alltid med en morgonpromenad i cirka 60 minuter. Gruppen kallas för kultingarna. Tyvärr är vi dock bara två stycken som deltar. En gång var vi hela fem stycken. De var dock så länge sedan att det numera är preskriberat. Vi går i alla väder, det är mest sol så variationen av väder är sådär. Damm har vi dock överflöd av här nere. Jag har den otroliga turen att min bästa kompis Elin, är expert på träning. Ibland känns det som att jag är en deltagare i Biggest loser när vi tränar, vilket kanske inte är långt ifrån sanningen heller. Det bedrivs en mängd olika typer av träning där det endast är fantasin som sätter gränserna. Då vi saknar gym p.g.a. COVID-19 restriktioner så löser vi (innebär uteslutande bara Elin) ut det med bravur. Hon ser aldrig att de finns några begränsningar eller hinder och hittar ständigt på nya övningar med det lilla vi har. Bara se glad ut, hänga på och köra. Roligt, nyttigt och det absolut bästa sättet att utnyttja tiden mellan jobbandet, ätandet och sovandet.

Det var en kort beskrivning ur mitt perspektiv om min verksamhet i detta land! Ge Charlie (hunden hemma) knäckebröd och leverpastej från mig och ta hand om er där hemma!

/Fanjunkare/Major Jesper

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *